ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile ilgili ABD'nin kendi içindeki görüş ayrılıklarının Türkiye'yi bağlamayacağını belirterek, "Umarım ABD içinde bu gerçekler tüm kurumlarında yer bulur ve anlaşılır. Kendi içindeki fikir ayrılıkları ortadan kalkar. İç işlerine karışmak için söylemiyoruz ama bizimle olan diyaloglarını da etkilediği için ya da böyle sorular sorulduğu için bunu söylüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile bakanlıkta görüştü. Ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

"YPG konusunda ABD ile son durumun ne olduğuna" yönelik soru üzerine Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin telefonda kendisine "YPG'nin güvenilir olmadığını, dolayısıyla DAEŞ ile mücadelede birşeyler yapmak gerektiğini" söylediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Ben de kendisine bu noktaya geldikleri, gerçekleri gördükleri için teşekkür ettim" diye konuştu.

PYD ile ilgili ABD'nin kendi içindeki görüş ayrılıklarının Türkiye'yi bağlamayacağını belirten Çavuşoğlu, "Umarım ABD içinde bu gerçekler tüm kurumlarında yer bulur ve anlaşılır. Kendi içindeki fikir ayrılıkları ortadan kalkar. İç işlerine karışmak için söylemiyoruz ama bizimle olan diyaloglarını da etkilediği için ya da böyle sorular sorulduğu için bunu söylüyoruz" ifadesini kullandı.

"Belgelerle, delillerle konuşmaya devam edeceğiz"

Bakan Çavuşoğlu, PYD'nin PKK ile aynı ve onun uzantısı olduğuna ve PYD içinde kritik noktalarda PKK'lı teröristlerin yer aldığına ilişkin belge ve kanıtları ABD'ye ilettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"En son Ankara'daki hain terör saldırısını da onların gerçekleştirdiği yönündeki bilgileri de Sayın Başbakanımız (Ahmet Davutoğlu) bizzat paylaştı. Elimizde deliller var. Dolayısıyla PKK, YPG terör örgütüdür. DAEŞ gibi terör örgütüyle mücadelede seküler diye bir başka terör örgütüne bel bağlamak acziyettir, çaresizliktir. Hem de çok büyük bir yanlıştır. Suya düşen yılana sarılmamalı. Çünkü o yılan da sizi sokar. Bu kadar ülke, bir terör örgütüyle mücadele için başka bir terör örgütüne güveniyorsa, bel bağlıyorsa bu zaten Suriye'deki tablonun bir göstergesidir. Bu yanlışlardan bir an önce kurtulmamız lazım. Biz anlatmaya, gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Belgelerle, delillerle konuşmaya devam edeceğiz. Duygusal tepkiler olmaz. Varsayımlar üzerinden bu ciddi konular konuşulmaz."