Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kara operasyonunu kabul etmediklerini söyledi. Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerinin henüz Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmediğini ve bu konuda görüşmelerin devam ettiğini de kaydetti.

NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, ’’Öyle görünüyor ki PYD, Peşmergeyi de istemiyor’. PYD ve Peşmerge’nin aralarında anlaşma yapmaları gerekir "dedi.

Çavuşoğlu, Peşmergeler’in Türkiye üzerinden Kobani’ye geçip geçmedikleri sorusuna, "Henüz geçmediler görüşmeler devam ediyor. Bu konuda bizim pozisyonumuzda hiçbir değişiklik olmadı. Biz başından beri gerek Irak, Suriye gerekse IŞİD’e karşı yapılması gerekenlerin ne olduğunu açıkça söyledik. Kobani meselesinde de son derece net olduk. Biz elbette Kobani’nin düşmesini istemeyiz. Bu konuda her türlü insani konular başta olmak üzere her türlü üzerimize düşeni fazlası ile yaptık. 200 binden fazla Suriyeli Kürt kardeşimizi hangi mezhepten hangi dinden olursa olsun herkesi kabul ettiğimiz gibi ettik. Kobani’ye sadece 640’tan fazla TIR’la oraya insani ve tıbbi yardım yaptık. Bugüne kadar sadece Kobani’ye yaptığımı yardımın miktarı 10 milyon 500 bin doları aşmıştır. Suriye’nin kuzeyine yönelik yaptığımız insani yardımların miktarı da 305 milyon doları aşmıştır" cevabını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin önceliğinin ne olup olmadığı sorusu üzerine, "Suriye’de bir kaos var şu anda. Hepsinin amacı özgür ve demokratik bütün bir Suriye değil kendine yönelik bir rejim diğerlerinin haklarını yok sayan bir rejim. Diğer taraftan da Suriye içinde belli bölgeleri kontrol etmek isteyen bazen IŞİD gibi kendisini devlet olarak belirten ya da henüz etmemiş ama belli bir bölgeyi kontrol etmek için birbiri ile savaşan, rejimle savaşan karmaşık bir yapı var. Bunun içine PYD’de giriyor. Dolayısıyla IŞİD gerek rejimden aldığı silahlarla başka ülkelerden gelen, gerekse Irak askerinin Musul’a vardıktan sonra geri çekildiği zaman bıraktığı silahlarla daha güçlü duruma geldi diğerlerine göre. Ama IŞİD ve diğer terör örgütlerinin bir farkı yoktur PYD’nin de yoktur. Hepsinin amacı Suriye’nin istikrarsızlaştırılması ve bundan medet umarak burada belli bir bölgeyi kontrol etmek. Böyle bir durumda biz tabi Kobani’nin düşmesini istemeyiz. Peki IŞİD Türkmenlere, Hıristiyanlara, Araplara saldırdığı zaman, öldürdüğü zaman, insanlar yerinden göç etmek zorunda kaldığı zaman Türkiye’deki kardeşlerimiz neredeydi? Bunu fırsat bilerek Türkiye’yi vandallığa dönüştürenler neredeydi, dünya kamuoyu neredeydi? İlkesel olarak biz IŞİD’in Kobani’ye gelmesine de karşıyız diğer yerlere gitmesine de karşıyız. IŞİD’e karşı Kobani’de de diğer bölgelerde de Özgür Suriye Ordusu mücadele etmesi lazım. O nedenle IŞİD’in Kobani’ye gelişinde de aynı şeyi söyledik. Burada IŞİD’in püskürtülmesi veya Esed’le mücadele bakımından ÖSO’nun desteklenmesi gerekiyor. Özgür Suriye Ordusu ile birlikte mücadele eden dedik biz. Bizim muhatabımız Amerika’yla da diğer müttefiklerimizle de siyasi olarakta askeri olarakta muhatabımız Özgür Suriye Ordusu. Özgür Suriye Ordusu size yardım etsin dendiğinde karşı çıkıyorlar. Diğer taraftan bizden kara operasyonu istediler biz ’olmaz’ dedik. PYD bunu da istemiyor çünkü emellerine ters olacak Türkiye’nin orada olması. Ama biz bu düşüncelerden bağımsız olarak kara operasyonu yapmayız dedik. Bunlara Peşmerge yardım edebilir. Peşmerge bugün Kuzey Irak’ta Irak anayasasına uygun kurulmuş güvenlik gücüdür. Nasıl anayasaya uygun şekilde Kürtlerin yönettiği bölgeden petrol alıyorsak oradaki yönetimle de ilişkilerimiz elbette resmi olarak kurulmuş güvenlik güçleriyle de Türkiye’nin teması olur. Dolayısıyla Kobani’ye birisi yardım edecekse Peşmergenin yardım etmesi gerektiğini söyledik" dedi.

’Yabancı askerlerin geçişi için tezkere çıktı ama bir mutabakat zaptı imzalanır bunun yasal zemini ne?’ sorusuna Çavuşoğlu, "Biz her şeyi yasal zemine göre yaparız hiçbir sıkıntı yok. Zaten PYD’ye ve PKK’ya silah verilmesini istemememizin sebebi de budur. PYD bize göre PKK’nın uzantısıdır. Dolayısıyla Amerika’nın gıda, insani yardım ne kadar silah veriler onu bilmiyorum ama Peşmerge gelene kadar idare edecek sınırlı destek veriyoruz dediler. Burada esas itibariyle kapsamlı şekilde PYD’nin desteklenmesine biz karşıyız. Desteklenecekse Özgür Suriye Ordusu’nun desteklenmesi lazım. Çünkü sadece Özgür Suriye Ordusu sınır bütünlüğü sağlanmış bir Suriye arzusundadır. Diğerlerinin emelleri farklıdır ve hepsi terör faaliyetleri içindedir. Özgür Suriye Ordusu bugün IŞİD’le ve rejimle savaşan tek güçtür. Diğerleri şimdi PYD’de rejimle sürekli temas halinde. IŞİD’le rejimin arasındaki şey malum zamanında rejim tarafından desteklenmiş" cevabını verdi.

Çavuşoğlu, ’Peşmergenin geçişiyle ilgili olarak Irak merkezi yönetimi de bu sürece dahil oldu mu?’ sorusuna, "Şu anda Peşmergeyle ilgili olduğu için tabi kuzeydeki yönetimle temaslar devam ediyor. Öyle görünüyor ki PYD, Peşmergeyi de istemiyor. Neden istemediği belli burada kendisini korumak veya Suriye içinde kendi güvenliğini sağlamak değil bir bölgeyi başkaları silah versin biz gücümüzü koruyalım sonra da buradaki emellerimizi gerçekleştirelim. Peşmergeyi bile bu emellerine karşı bir tehdit gördükleri için farklı görüşler içindeler. Son açıklamalara göre kendi aralarında da bir anlaşma sağladılar. Dolayısıyla böyle bir anlaşma olduktan sonra biz bu konuda yardımı yapacağız" karşılığını verdi.

’PKK’nın bir kolu nihayetinde PYD. Peşmergeler üzerinde terör örgütüne yardım edilmiş olmuyor mu?’ sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Burada sadece PYD yoktur burada bir cephe oluşturulmuştur. PYD ile birlikte Suhkar Rakka, Fecrul Hurriye, Saffar Cerablus, Doğu Tevhit Tugayı gibi gruplar var 8 tane. Amerika’da yardımını tüm bunlar kapsamında yaptı. Çok az sayıda sivil var ve olası bir IŞİD’in bu şehri alması durumunda bu sivillerinde tehdit altında olduğunu göz ardı edemeyiz. Dolayısıyla burada yapılan yardım sadece PYD’ye değil ortak 7-8 grubun oluşturduğu bir cepheye" dedi.