ESKİŞEHİR (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesine ilişkin, "Türkiye, cuntanın böyle bir insanlık suçu işlememesi için her türlü girişimi yapmaya devam edecektir, yapmalıdır. Türkiye'ye yakışan budur. Herkesin sustuğu bir yerde Türkiye'nin susmadığını ve susmayacağını herkesin bilmesi gerekir" dedi.

Eskişehir'in Alpu ilçesinde belediyeyi ziyaret eden Avcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaklaşık 55 sene önce Yassıada yargılamalarında, Mısır'dakilere benzer bir rezalet ve dramın yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin, Mısır'ın durumuna üzüldüğünü dile getiren Avcı, "Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanının, bir siyasi kadronun bir askeri darbeyle tasfiye edilmeye kalkışılması dünyanın her yerindeki adıyla söylersek 'askeri darbe'dir ve demokrasi karşıtı bir harekettir" diye konuştu.

Avcı, demokratik olduğunu iddia eden herkesin, bu konuda tavrını çok net ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

Mursi'nin idama mahkum edilmesine özellikle gelişmiş ülkelerin sessiz kaldığını kaydeden Avcı, şu değerlendirmede bulundu:

"İlginç bir biçimde Batı ülkelerinin, özellikle başka zaman demokratlığı kimseye bırakmayanların Mısır'daki antidemokratik gidişe ses çıkarmamaları, göz yummaları, görmezlikten gelmeleri gerçekten hem üzücü hem de ibret vericidir. Türkiye en yetkili ağızlardan, Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Sayın Başbakan'ın, Sayın Dışişleri Bakanı'nın söylemleriyle bu konudaki tavrını net bir biçimde ortaya koymuştur ve bundan sonra da aynı şekilde koymaya devam edecektir. Türkiye, cuntanın böyle bir insanlık suçu işlememesi için her türlü girişimi yapmaya devam edecektir, yapmalıdır. Türkiye'ye yakışan budur. Herkesin sustuğu bir yerde Türkiye'nin susmadığını ve susmayacağını herkesin bilmesi gerekir."