Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Şu anda Türkiye’de yatırımcının, üreticinin, ihracatçının, KOBİ’lerin, esnafın ülke olarak katlandığımız faiz oranlarının ben katlanılmaması gereken oranlar olarak görüyorum. Bizim ne yapmamız ne etmemiz bir şekilde bu faiz oranlarını aşağı çekmemiz gerekiyor ki Türkiye’de reel anlamda büyüme olsun” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türkiye-Yunanistan İş Forumu"nun ardından Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle sohbet toplantısına katıldı. Türkiye ekonomisi için negatif söylenebilecek hiçbir şeyin bulunmadığını, her şeyin pozitif olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci şunları söyledi:

“Türkiye’de maalesef finans öncelikleri ve finans algıları ile ekonomi öncelikleri ve ekonomi algılarının bir birine karıştırıldığı bir anlayış dönemi yaşıyoruz. Türkiye’de enflasyon yüzde 9 seviyelerindeyken, faizlerin bundan daha geri gidemeyeceği gibi bir eksik bilgiyle maalesef bir algı yönetimi gerçekleşiyor. Eğer enflasyonla faiz karşılaştırılacaksa, enflasyon geçmiş dönemin ortalamasıdır. Faiz ise gelecektir. 365 gün gelecekle ilgili bir rakamdır. Faiz ile enflasyon karşılaştırılacaksa eğer, bugün geçerli olan faiz oranlarıyla gelecek beklenti yani ekim 2015 enflasyon beklentileri ancak karşılaştırılabilir. 2015 Ekim ayındaki Türkiye’nin beklenti enflasyonu yüzde 6 seviyelerindedir. Türkiye’de ben her zaman söylüyorum, bugün de söylemeye devam edeceğim. Bu konuda haklı olduğumu düşünüyorum. Şu anda Türkiye’de yatırımcının, üreticinin, ihracatçının, KOBİ’lerin, esnafın ülke olarak katlandığımız faiz oranlarının ben katlanılmaması gereken oranlar olarak görüyorum. Bizim ne yapmamız ne etmemiz bir şekilde bu faiz oranlarını aşağı çekmemiz gerekiyor ki Türkiye’de reel anlamda büyüme olsun."

“ÜYELİKLER GÖNÜLLÜ OLMALI”

TOBB’un yapısıyla ilgili kesinlikle bir düşünceleri olmadığını da aktaran Bakan Zeybekci, “Ama dünyanın birçok ülkesinde oda, birlik ve derneklere zorunlu üyelik yok. Ama kendilerine verilen işlemler haricinde ücret alamazlar. Türkiye sivil toplum anlamında bir noktaya geldi. Zorunlu üyelik yerine gönüllü üyelikler olmalı. TOBB, TİM gibi veya diğer birliklere bizler imtiyaz ve görev vermişiz. Bunun tekrar konuşulması, tartışılması gerek. Kamuoyu bunu tartışmalı” şeklinde konuştu.

“ARTIK ‘EXPO EGE’ DİYORUZ”

İzmir’e ne yapılabileceği konusunun devamlı gündemlerinde olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, “Kente serbest bölgeler, serbest şehirler ve teknoloji- lojistik merkez kazandırmak gibi düşüncelerimiz var ve bunun için çalışmamız sürüyor. Buna ilave olarak artık ‘EXPO İzmir’ değil ‘EXPO Ege’ diyoruz. 2025 yılında Ege’nin illerini kapsayan bir EXPO yapılabilir. Bunun için çalışmalarımızı başlattık. Ege’nin de buna sahip çıkması gerekiyor. Ege’nin 2025 EXPO’suna bölge olarak başvurması için de gerekli çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

“Türk-Yunan İş Forumu’nun İzmir için çok önemli fırsatlar getirebileceğini de sözlerine ekleyen Zeybekci, “İzmir’in iki ülke arasında ticaret merkezi olabilir. Ege’yi bütün olarak düşünelim diyoruz. Buna Yunanistan ve adalar da dahil edilmeli. Böylece İzmir ve ülkemiz daha hızlı kalkınır” dedi.

"PUTİN, ARALIK’TA ERDOĞAN’LA GÖRÜŞECEK"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Zeybekci, toplantı sırasında kendini arayan Rus mevkidaşı ile ne konuştuğunu soran gazetecilere, Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geleceğini belirterek, "İnşallah biz de iki ülkenin ekonomi bakanları olarak, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesi, ticari engellerin kalkması için bu ziyarete hazırlanıyoruz. Bununla ilgili konuştuk" diye yanıt verdi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen sohbet toplantısına Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdür Vekili Bader Arslan, EMD Turgay Türker, EMD İzmir Şubesi Başkanı Hicran Özdamar ile EMD üyeleri katıldı.