Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEAŞ’la mücadelede sadece hava harekatıyla netice almak mümkün olmadığını, kara harekatının şart olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "IŞİD’le mücadele" konusundaki sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, "IŞİD değil DEAŞ" diyerek düzeltti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Ardından başbaşa ve heyetler arası görüşmeye geçildi. İki lider daha sonra anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında kameraların karşısında geçti. İmza törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile diğer yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Litvanya ve Türkiye ilişkilerine değindi.

"LİTVANYA’NIN AB SÜRECİNE VERDİĞİ DESTEN MEMNUNUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Litvanya Cumhurbaşkanının bu ziyareti Baltık ülkeleri ile ilişkilerimizi daha ileriye taşımamızın da aslında bir ifadesidir. Kısa bir süre önce Letonya ve Estonya ziyaretlerini yapmıştım. O ziyaretlerimiz de çok verimli ziyaretler olmuştu. Türk ve Litvan halkları arasındaki temaslar aslında Osmanlı İmparatorluğu ile Litvanya Büyük Dükalığı zamanında başladı. İki genç ülke arasında imzalanan dostluk anlaşması ile ahdi zemine kavuşan bu ilişkilerimiz Litvanya’nın tarafımızdan tanınmayan işgaliyle sekteye uğramıştı. Dalia ile bugün gerçekleştirdiğimiz baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki hadiseler ile Rusya ve Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldık. Bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirme fırsatımız oldu" ifadelerini kullandı.

Litvanya’nın AB üyelik sürecine verdiği destekten dolayı memnuniyetimizi ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimizde önümüzdeki dönemde, 2013 yılı sonunda yaklaşık 600 milyon dolar seviyelerine ulaşan ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların artırılması konusunda mutabık kaldık. Ben kendilerine 1 milyar dolarlık ticaret hacmi teklifinde bulundum. Umarım kısa zamanda bu buna ulaşırız. Benim yaptığım ziyarette işadamlarımızı beraber götürmek suretiyle bu hedefi yakalamak azmindeyiz" dedi.

Türkiye’nin Litvanyalı turistler için en çok tercih edilen ülke olmasından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Erdoğan, "Her yıl ülkemizi 100 bin Litvanyalı turist ziyaret ediyor. Önümüzdeki dönemde daha çok Litvanyalı turistin ülkemizi ziyaret etmesini istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Kırım konusunda Litvanya ile benzer hassasiyetleri paylaştıklarının altını çizdi.

AB HEYETİNİN TÜRKİYE’DEN RUSYA’YA YAPTIRIM TALEBİ İDDİASI

Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa Birliği (AB) heyetinin Türkiye’den Rusya’ya yaptırım talebi iddiası görüşmelerde gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, "Gelen heyetin benden bu yönde talebi olmadı, sadece kendileriyle süreci değerlendirdik. Enerjiyle ilgili Güney Akım’la yerine şu anda ikame edilecek olan enerji adımında durum nedir bunu kendileriyle görüştük ve bu henüz bir ön mutabakattır, hukuki bağlayıcılığı olmayan bir ön mutabakattır, dedik. Şu anda bu görüşmeyi Enerji Bakanlığımız muhataplarıyla devam ettirecek. Bu arada Tanap’ı görüştük. Tanap’la ilgili nasıl süratli adımlar atıldığını kendilerine ifade ettim, anlattım. ’Nabucco niye yok’ dedim. Nabucco ile çok daha önceden görüştük Ankara’da imzaları attık, o günden bugüne çok yıllar geçti ama herhangi bir gelişme olmadı. Çünkü tedarikçisi yoktu, doğalgazın. Tedarikçisi olmadığı için de böyle bir adım atmaları mümkün değildi. Kaldık ki yatırım yapmak için de ortada bir fon da yoktu. İlk etapta konuşulan 250 milyon dolar gibi bir aradım. O rakamı da temin edemiyorlardı. Dolayısıyla Nabucco Ankara’da attığımız imzalarda, Rixos’ta orada kaldı. Ama Tanap’ta çok hızlı yol alındı ve şu anda Tanap’ta temeller atıldı, boru siparişleri verildi. Bunun yanında da inşaatı yapacak olan firmalar ile ilgili adımlar atılmış oldu. O da hızla yürüyor. Öbür tarafta da şu anda Güney Akım’ın yerine ikame edilecek olan bu yeni proje ile ilgili hukuki bağlayıcılığı olmadan bu çalışmalar sürdürülecek. Türkiye olarak ihtiyacımız neyse biz oradan ihtiyacımızı alacağımız gibi Avrupa ülkeleri de talep etmeleri halinde oradan doğalgazlarını alabilecek" karşılığını verdi.

"MUTABAKAT OLMADIĞI SÜRECE SAĞLIKLI BİR ADIM ATILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Bir gazetecinin "IŞİD’le mücadele" konusundaki sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, "IŞİD değil DEAŞ" diyerek düzeltti. Ardından gazetecinin, "DEAŞ’la mücadele konusunda atılacak adımlar, eğit-donat programı konusunda takvimlendirme çalışması ile uçuşa yasak ve güvenli bölge konusunda somut bir adım söz konusu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Henüz, özellikle uçuşa yasak bölge, güvenli bölge konusunda koalisyon güçleri tarafından taahhüt edilen bir durum yok. Bu da bizim heyetlerimizde tartışılan bir konu. Eğit-donatta bir mutabakat görünüyor ama diğer iki konuda maalesef henüz bir mutabakat yok. Bu mutabakat olmadığı sürece burada sağlıklı bir adımın atılması mümkün değil. Sadece hava harekatıyla netice almak mümkün değil, bunun bir kara harekatı olması şart. Kara harekatının hava harekatıyla desteklenmesi gerekir. Bu kara harekatında Özgür Suriye Ordusu (ÖSÖ) eğit-donat noktasında gerekli desteği alırsa zaten onlar hazır, onlar ağırlıklı olarak Suriye’nin evlatları. Bakın, şu anda Kobani’de ne oldu, Peşmergeleri biz kendi ülkemizden geçirdik ve Kobani’ye geçtiler ve son günlerdeki olumlu gelişmeler ortada. Fakat onlara da yine bu desteklerin verilmesi gerekir. Eğer bu desteklerin verilirse hava destekli bu tür bir kara harekatının yapılması bir de güvenli bölgenin tesis edilmesi bu defa göçü engelleyecektir. Şu anda ciddi bir göç var. Artık bu 1 milyon 600 bin Türkiye’de olan göç. Bunların tarafımızdan bakımı, her şeyi, eğitimine varıncaya kadar, sağlık... Bütün bu desteklere varıncaya kadar bunları Türkiye karşılıyor. Bizim vermiş olduğumuz destekler 5 milyar doları buldu. Bize dünya ülkelerinden gelen destek 200 milyon dolar civarında, böyle bir durumla karşı karşıyayız. Eğit-donatın nerede yapıldığı ya da yapılacağı konusunda ise taraflar arasında yapılan görüşmelerle uygun yerler kendi aralarında da belirlenmiş vaziyette. Tamamıyla mutabakat sağlandığında da eğit-donatın belirlenen yerlerde yapılma süreci başlayacaktır. Bunun ön hazırlığı, alt yapısı hazır vaziyettedir" ifadelerini kullandı.

KONUK CUMHURBAŞKANI DALİA GRYBAUSKAİTE

Litvanta Cumhubaşkanı Dalia Grydauskaite, görüşmelerde bölgeye yönelik tehditleri ele aldıklarını belirtti.

Türkiye’nin Litvanya’ya sağladığı devamlı ve kalıcı destekten dolayı teşekkür eden konuk cumhurbaşkanı, "Bölgelerimizdeki durum oldukça çetrefilli ve çok hassas, o yüzden birbirimize yakın durmamız gerekiyor ki ortak çözümler gerçekleştirebilelim" dedi.

Türk öğrencilerin özellikle Litvanya’yı eğitim için tercih etmelerinin kendilerini çok memnun ettiklerini belirten Grydauskaite, "Bizim üniversitelerimiz Türk öğrencilerine daima açık" dedi.

Kadın cumhurbaşkanı, "Litvanya, Türkiye’ye AB üyelik sürecinde yardımcı olabilir. Baltık devletleri özellikle Litvanya sizin AB üyelik sürecini yakından takip ediyor. Tecrübelerimizi size aktarmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sizlere her türlü desteği sağlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite onuruna akşam yemeği verilecek.