Başbakan Ahmet Davutoğlu, Eskişehir Ticaret Odası’nın kendisi için ayrı bir önemi olduğunu belirterek, "Benim nişanım Sare Hanım’la Eskişehir Ticaret Odası Salonu’nda yapılmıştı" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Eskişehir Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Eskişehir’in İlkleri, Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni"ne katıldı.

Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, "Benim için Eskişehir Ticaret Odası’nın ayrı bir önemi var. Benim nişanım Sare Hanım’la Eskişehir Ticaret Odası Salonu’nda yapılmıştı. Bu törenle de Eskişehir’in iş dünyasından olmak hasebiyle de bu camiayı yakından tanıma imkanı buldum. Ne kadar çalışkan olduklarını, nasıl yeni şartlara güçlü bir şekilde intibak ettiklerine şahitlik ettim. Bugün de vergi rekortmenlerimiz nezdinde bunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkent’in ünvanına layık en öncü şehir olduğunu belirtti. Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması sebebiyle bundan sonra da çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, "Yani bu 1 yıllık bir proje değil devam edecek. Bu kültürel harman Eskişehir’de devam etsin, en iyi şekilde gelecek nesillere aktarılsın. Eskişehir İstiklal’in şehridir. İnönü Harplerinden istiklali kazanana kadar geçen dönemde burada istiklalimizin büyük kahramanlarını başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere rahmetle anıyorum. Şehit annelerimizin ellerinden öpüyorum. Şehitlerimizin emaneti olan cumhuriyetimizi 100. yılında dünyada hak ettiği onurlu yere getirmeye kararlıyız" şeklinde konuştu.

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes’i rahmetle anan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"1 Mayıs 1948’de tek parti döneminin karanlık yıllarında demokrasi çığrını Eskişehir’de başlattığı için. Yine Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyorum. Türk demokrasisinin öncüsüdür. Bizler milli iradeyi temsil eden meşru iktidarlar isek ve bunun temeli demokrasi ise Hasan Polatkan, o yiğit insanın bunda büyük katkısı vardır. Vakarla yürüdüğü idam sehpası, Eskişehir ve Türkiye’nin onuru olmuştur, tekrar rahmetle anıyorum. Şimdi bütün bu birikim üzerinden Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet ve demokrasi birikimi üzerinden Eskişehir yükseliyor. Eskişehir, bu çerçevede 2023 hedeflerinin odak şehirlerinden birisi. Bunu sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarından birisi olarak değil Eskişehir’e altını çizerek söylüyorum, gönülden bağlı olarak biri değil, 1 Aralık’ta dünya ekonomilerinin dönem başkanlığını üstlenmiş biri olarak gururla söylüyorum."

Eskişehir bulunduğu mekanla birçok köklü medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Davutoğlu, "Aslında zihnimizde bir hiyerarşi oluşturacağız, silsile oluşturacağız, şehrimizden vatanımıza, vatanımızdan çevre bölgelere, Balkanlara, Kafkaslara, Ortadoğu’ya, Karadeniz’e, Akdeniz’e, Hazar’a bütün bu havzada bizim temel misyonumuzun ne olduğunu hatırlayacağız" dedi.

Bazı şehirlerin kavşak şehir niteliğinde olduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu, özellikle Eskişehir’in Yüksek Hızlı Tren’in makası halinde olduğunu kaydetti. Davutoğlu,"Eskişehir 3 başkenti birleştiren şehirdir. Benim açımdan da yaşadığım ve aşık olduğum İstanbul’a bugün görevi yürüttüğüm Ankara ile birleştiren, benim gönlümün de birleştiği şehirdir. Eskişehir’in ne ise talebi hep birlikte gerçekleştirmeye kararlıyız. Bir takım farklı kanaatlerimiz, siyasi görüşlerimiz olabilir ama biz şuanda bütün Türkiye’yi temsilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak, ben de Başbakanı olarak bütün şehirlere hizmet götürmek bizim asli görevimizdir. Hiçbir şehrimizin diğerinden farkı yoktur. Her bir vatandaşımızın kalbine girmeye çalışırız ama seçim bittikten sonra ister bize oy versin, ister bize oy vermesin bütün şehirler bizim şehirlerimizdir. Bütün vatandaşlarımız hizmet etmekten onur duyduğumuz eşit vatandaşlarımızdır. Eğer coğrafyası şehri şekillendiriyorsa, Eskişehir merkezi karakteristliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Ulaşım Eskişehir’in kaderini etkileyen bir yapı. 2053, 2071 düşüncemizde zamanla bütün başşehirler neredeyse saat ölçeğiyle birbirine yakınlaşacak ve Eskişehir bütün bu dinamizmin aktığı şehir haline gelecek. Kendimizi buna hazırlamalıyız. İstanbul ve Marmara’nın büyük ekonomi potansiyeli, Konya’nın geniş coğrafyası, Ankara’nın siyasi başşehir olma nitelikleri Eskişehir’in Türkiye içindeki konumunu dönüştürecek. O bakımdan bütün Eskişehirli hemşehrilerimizin gelecek perspektifine bakarken bunları değerlendirmesinde büyük fayda var" ifadelerini kullandı.

Eskişehir’in aynı zamanda bir lojistik merkezi olduğunu aktaran Davutoğlu, "Eskişehir lojistik merkezdir. Lojistik merkez olma hüviyetiyle de sanayiyi ticarete dönüştürme kabiliyeti olağanüstüdür. İhracat 2002’de 151 milyon idi şimdi 828 milyon. Yeterli mi? Değil. Eskişehir mahreçli muhtemelen merkezi başka yerlerde olan şirketlerin katkılarına da bakıldığında, bu rakam 2 milyar 200 milyon civarında benim verilen rakamların dışında tespit ettiğim rakamdır. Ama bu dahi az. Eskişehir’in bu imkanlarla büyük hedeflere yürümesi mümkün. Ulaşım varsa, insan kalitesi bu kadar iyiyse, 2 üniversitemiz de Osmangazi Üniversitesi de Anadolu Üniversitesi de her birisi çok özel ve Türkiye’de üniversitelerin hızlı geliştiği iki üniversitemiz. Anadolu Üniversitesi’nde son yıllarda 3 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksek okul, 17 araştırma merkezi açıldı. Osmangazi Üniversitesi’nde 5 fakülte, 1 enstitü, 2 yüksek okul, 8 araştırma merkezi 1 konservatuvar. Bunlara baktığımızda aslında Eskişehir’in insan dokusunu da zenginleştiren güçlü bir altyapıya sahip olduğu aşikar. Üçüncü üniversite tahmini de siz hazırlayın, getirin, hep beraber bakarız inşallah. Her üniversite bana sadece bugünkü görevim ve akademisyen olarak heyecan verir ama yeter ki üniversitelerimiz araştırma altyapısıyla gelişmiş olsun. Altyapıya uygun bir şekilde bir üniversite tasarımı söz konusu olursa buna hep beraber katkıda bulunuruz" diye belirtti.

Konuşmanın ardından "2013 Gelir Vergisi" kategorisinde altın plaket sahipleri Hasan Kurt, Metin Soyiç, Celalettin Sarar, Necmi Timur ve Rıza Soydaş ile "2013 Kurumlar Vergisi" kategorisinde altın plaket sahipleri Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sarar Giyim Tekstil Enerji Sa. ve Tic. A.Ş., ESGAZ, Ertanlar Makine San. Tic. Ltd. Şti.’ye ödüllerini Başbakan Ahmet Davutoğlu verdi.

"2013 Gelir Vergisi" Gümüş plaket sahipleri Gonca Çetin, Hasan Atalan, Aziz Dinçer, Çetin Kar ve Fatih Sezer, bronz plaket sahipleri Enver Öztürk, Rate Kollektif Şirketi, Ürün Ticaret Kollektif Şirketi, Mehmet Eren ve Nurullah Şen ile "2013 Kurumlar Vergisi"

gümüş plaket sahipleri Magnesit A.Ş., Eti Makine Sanayi ve Tic. A.Ş., Sarp Havacılık Lojistik Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş., Yasin Çakır Un San. ve Tic. A.Ş. ve Altınbilek Makine İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.’ye plaketleri, törene katılan Başbakan yardımcıları ve Bakanlar tarafından verildi.

Tören sonunda Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler tarafından Başbakan Davutoğlu’na teşekkür plaketi verildi. Daha sonra törene katılanlar ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı basına kapalı yemeğe geçildi.