Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nabil Maruf, Filistin Vakfı tarafından yaptırılan okulun açılışına katılmak üzere Van’a geldi.

Okul açılışından önce Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Maruf, Vali Doğan’la bir süre sohbet etti. Büyükelçi Maruf’un ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Doğan, Maruf’un Filistin ve Türk halkı arasındaki dostluğa değinmesinin yanında, uzun dönem sürdürdüğü büyükelçilik görevi ve aile olarak kurduğu dostluklar nedeniyle "Türk" sayıldığını ifade etti.

Türkiye’nin en zor şartlarda bile Filistin’in yanında yer aldığını ve bunu da dünyaya gösterdiğini belirten Doğan, "Şu anda Filistin davası geçmişle mukayese edildiğinde çok fazla kabul görüyor. Geçtiğimiz günlerde Fransa Parlamentosu’nda da Filistin Devleti ile ilgili kabul oylamasının olumlu çıkması da bunu gösteriyor. Şüphesiz insanlar haklı oldukları davaları ısrarlı ve demokratik şekilde devam ettirdikleri sürece bunun dünya toplumunda mutlaka bir karşılığı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Filistin’in zor şartlara rağmen Van’a elini uzatmasının, bir okul inşa ettirmesinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurgulayan Vali Doğan, hayır yapmayı bilen ve gönlünü verebilen bir toplum olmasından dolayı Filistin halkına teşekkür etti.

Van’da yapılan okulun Filistin ve Türk halkı arasındaki yardımlaşmanın güzel bir örneği olduğunu vurgulayan Büyükelçi Maruf, Türkiye’nin Filistin’e siyasi ve ekonomik anlamda çok büyük desteklerde bulunduğunu söyledi. Maruf, "Van’da yaşanan son depremden sonra bize gösterilen yakın ilginin bir teşekkürü olarak buraya geldik. Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’ın eşi Emine Abbas’ın katıldığı bir program düzenlemiştik. O gün Filistin’in bütün şehirlerinden depremde yara alan Van için yardımlar gelmişti. Filistin ve Türkiye’den gelen yardımlar toplanmış ve Filistin Vakfı Lisesi’nin yapımına başlanmıştı. Filistin ve Türkiye arasındaki dayanışmanın bir hatırası olsun diye bunu yaptırdık. Biz Türkiye’yi kendi ülkemiz, ailemiz olarak görüyoruz. Biz Filistinliler olarak aramızda hiçbir fark görmüyoruz. Biz Türk halkının bize yardım ettiği gibi imkanlarımız nispetinde yardım etmeyi bir borç bildik. İnşallah karşılıklı görüşme ve ziyaretlerimiz devam eder" diye konuştu.

Türk halkının Filistin halkına karşı olan duygularının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Maruf, şöyle konuştu:

"Filistinli yaralılar Türkiye’ye getirildiği zaman biz Sayın Erdoğan ile birlikte havaalanında o yaralıları karşıladık. Tayyip Erdoğan’ın o ayağı kesik yaralıları gördüğünde gözyaşlarını tutamamasını gördüm. Onun o duyguları bizim için her şeyden daha önemlidir. Bizim burada yaptığımız basit, sembolik bir şey fakat Tayyip Erdoğan’ın gözyaşları, hiçbir şeyle ölçülemez. Biz kendimizi bu vatanın bir çocuğu olarak görüyoruz ve o nedenle bizim bu vatana böyle bir ilgimiz, sevgimiz var. Biz uzun zamandır büyük sıkıntılar yaşıyoruz ama buna rağmen biz davamızda başarılı olacağımıza inanıyoruz.”

Büyükelçi Maruf, Vali Doğan’a altında Türk ve Filistin bayrağının bulunduğu Kudüs plaketini takdim ederken, Vali Doğan da Maruf’a Urartu motiflerinin yer aldığı bir vazo verdi.