ANTALYA (AA) - Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, petrol fiyatlarının düşük seyretmesinin yenilenebilir ve temiz enerji türlerine geçişi yavaşlatabileceğini belirtti.

Birol, AA'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlediği basın toplantısında, dört temel başlığa dikkati çekti. 

Türkiye'nin G20 başkanlığında öncelik verdiği konulardan birinin enerji olduğunu vurgulayan Birol, ilk defa G20 ülkelerinin Enerji Bakanları Zirvesi'ni düzenlediğini ve yine bir ilk olarak "Afrika'da enerjiye erişim" konusunu enerji başlığının ana teması olarak belirlediğini anımsattı. 

Birol, Türkiye'yi "Afrika'da enerjiye erişim" konusunu merkeze almasından dolayı da tebrik etti.

İkinci başlık olarak ise fosil yakıtlara uygulanan sübvansiyonların kaldırılması gerektiğinin altını çizen Birol, Hindistan, Endonezya, Malezya gibi ülkelerin sübvansiyonların kaldırılması için büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Birol, fosil yakıtlara 500 milyar dolardan fazla sübvansiyon uygulandığını ifade eden Birol, "Umuyorum ki G20 bildirisinde bu konuyla ilgili bir başlık olacaktır. G20 ülkeleri bu sübvansiyonların kaldırılması için kilit önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Birkaç hafta içerisinde Paris'te düzenlenecek İklim Değişikliği Konferansı'nı da gündeme getiren Birol, bu toplantıyla iklim değişikliği konusunda dünyanın kaderinin belirleneceğini vurguladı.

Birol, enerjinin iklim değişikliği konusunun tam da merkezinde durduğunu belirterek, "Emisyonların yaklaşık üçte ikisi enerji sektöründen kaynaklanıyor. Bu yüzden, Uluslararası Enerji Ajansı olarak Paris toplantısından enerji sektörüne çok açık mesajlar gönderileceğini düşünüyoruz. Umuyorum ki G20 bildirisinde de dünya liderleri iklim değişikliğindeki sorunların çözülmesi adına önemli mesajlar verecektir" diye konuştu. 

- "Petrol fiyatları ithalatçı ülkeler için avantajlı, ama..."

Son olarak petrol fiyatlarına değinen Birol, petrol fiyatlarının bugünlerde 50 dolar bandında seyrettiğini ve bunun Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkeler için iyi bir haber olduğunu dile getirdi.  

Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve diğer temiz enerji türlerine olan geçişin düşük petrol fiyatları sebebiyle azalacağına işaret eden Birol, şöyle devam etti:

"Jeopolitik bir açıdan baktığımızda da Ortadoğu şu an olduğu gibi petrol sektörü için uzun yıllar daha önemli olmaya devam edecek ama petrol fiyatları çok düşük seyretmeye devam ederse Kuzey Amerika, Brezilya, Rusya ve Afrika gibi bölgelerde petrol üretimi düşecek ve bu yüzden Ortadoğu'nun üretim ve ihracattaki payı önemli derecede artacak. Ortadoğu'nun küresel petrol ihracatındaki payı yüzde 75 seviyesine yükselecek."

Birol, Ortadoğu'daki bazı ülkelerin sıkıntılı dönemlerden geçtiğini hatırlatarak, petrolde fiyatların 10 yıldan daha uzun sürede çok düşük seyretmesinin jeopolitik koşullar da dikkate alındığında petrol güvenliği açısından iyi olmayacağını anlattı. 

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Birol, Rusya ve Türkiye arasındaki enerji ilişkilerinin sorulması üzerine, Rusya ve Türkiye'nin çok güçlü ilişkileri olduğunu fakat bu ilişkinin gelecekte daha da güçlenip güçlenememesinin karşılıklı ekonomik çıkarlara dayandığını söyledi.