KONYA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Yeni anayasa çalışmalarında seçilme yaşıyla ilgili konunun da çözüleceğini düşünüyorum. Çünkü bizim gençlerimiz bu güvene layıklar. Bu güveni göstermemiz gerekir" dedi.

Bakan Kılıç, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı'nın (TİMAV) Konya'daki bir otelde düzenlediği İmam Hatip Liseleri'nde Din Öğreniminde Kalite Çalıştayı'nda, eğitimle ilgili her türlü çalışmaya destek vermeye gayret ettiklerini söyledi.

Eğitimdeki bazı engellerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetlerinin kararlı duruşu sayesinde aşıldığını ifade eden Kılıç, başörtüsü ve diğer engellerin kendi hükümetleri döneminde kaldırıldığını belirtti.

Kılıç, Türkiye'de geçmiş dönemlerde gençlerin önünün fazla açılmadığını vurgulayarak "AK Parti iktidarlarında gençlerle ilgili çalışmalarımızın meyvelerini şu anda ciddi anlamda topluyoruz. Cumhurbaşkanımızın gençlerle olan yakınlığını hepiniz biliyorsunuz. Gençlerin önündeki engellerin kaldırılması noktasında da hükümetlerimizin çok ciddi katkıları oldu" diye konuştu.

Çok yakın zamana kadar 30 olan milletvekili seçilme yaşını 25’e indirdiklerini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:

"Daha sonra 'seçilme yaşını 18’e çekmemiz lazım' dedik. Bazıları hep Avrupa’dan örnek veriyor. Ben pek sevmiyorum ama her şeyde Avrupa’dan örnek veriyorsunuz da seçilme yaşında neden vermiyorsunuz? Birçok Avrupa ülkesinde 18 yaştır. Reşit olan gencin her türlü seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu görülür. Biz gençlerimize güveniyoruz. Onlarla beraber yürüyeceğimize inanıyoruz. Yeni anayasa çalışmalarında seçilme yaşıyla ilgili konunun da çözüleceğini düşünüyorum. Çünkü bizim gençlerimiz bu güvene layıklar. Bu güveni göstermemiz gerekir."

- "Türkiye'nin artık yeni bir anayasaya ihtiyacı var" 

Haziran ayında yapılması planlanan milletvekili seçimlerine de değinen Bakan Kılıç, AK Parti hükümeti olarak bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Kılıç, Türkiye'nin artık yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu dile getirerek, "Muhalefetiyle iktidarıyla ortak düşüncemiz, fikir anlamında birlikteliğimiz var. Bu anayasa ile devletimizin ve milletimizin daha fazla ilerlemesi mümkün değil. Bir sivil anayasanın, milletimiz tarafından, onun temsilcileriyle beraber yapılmış bir anayasanın hayata geçmesi bizim için önemli. Bu, ilerlememizin önündeki prangaları aşacak olan unsurlardan en önemlisidir" diye konuştu.

Gençlerin kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğine dikkati çeken Kılıç, gençlerin en az iki yabancı dille kendilerini ifade edebilir hale gelmelerinin önemine değindi.

- Paris'teki terör saldırıları

Kılıç, Paris'teki terör saldırıları sonrasında İslam'ın bir terör dini olmadığının en iyi şekilde anlatılması gerektiğini, gençlere bu anlamda büyük görevler düştüğünü bildirdi.

Müslümanların, bu tür ayrılıkçı ve terör düşünceleriyle hiçbir zaman bir arada olmadıklarını, olamayacaklarını haykırması gerektiğini belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak elhamdülillah bunu yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bütün kabine üyelerimiz, siyasi parti temsilcilerimiz, milletvekillerimiz, açık açık söylüyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz. Aynı zamanda her platformda da bunların anlatılması gerekiyor. Sizlerin de bu anlamda sorumlulukları var. Dünyaya çok büyük katkı sağlamış İslam medeniyetinin kendine yakışır noktaya gelmesi için beraberce çalışacağız. Gerçekten büyük sorumluluğumuz var."

Paralel yapıyla mücadele konusuna da değinen Kılıç, "Belli zamanlarda sivil toplum kisvesi altında, bir takım gruplar altında, aslında ülkemize hizmet etmeyen, kendilerine hizmet etmeye çalışan, devletimizin en gizli ve mahrem çalışmaları içerisinde yapılması gereken unsurları dünyaya açan, casusluk yapanlar oldu.  Biz bunlarla mücadele konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Programa, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ve çok sayıda kişi katıldı.

Daha sonra AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat'ı makamında ziyaret eden Bakan Kılıç, ziyaretten sonra Mevlana Müzesi'ne gitti.

Kılıç, müzeyi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.