Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz ve beraberindeki heyeti kabulünde, gıdada yaratılan enformatik kirliliğe karşı sektörün, kamuoyunu doğru bilgilendiren çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Görüşmede ayrıca Federasyon ile Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü arasında bilgi ve teknoloji paylaşımını öngören bir protokol imzalandı.

Bakan Eker, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz ve beraberindeki üye dernek başkanlarını kabulünde, Türkiye gıda sektörünün büyük bir kısmını temsil ettiklerini ve milyonlarca insanın yiyeceğini ve içeceğini ürettiklerini söyledi. Gıdanın da içinde olduğu tarım sektörünün bir ekonomik faaliyet olduğunun altını çizen Bakan Eker, bu nedenle arz, talep, rekabet, inovasyon gibi gelişmelerin ulusal ve uluslararası uyumu sağlayacak şekilde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Gıdanın yaşadığımız coğrafyada tarihsel bir marka alanı olduğunu ve dayandığı sektör alanının kalıcı ve sürekli olduğunu belirten Bakan Eker, bu nedenle uzun vadeli düşünmek gerektiğini belirtti.

GIDA TERÖRÜ VAR DİYE TOPLUMA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Gıda sektörünün çok büyük ticari değer taşıdığını belirten Bakan Eker, enformatik kirliliğin sektöre zarar verdiğini söyledi.

Konu uzmanı olmayan kişilerin kişisel amaçlarla medya aracılığıyla yanlış bilgi vererek vatandaşı yediği-içtiği şeylerle sorunlu hale getirdiğinin altını çizen Bakan Eker, sektörde faaliyet gösterenlerin yanlış bilinenleri ve gerçekleri kamuoyuna anlatma konusunda seslerini duyurmaları gerektiğini söyledi.

Yanlış söylentilerin ve yaratılan yanlış algıların gıda sektörüne zarar verdiğini belirten Bakan Eker şöyle davam etti: “Modern toplum, modern birey giderek küçük aileler şeklinde yaşıyor. Bilgi kaynağı ya medya ya da etraftan duydukları bilgiler. Bunların içine ne kadar doğru unsur koyarsak bireyleri o kadar sağlıklı şekilde enforme etmiş oluruz. Sağlıklı beslenme bizim için önemli. Zaten mevzuatımızda, kodeks çalışmalarımızda var. Zaten sektörle birlikte çalışıyoruz. Dolayısıyla biz toplum sağlığına zarar verecek bir unsurun gıdanın muhteviyatına katılmasına izin vermeyiz. Bunu da sektörle birlikte planlıyoruz. Toplumun enforme edilmesi, bilgilendirilmesi bir takım negatif etkilerin bertaraf edilmesi yönünde de tedbir alınması lazım. Gıda terörü var, şeklinde topluma haksızlık yapılıyor. ”

GIDA SEKTÖRÜ İLE BAKANLIK İŞBİRLİĞİ

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz kendilerini kabul ettiği için Bakan Eker’e teşekkür ederek şöyle konuştu: “Gıda sektörü büyüyor, gelişmeler sürüyor. Ortak paydaşız. Et tırnak gibiyiz. Sektörün büyümesinde sizin ve bürokratlarınızın çok büyük emeği var. Hep bir sinerjimiz oldu, hep diyaloğumuz oldu. Gıdada esaslı mevzuatlar yaptınız. Reformlar yaptınız. Avrupa Gıda ve İçecek Dernekleri Konfederasyonu Başkanı, Türkiye bizden ileride, etiketleme uygulamasında gıda sektörü ve bakanlık bizden önde gidiyorsunuz dedi. Sürdürülebilirliği nasıl daha ileri taşırız bunları konuşmaya geldik.”

Bakanlık bürokratlarının da bulunduğu görüşmenin sonunda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü(TAGEM) ile TGDF ile arasında bilgi ve teknoloji paylaşımını hedefleyen karşılıklı mutabakat ve işbirliği anlaşması imzalandı.

TAGEM Genel Müdürü Masum Burak ile TGDF Başkanı Şemsi Kopuz tarafından imzalanan protokol tarımsal AR-GE faaliyetleri sonucunda oluşan bilgi, çeşit, tür, yeni ürün, yöntem ve teknolojilerin gıda sektörüne aktarılması ve sektörün bu çıktılardan faydalanmasına yönelik çalışmaların paylaşılmasını öngörüyor. Protokol üniversitelerin işbirliğine dahil edilmesini ve altyapı imkanlarının mevzuat çerçevesinde ortak kullanılmasını da içeriyor.