Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ödemiş Şubesi’nin düzenlediği Cumhuriyet ve Ulusalcılık başlıklı konferansta konuştu.

Ödemiş Belediyesi Düğün Sergi ve Kongre Salonu’nda yapılan konferansa, CHP ilçe başkanı Mehmet Birlik, kadın ve gençlik kolları başkanları, CHP’li meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Son dönemde birbiri ardına gelen özür tartışmaları üzerinde duran Güler, “Cumhuriyeti herkes kabul ediyor ama ulusalcılık dendiğinde herkes bir duraklıyor. Artık memlekette ulusalcılık yapmak zorlaştı” şeklinde konuştu.

Özür dileme polemiğiyle ilgili görüşlerini ifade eden Güler, “Davutoğlu Dersim için ‘Kerbela’ dedi örneğin. Herkes birbirinden özür dilemesini bekliyor. Bana göre bu yaklaşımlarla tarihte olan bitenler siyasete alet ediliyor” dedi.

Cumhuriyet ve ulusalcılığın konuşulması gerektiğini belirten Güler, şunları söyledi: “Aslında geçmişi eşeleyerek ulus devleti yıkmak istiyorlar. Geçmişten gelen etnik ayrımcılığı bugün yeniden hortlatıp günümüze getiriyorlar. Onlara göre ulus devletin yıkılışı geçmişi temizleyerek olacak. 30 senelik kurulan bir düzen. Bunları yapmak için özür dileme ve yüzleştirme politikası takip ediliyor. Bu tartışmalara gömüldüğümüzde bütün olan görünmüyor."

Türkiye’de, Makedonya gibi yamalı bohça bir toplum oluşturmaya çalışıldığını anlatan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eski Yugoslavya’da bugün çeşitli etnik gruplar yüzünden 9 başbakan yardımcısı var. Bizim de böyle olduğumuzu ve anayasayı değiştirdiğimizi düşünün. Ne yapabiliriz! Hiç bir şey! İşte ulusalcılık bunun için önemlidir. Ulusalcılık aynı zamanda milliyetçiliktir. 50 yıldır Irak işgalini gördük. Başka ülkelerin parçalanmasını görüyoruz. Küresele karşı yerelde direnişler oldu. Biri tüm dünya gücünü çıkarırken, sen Ödemiş’te yerelde birşey yapman tüy siklet oluyor. Emperyalizme karşı büyük bir ulus devlet olarak karşı olmalıyız. Atatürk’ün mücadelesi de buydu. Türk her etnik yapıyı kaplar. Kürt, Türk, Boşnak, Çerkes eşittir dendiğinde yamalı bohça toplumun kapısını açmış oluruz. Türk o dizenin içinde değildir. Türk hepsini kaplar; Anadil Türkçe’dir. Büyük bir kütle halindeyiz. Atatürk Türkçe üzerine bir ülkeyi keyfe keder yapmadı ki. Bu 1000 yıllık düzen her etnik yapıyı ortak bir noktada tuttu. Bu da Türk’tür Türkçe’dir.”

Konferansın sonunda bazı izleyiciler Birgül Ayman Güler’e sorular yöneltti.