AKSARAY (AA) -  Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Irak'ta kaçırılan Türk işçilere şu ana kadar ulaşılamadığını belirterek, "Mücadele devam ediyor. Ülke olarak da her türlü girişim yapılıyor. İşçilerin ailelerine kısa zamanda güzel bir haber vermeyi umuyoruz" dedi.

Aksaray'ın merkeze bağlı Sultanhanı beldesine gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Sultanhanı Kervansarayı önünde vatandaşlarca karşılandı.

Vatandaşlarla selamlaşan Alaboyun ile Aşcı, daha sonra Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Alanı'nda incelemelerde bulunarak, BOTAŞ yetkililerinden tesisle ilgili brifing aldı.

Bakan Aşcı, burada yaptığı açıklamada, enerjinin bugün dünyadaki kavgaların en büyük sebeplerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Tesislerin bulunduğu bölgenin coğrafi konumunun önemine işaret eden Aşcı, "Hem kuzey, hem güney, hem batıya buradan sıkıntı olduğunda kolaylıkla gaz gönderebilecek haldeyiz. Fazlasını da depolayacağız. Önemli bir yatırım" diye konuştu.

Irak'ta kaçırılan Türk işçilere ilişkin soru üzerine Aşcı, işçilere şu ana kadar ulaşılamadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun konuyu çok yakından takip ettiğini bildiren Aşcı, "Maalesef kaçırılan işçilere şu ana kadar ulaşılamadı. Mücadele devam ediyor. Ülke olarak da her türlü girişim yapılıyor. İşçilerin ailelerine kısa zamanda güzel bir haber vermeyi umuyoruz. İnşallah onları sağ salim kucaklayacağız" ifadelerini kullandı.

- "Şu anda 1 milyar metreküplük kapasite var"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun ise doğalgaz depolama tesislerinin, dünyada az sayıda tesisin özelliklerine sahip olduğunu belirterek, bu tesisle kritik anlarda ihtiyaç duyulan doğalgazı sağlamayı, arz fazlalığını depolamayı amaçladıklarını söyledi.

Tesisin kapasitesinin 5 milyar metreküpe kadar çıkabileceğini vurgulan Alaboyun, şunları kaydetti:

 

"Şu anda 500 milyon metreküp, artı 500 milyon metreküp olmak üzere 1 milyar metreküplük kapasite var. Genişleme alanı 5 milyar metreküpe kadar çıkabiliyor. Dün Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ziyaretime geldi. Buradaki mevcut yapıyı yüzde 50 artırmak üzere bir finansman desteği sağlayacaklar. Kapasiteyi daha da artırmak üzere girişimlerimiz sürüyor. Dünya Bankası bu tür uluslararası projeleri destekliyor. Dünya Bankasının gözünde Enerji Bakanlığımızın ve BOTAŞ'ın kredisi var. İstikrarı nedeniyle, güvenilir olması nedeniyle BOTAŞ'ımızın Dünya Bankasında gerçekten iyi bir imajı var."

Alaboyun ile Aşcı, ardından Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ile Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş'ı makamında ziyaret etti.