DİYARBAKIR (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrılarının karşılık bulmaması, "halkın şiddet ve çukur politikasına tepkisi" şeklinde değerlendiriliyor.

Diyarbakır'da 29 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında, Sur'daki operasyonların sona ermesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerekçesiyle halktan 2 Mart'ta Sur'a yürümelerini isteyen Demirtaş'ın çağrısı, beklenen karşılığı bulmadı.

"Kürtler büyük bir şaşkınlık içinde"

Kürt siyasetçi Bayram Bozyel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın HDP'nin çağrılarına yanıt vermediğini, kentteki olaylara, çukur ve barikat siyasetine şiddetle karşı çıktığını belirtti.

Bozyel, "Halk, HDP, DBP ve PKK'dan çukur siyasetini terk etmesini, çatışmaların sona ermesini ve silahlı güçlerin yurt dışına çekilmesini istiyor. Kürtlerin çağrılara ilgisizliği anlaşılır. Bu, bir kırgınlıktır, öfkenin yansımasıdır. Kürtler büyük bir şaşkınlık içinde, olup bitenlere bir anlam veremiyorlar" diye konuştu.

"Şükürler olsun ki halk artık bu tür yanlışlara destek vermiyor"

Medya Konseyi Derneği Diyarbakır Temsilcisi Eyüphan Kaya ise HDP'nin sosyal sorumluğunu siyasi alanda yerine getirmediğini ifade etti.

Kaya, "Halkın altıncı his dediğimiz düşüncesi HDP'nin önüne geçti. Şükürler olsun ki halk artık bu tür yanlışlara destek vermiyor ama halkın devletten de beklentileri yüksek. Artık bu halkın sağduyusuna cevap verecek tarzda barış ve huzura doğru adım atılması gerekiyor" dedi.

"Halk, şiddet çağrılarını elinin tersiyle itti"

Müzakere ve Çözüm Platformu Sözcüsü Alaattin Parlak da HDP'nin yürüyüş çağrılarına rağmen vatandaşın katılım göstermeyerek tavrını huzurdan ve sağduyudan yana kullandığını vurguladı.

Halkın sorunların çözüm yerini Meclis olarak gördüğünü anlatan Parlak, "Tüm sorunların Meclis'te çözüleceğine inanan halkın yapılan bütün şiddet çağrılarını elinin tersiyle bir tarafa ittiğini görebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.