Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tüm tehditler, kumpaslar ve engellemelere rağmen HDP’nin gümbür gümbür geldiğini iddia ederek, “HDP Başbakandan bir şey talep etmiyor artık. HDP Başbakanlığı istiyor. Biz Başbakan olacağız, kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz” dedi.

Demirtaş, partisinin Mersin 1. Olağan İl Kongresi’ne katıldı. Edip Buran Spor Salonu’nda düzenlenen kongreye HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile birlikte gelen Demirtaş, salonu dolduran partililer tarafından ‘Mersin seninle gurur duyuyor’ sloganı, alkışlar ve sevgi gösterileriyle karşılandı. Büyük bir Abdullah Öcalan posterinin asıldığı, Öcalan bayraklarının sallandığı salonda partilileri selamlayan Demirtaş, Divan Başkanlığı’nı Nihat Akdoğan’ın yaptığı kongrede, 2015 seçimlerinde Başbakan olacağını iddia etti.

Konuşmasına, bu kongreyle birlikte artık Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Mersin’de de HDP’nin hak ettiği, layık olduğu yere ulaşacağını vurgulayarak başlayan Demirtaş, artık iktidara yürüyeceklerini, ampulü patlatıp yerine güneşi koyacaklarını söyledi. Dün ve bugünün, Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanmış iki önemli acının yıl dönümü olduğunu ifade eden Demirtaş, 19 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta meydana gelen olaylar ve Hayata Dönüş Operasyonları’na değindi.

2000 yılında düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu’nun üzerinden de 14 yıl geçtiği halde, 297 kişinin yargılandığını, ancak bugüne kadar sadece 97 kişinin mahkemede ifade verdiğini dile getiren Demirtaş, ‘ortada fail yok’ diyerek, operasyonun sorumlularının da bugüne kadar belirlenemediğinin altını çizdi.

Demirtaş, şunları söyledi: “İşimiz kolay değil biliyorum. Çünkü zalimin zulmü büyük ama bizim de Allah’ımız var, halkımız var. Çok şükür ki direnecek gücümüz var, bu zalimlerin karşısında boyun eğmeyecek, diz çökmeyecek bir irademiz var. İşte HDP, bu yüzden onların korkulu rüyasıdır. HDP Başbakandan bir şey talep etmiyor artık. HDP Başbakanlığı istiyor. Biz Başbakan olacağız, kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz. Bunun için ihtiyacımız olan her şey var. Biz bütün ezilenler el ele vermişiz, devleti halk yönetecek.”

Türkiye’nin bugün Suriye gibi olmamasının AK Parti’nin başarısı olmadığını dile getiren Selahattin Demirtaş, “Bunlara kalsaydı ülke Suriye idi. Halkın vicdanı, bizlerin desteği, çözüm sürecinin katkısı, Sayın Öcalan’ın çağrıları ile Türkiye Suriye olmaktan kurtuldu. Bunlara kalsaydı ülkeyi Suriye’ye dönüştürmüşlerdi. Hepimizi birbirimize düşman haline getirip, kırdıracaklardı. Çünkü her gün kamplaşma, kutuplaşma yaratıyorlar. Her gün AKP’ye oy vermeyenleri düşman ilan ediyorlar. AK Parti’ye oy vermemek, hükümeti eleştirmek bu ülkede vatan hainliği oldu, biz şimdi hükümeti seçimde düşüreceğiz, yerine geçeceğiz diyoruz, vatan hainleri diyorlar. Kafayı sıyırmış bunlar. Biz işimizi yapıyoruz işimizi. Bizim işimiz sizi eleştirmek ve iktidardan düşürmektir. Onları eleştiren herkesten ödleri kopuyor. Ben anlıyorum, onların yerinde olsam ben de korkardım. Korkulmaz mı bu partiden, bu ezilenlerden, bu halktan korkulmaz mı? Korksunlar, çünkü el mi yaman bey mi yaman, az kaldı göreceğiz” şeklinde konuştu.

2015’teki genel seçimlere Haziran’da yapılırsa 6 ay, Nisan’da yapılırsa 4 ay kaldığını da söyleyen Demirtaş, HDP olarak her türlü hazırlıklarını yaptıklarının ve seçime hazır olduklarının da altını çizerek, şöyle devam etti:

“Biz hazırız, halkımız hazır, üyelerimiz hazır. Türkiye’de artık yeni yaşam için değişim zamanı. Artık HDP zamanı. Artık ampul bitti, ampulün zamanı geçti, şimdi HDP zamanı."

Demirtaş, konuşmasının ardından protokoldeki yerine geçerek, kısa bir süre daha kongreyi izlemesinin ardından salondan ayrıldı.