Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “1982’den bugüne kadar 19 Ocak’a kadar hiçbir bakanlar kurulu, hiçbir cumhurbaşkanı tarafından çağırılmadı” dedi.

HDP’li Kürkçü, TBMM’de düzenlediği basın toplantısından sonra, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi.

Kürkçü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nu toplayacağını açıklamasına ilişkin, “1982’den bugüne kadar 19 Ocak’a kadar hiçbir bakanlar kurulu toplantısı hiçbir cumhurbaşkanı tarafından çağırılmadı. Demek ki bir olağanüstülük söz konusu olmadı, olağan üstü durum için uyarılmadılar. Bugün de olağanüstü durum yok” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı’nın partisiz olmasının Anayasa hükmü olduğunu vurgulayan Kürkçü, “Bence bu usulsüz, aykırı, 1982 Anayasa’sına aykırı, Kenan Evren’in bile kullanmaya cüret etmediği yetkilerin bu şekilde hoyratça kullanılmasından ibaret” diye konuştu.

CİZRE’DEKİ OLAYLAR

Cizre’de kırılma yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruya Kürkçü, “Cizre’deki durumun gerisinde KCK iradesinin olmadığı yönünde. Yalçın Akdoğan’ın yorumunun da çözüm süreci mantığına, diline uygun olmadığı kanaatindeyim. Muhattabıyla ilişki kurması bakımından doğru değil. Bunların belirleyici bir irade olmadığının altını çizmemiz lazım. Bence sürecin kontrol altında yürümesi için tüm taraflar gereğini yapmasalar daha iyi olur. Bu tür laf cambazlıkları iyi olmaz” şeklinde konuştu.