Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak 1. Olağan Kongresi yapıldı. Kongrede konuşan Kaplan, halkın barışın bir an önce olması için kendilerini seçtiğini ve çözüm yolu bulmalarını istediğini söyledi.

Belediyeye ait bir düğün salonunda gerçekleştirilen kongreye HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, delegeler, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "2007’de gittik Ankara’ya, meclise ve Kürt halkını ve dostları orada temsil etmeye başladık, görüşme ve diyalog süreçleri başladı. Yani sizin iradenizle seçilip meclise gittiğimizden sonra, meclis artık yerel seçimlerdeki başarınızla beraber çok ciddi bir ivme kazandı. Oslo süreçleri ve şu an İmralı’da süren süreç, en son çözüm süreci yol taslağını Öcalan İmralı adasından hükümetin önüne koymuştur. Bu yol haritası barışın haritası, çözümün haritası. 77 milyon insanımızın eşit yurttaşlık hukukunu ve Türkiye’nin demokrasisini bire bir ilgilendiren bir taslaktır. Bu taslak hükümetin son şansıdır. Son şans son tarih 15 Şubat, 15 Mart. Buradan hükümete çağrıda bulunuyorum, artık barışı oyalamanın, seçim hesapları yapmanın zamanı geçti. Ben Hz. Nuh gemisiyle sözüme başladım, bunu bilerek söyledim. Bakın bu gemi su alırsa hepimiz batarız. Bir taraf batar bir taraf kurtulur yok, ya hep batarız ya hep beraber kaybederiz. Ya hep beraber kazanırız" dedi.

"CUMHURBAŞKANI BU PROJENİN BAŞINDADIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu projenin başında olduğunu kaydeden Kaplan, "Erdoğan başındadır, bunu açık söylüyorum. Davutoğlu ve kabinesine de sesleniyorum, meclis ve yasal güvence şart olmak üzere sizleri şeffaflığa davet ediyoruz. Sizleri bu süreci birlikte hızlı bir şekilde götürmeye davet ediyoruz. Sizlerden rica ediyorum. Bu çatışma dilini bırakınız. Partimize yönelik linç kampanyası size fayda sağlamaz. Partimize yönelik tahrik, tehdit inanın AK Parti’ye zarar verir" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ HDP’NİN İKTİDARIDIR"

Önlerindeki hedefin HDP’nin iktidara gelmesi olduğunu belirten Kaplan, "İsterseniz 2015 Haziran, isterseniz 26 Nisan. Hodri meydan biz hazırız. Şırnak’ta, Edirne’de, Kars’ta, Muğla’da hazırız, Samsun’da, Amasya’da, Mersin’de, Adana’da, Antalya’da hazırız. 81 ilde seçime gideceğiz. Davutoğlu öyle dikiş makinesi gibi tıkır tıkır saydırıp durma, deme artık, partiler bir bölgeden bir bölgeye gidemiyor. Batıdan doğuya, doğudan batıya gidemiyor. HDP bütün saldırılara ve emrinizdeki polisin saldırılarına rağmen Türkiye’nin her yerine gitmiştir. Peki, soruyorum ya siz binlerce polis, TOMA, panzer, akrep, zırhlı, tilki, kirpi almadan nereye gidebilirsiniz. Bana söyleyebilir misiniz? Ben burada bütün siyasi parti liderlerine açık çağrıda bulunuyorum. Şırnak halkı burada her siyasi partinin çalışma hakkına inanır. ben buraya her partiden toplam 15 milletvekili getirdim, toplantılar yaptık. Şimdi şehrimizi şöyle göstermek istiyorlar. Şırnak’a vali atanmışlar, Şırnak’ta hazineyi ele geçirmişler, Şırnak’ta sokakları ele geçirmişler, Şırnak’ta şehirlere girilemiyor. Şırnak’ta kıyamet kopuyor, hükümet de gaza geliyor. Tutturmuş kamu düzeni. Bir kere bu söylenenlerin yalan olduğunu buraya gelen herkes görür arkadaşlar, biz Şırnak’a vali atamak istiyoruz doğrudur. Ama demokratik bir seçimle. Artık valilerin atamayla değil, tayin ile değil, iktidarların borazanları olarak değil, halkın seçimi ile vali seçilmesini istiyoruz. Bizim istediğimiz yerel yönetimler anlayışı, özerklik budur. Gün gelecek Şırnak halkı kendi valisini seçecektir, biz bunu istiyoruz" şeklinde konuştu.

"İKİ MUHALEFET GÖREVİ VERDİNİZ BİZE, ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE İKTİDARIZ"

Halkın kendilerine iki dönem muhalefet görevi verdiğini, üçüncü dönemde iktidar olacaklarını ifade eden Hasip Kaplan, "Bunun lamı, cimi, ötesi, velisi yok. Ya tek başına ya koalisyon. Öyle CHP ile AKP rant balansını iyi ayarlasın, ellerimize avuçlarımıza düşecekler. Bu ülkenin anayasasını biz değiştireceğiz. Bu ülkenin seçim anayasalarını biz değiştireceğiz. Bu ülkede demokrasiyi ve özgürlükleri biz yapacağız. Bu ülkenin medyası bizim zamanımızda özgür olacak. Bizim zamanımızda bir zeytin dalını hiç kimse kıramayacak. Bizim zamanımızda HES barajlarıyla ormanlarımıza, sularımıza, dağlarımıza tarihimize kıyamayacaklar. Bizim zamanımızda Osmanlı tarihi deyip, Osmanlıca deyip, kültüre sahip çıkıyoruz deyip, taksimde Davutpaşa bilmem ne kışlasına sahip çıkıyoruz deyip, 10 milyonluk Hasankeyf’i o muazzam kültürü, o muazzam dilleri, o muazzam kavimlerin kültürünü 5 dolar için suların altında bırakanlara elbette ki hesabını soracağız bunun. Çünkü, Şırnak yaralıdır. Bizim topraklarımıza güvenlik adı altında 12 tane HES yaptınız. Bizim topraklarımıza termik santraller diktiniz. Yetmedi 7 tanesi için başvurdunuz. Bütün ilçelerimizde, şehirlerimizde doğamıza, kültürümüze, tarihimize en son Cizre barajıyla Feqe ye Teyran Mescidi’ne Timurlenk pençelerine, Asurluların kulelerine, Flike Kalesi’ne Aludinu Kasriği’ne göz diktiniz. Onları da toprak altında, su altında bırakmak istiyorsunuz. 3 dolar için, 3 kuruş dolar için" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 3 tane düzen partisinin olduğunu savunan Kaplan, "3 tane düzen partisi. Bu 3 tane düzen partisine karşı bir tek demokratik ana muhalefet partisi. Oda neyi savunuyor, halkları savunuyor, inançları savunuyor, Türkiye’yi savunuyor. Bizim işimiz bu dönemde, bu seçim stratejimizi belirledik. Çözüm süreciyle ilgili çabalarımızı yapıyoruz. Komisyonlar mecliste kurulacak. Öcalan’ın söylediği o yol haritasındaki demokratikleşme ile ilgili komisyonların hepsi mecliste kurulacak. Bizler de dahil olacağız. Üçüncü göz, gözlemci heyetlerin oluşturulmasını sağlayacağız. Bir daha öyle 99’da Şemdinli’den gelen barış gruplarını içeri atıp 20 sene ceza vereceksiniz ,Habur’dan gelen Şırnak’a gelen barış grupları içeri girdiğinde 20 sene ceza vereceksiniz. Ondan sonra da bir şey olmamış gibi davranacaksınız, yok bundan sonra her şey yasal mevzuatla meclisten geçecek. Habur’dan bir tek gerilla gelecekse yasal gelecek. O geçtiği zaman siz o gerillayı hapse atamayacaksınız. Bu halk evladına sahip çıkacaktır, bu kadar açık. Bütçe görüşmeleri hakikaten çok önemli ve halkımızın performansıdır. Kasım ayı boyunca her gün sabah 9’da bütçe komisyonuna gider gece 2’de eve gelirdim. Sabah tekrar üstümüzü değiştirirdik, tekrar giderdik ve şu an bütçe görüşmeleri sürüyor. Bu süreç içinde kongrelerimiz sürüyor" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde HDP Şırnak Eşbaşkanlığına Sekvan Kılınç ve Asmin Kıraç seçildi.