Şırnak’ta Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen yerel yönetimler bölge konferansına katılan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "AK Parti samimiyse, Anayasa’nın 68’inci maddesinin son fıkrası. Yani seçime son bir sene kala yasalar değiştirilemiyor ya o hükme geçici bir madde koyarız, deriz ki bu seçimde uygulanmaz, seçim barajını da indiririz ve milletin önünü açmış oluruz. Adil bir temsilci sağlarız" dedi.

Şırnak Belediyesi konferans salonunda iki gün sürecek olan konferansa DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDP Şırnak Milletvekilleri Hasip Kaplan, belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, HDP olarak seçime gireceklerini ve herkesin bunu böyle bilmesi gerektiğini söyledi. HDP’nin Türkiye’nin vicdanı olduğunu belirten Kaplan, "81 ilde örgütlenerek ve çatı bileşenleri adı altında bütün Türkiye’nin halkları var. İnançları var, renkleri var, sesleri var. Biz büyük bir projenin iddiasıyla giriyoruz. Biz büyük bir iddiayla 12 Eylül darbecilerin seçim sistemine barajına rağmen parti olarak seçime girme kararı aldık. Bu iddiamızla biz şunu da söylüyoruz. Sizin anti demokratik yüzde 10 barajınız, yani en kötü şey oy hırsızlığıdır. Milletin iradesini çalmaktır, bunu yapanlara karşı şunu diyoruz, siyaset cesaret ister halklara inancı ister, halka güvenmeyi gerektirir, eğer siz halka güveniyorsanız ve doğru adayları seçerseniz, halkın görüşünü alırsanız, Türkiye’nin 81 ilinde seçime girerseniz bizim HDP’nin şu anki potansiyeli en az yüzde 15’lerdedir ve onun üzerinde sıçrama sinerjisini gösterebilecek durumdadır. Bu gerçekliği bilerek biz seçime girmeyi kararlaştırdık. Ankara sadece Türklerin meclisi değildir. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi, meclisin kuruluş felsefesinde Anadolu’da Türkiye’nin bütün renkleri var. Bunun için elbetteki, bizim olmamamız gibi bir risk Ankara meclisi Kürtler meclisi değil midir gibi bir soru işareti getirip çözüm sürecinde çok ciddi bir kopma da yaratabilir. Ama siyaset hayatın her alanında yapıldığını görmek lazım. Siyaset sivil toplumda yapılır, basında yapılır, sanatta yapılır, kültürde yapılır, hayatın her alanında yapılır. siyasette şunu da gördük. bir dönemde iktidar olup ikinci dönemde yüzde birin altına düşen partiler gördük. Türkiye’yi kuran partiler seçim barajının altında kaldığını gördük. Türkiye’nin en eski partisiyim diyenlerin seçim barajının altında kaldığını gördük. Aynı tehlike AK Parti içinde söz konusu. Siyaset cesaret ister. Eğer söyleminde halka inancında, inancın tamsa sonuçta başarılı olursun diyoruz" diye konuştu.

"YÜZDE 10 BARAJINI GEÇECEĞİMİZE İNANIYORUM"

2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını geçip kazanacaklarına inandıklarını belirten Kaplan sözlerine şu şekilde devam etti:

"Doğru aday tespiti, halka danışarak, halkın görüşü alınarak yapılacak bir aday tespitiyle Türkiye’de HDP iktidarın alternatifidir. Çünkü 3 tane birbirine benzeyen parti var karşımızda. Biz halkı temsil ediyoruz. İşimiz kolay. Bunu anlatabiliriz. Hedef olarak şuan Cumhurbaşkanlığıyla kıyaslamıyorum. Ama anketlerle kıyasladığın zaman 8 bandın altına düşmüyoruz. Tabii ki Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar da önemlidir. Çözüm sürecinde eğer AK Parti samimiyse, pekala CHP, HDP hazır. Seçim barajının inmesiyle tekliflerimiz var. Gelsin AK Parti samimiyse 3 günde değiştirelim, Anayasa’nın 68’inci maddesi son fıkrası. Yani seçime son bir sene kala yasalar değiştirilemiyor ya o hükme geçici bir madde koyarız, deriz ki bu seçimde uygulanmaz seçim barajını da indiririz ve milletin önünü açmış oluruz. Adil bir temsilci sağlarız."

"ARKADAŞLARIMIZ YAKINDA İMRALI’YA GİDECEK"

Kaplan, arkadaşlarının çözüm süreci kapsamında İmralı’ya gideceklerini ifade ederek, "Hükümet iki güvenlik toplantısı yaptı, bu toplantılar sonrası arkadaşlarımız muhtemelen yarın veya yarından sonra ama çok yakın bir zaman içinde İmralı’ya gidecekler. Hükümetin bu konuda düşünceleri alınmıştır. Taslak umarım inanıyorum Türkiye’nin demokrasisiyle ilgilidir. Şimdi bu konuda birçok madde başlığı var biliyorsunuz. Farklı öneriler olabilir. Ama yüzde 60’larda taslağa yönelik olumlu bir izlenim ediliyoruz. Zaten diğer bizim cenahta taslağa destek olduğumuzu biliyorsunuz. Bu da umutları arttırıyor" şeklinde konuştu.