ÇANKIRI (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin, "İç Güvenlik Paketi'nde gerçek amaç, toplumsal barışın temin edilmesinden ibarettir" dedi.

Şahin, AK Parti İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, paketin İçişleri Bakanlığınca iki ayda hazırlandığını söyledi.

Paketin özgürlüklerin korunmasına yönelik olduğuna dikkati çeken Şahin, "Son zamanlarda toplumsal olayların terör örgütlerinin propagandasına dönüşmesi, gösterilerin vatandaşlarımızın can güvenliklerini tehdit etmesi, kimi zaman yağmaya dönüşmesinin ardından özgürlük ve güvenlik dengesini bozmadan düzenleme öngörülmüştür" ifadesini kullandı.

Şahin, toplantı ve gösteri yapma hakkını güvence altına aldıklarını kaydederek, bunun her vatandaşın anayasal hakkı olduğunu anlattı.

Belirtilen mekanların dışındaki toplantı ve gösterilerin, çalışma hürriyetini engellemeye yönelik eylemlerin, toplumda kaos çıkarmayı amaçladığını dile getiren Şahin, herkesin en doğal hakkı olan toplantı ve yürüyüşün, kimseye zarar vermeden gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı.

Şahin, Ankara Barosu'nun pakete ilişkin açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını savunarak, şunları belirtti:

"Ankara Barosu'nun yapmış olduğu açıklamada, 'düzenlemenin yasallaşmasıyla herhangi bir toplantı ve basın açıklamasına katıldığınızda terörist olarak yargılanabilirsiniz' denilmektedir. Herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabileceği kanunda açıktır ve güvence altındadır. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kamu mallarına ve insan yaşamına büyük zararlar verdiği sabit olan demir bilye, sapan ve molotofkokteyli ateşli silahlar olarak belirlenmektedir. Siz bir gösteri ve yürüyüşüne ateşli silahlarla girmeniz halinde cezalarınız biraz daha artırılacak."

- "Gerçek amaç, toplumsal barışın temin edilmesinden ibarettir"

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne herkesin katılabileceğini aktaran Şahin, "Bu, silah tabir edilen cisimler yanında bulunan yani, molotofkokteyli, sapanlar ve büyük demir bilyelerle girmeniz halinde cezai müeyyide ile karşılaşacağınız anlatılıyor. Buradan 'her toplantı ve yürüyüşe katılanlar terörist ilan edilecek' ifadesi nereden çıkıyor, anlamak mümkün değil. 'Kimse yoldan geçerken alıkonulacak' diye bir şey söz konusu değil. İç Güvenlik Paketi'nde gerçek amaç, toplumsal barışın temin edilmesinden ibarettir" şeklinde konuştu.

Şahin, gösterilerin hiçbir suç unsuru olmadan sonuçlanmasının önem taşıdığını vurgulayarak, "Yine toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kimliklerini gizlemek amacıyla tamamen yüzlerini kapatanlara dair cezai işlem uygulanacak.  Elbette asıl olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanların hiçbir suç unsuruna bulaşmadan sonuçlanmasıdır. Bu düzenlemede boyalı su ibaresi de yeni. Yüzlerini tamamen kapatıp suça bulaşan kişileri ortaya çıkarmak adına yapılan bir çalışmadır boyalı su" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemede yer alan arama yetkisi hakkında da bilgi veren Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kimsenin durup dururken üzerinin veya eşyasının aranması söz konusu değil. Sıhhatli ihbar olduğunda ve aracın ya da eşyanın görünemeyen bölümlerinde arama yapılmasını öneriyoruz. Sınırlı sayıda üst yetkili arama kararı verilebiliyor. Yani herkes bu yetkiyi kullanamıyor. Yine verilecek arama kararı yazılı olmak zorunda. Araç aramalarında kişinin hangi gerekçeyle arandığı tutanağa bağlanmalı ve tutanağın bir tanesi kişiye verilmeli. Arama kararı, 24 saat içinde hakim onayına sunuluyor. Bu maddeyle yapılacak düzenlemeler Avrupa Birliği müktesebatına uygundur. 

Polisin gözaltı yetkisini 24 saatle sınırlıyoruz. Burada suç üstünde olması önemli. Eline silah almış, birini öldürecek olan. Eline molotofkokteyli almış, fırlatacak olan. Bu yasa belirli suçlarla sınırlandırılmıştır. Avrupa'da da benzer şeyler var."