İçişleri Bakanı Efkan Ala, HDP’nin 1 Kasım’da Kobani için yapılacak gösterilere vatandaşlara katılım çağrısında bulunmasına ilişkin, "Bu, yasadışı ve kanundışıdır. Buna cevap verilmemeli, bu çağrıya uyulmamalıdır" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Afyonkarahisar’da gazetecilerin sorularını cevapladı. HDP’nin 1 Kasım’da Kobani için yapılacak gösterilere katılım çağrısında bulunmasına ilişkin bir soru üzerine Ala, "Mitinge katılan insanlarımız güvenlik birimleri tedbirlerini alır. Bunu yapmamıştır HDP. Yine yasadışı yollara çağrı yapmıştır. İnsanları sokağa çağırmak bizim kanunlarımıza aykırıdır. Sokağa çıkanların sorumluluğu HDP’nin üzerindedir. Biz, kesinlikle bu çağrıya vatandaşlarımızın kulak asmamasını arzu ediyoruz. Bütün vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin edecek emniyet tedbirlerini alıyoruz ama insanlarımızın mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürecek bu tür çağrıyı tekrardan yapması ikinci büyük hatasıdır. O çocuklar sokağa çağrılarak gelecekleri karartılıyor, onların üzerinden siyaset yapılıyor bunlar doğru şeyler değil. Biz, hiç kimsenin burnunun kanamamasını arzu ediyoruz. Tabii ki kamu düzenini sağlayacak tedbirler alınacak ama ailelere de çağrı yapıyorum lütfen çocuklarınızı bu sorumsuz çağrıların araca haline getirmeyin. Bu çocukların üzerinden siyaset yapmak isteyenler örgütlerin çeşitli amaçları yerine getiriliyor. Dünyada şu anda bu Kobani’ye en fazla yardım yapan Türkiye’dir. Ben, gelirken mesaimin yarısını orada yardımı organize etmeye harcadım. 2 milyona yakın Suriyeli misafirimiz var. Bütün Avrupa’da bunun yüzde 10’u 5’i kadar mülteci var. Başka yerlerden kuvvetler kaydırılırken bunların Türkiye içerisinde bahane edilerek böyle faaliyetler yapılması kesinlikle ülke sevgisi, siyasi sorumlulukla bağdaşmayan faaliyetlerdir. Siyasi partiler siyasi faaliyetlerde bulunurlar. İnsanları sokağa çağıracaksınız o zaman siz neden siyasi partisiniz" şeklinde konuştu.

"ARTIK HERKESİN AKLINI BAŞINA ALMASI LAZIM"

Vatandaşların herhangi bir şiddet gösterisinde bulunmayacaklarını ve sokağa çıkmayacaklarını temenni ettiğini belirten Ala, "Biz ’OHAL’i kaldıran iktidarız. Vatandaşlarımızın yine o bölgede veya başka bölgede can ve mal güvenliklerini sağlamaktan sorumluyuz. Yasadışı gösterilere katılanları engellemek onların da lehinedir, çünkü geleceklerine aktarılıyor bu tür suçlarda bulunmaları, geleceğinde her zaman karşısına çıkacak bir sorun değil mi? Bu, kayıtlara girdiğinde yazık değil mi bu çocuklara? Bu, yasadışı kanundışıdır. Buna cevap verilmemeli, bu çağrıya uyulmamalıdır. HDP yasalara, kanunlara uygun olarak bir miting düzenlemeyi arzu etseydi bunun önünde hiçbir engel yok. Dünyaya ne mesaj vermek istiyorlarsa verirler. Biz, hükümetiz. Biz, onların çağrı yaptığı insanların can ve mal güvenliğinden sorumluyuz. Bu kadar ağır sorunların yaşandığı bölgede istikrarlı biçimde büyümeye çalışan, kalkınan bir Türkiye’de bunları yapmak ülkesini sevmekle bağdaştırılabilecek davranışlar değildir. Artık herkesin aklına başını alması lazım. Türkiye’nin alacağı inisiyatifleri zora sokacak yöntemlere başvurmak hele hele şiddete kayabilecek birtakım yöntemleri çözüm yöntemi olarak milletin önüne sunmak siyasetle bağdaşır değildir" ifadelerini kullandı.

Alınacak önleme ilişkin bir soru üzerine Ala, "Çağrı yapmam da bir önlemdir. Biz arzu ediyoruz ki hiç suça bulaşmasın çocuklarımız. Sokaklara çocukları çağırmak sorumsuzluktur. Çıkan neticelerin sorumluluğu da bu çağrıyı yapanların üzerindedir" dedi.