KARAMAN (AA) - Karaman'da genel seçim öncesi bir araya gelen AK Parti, CHP, MHP ve Saadet Partisi'nin il başkanları ortak karar alarak centilmenlik anlaşması yaptı.

Anlaşmaya göre; parti araçlarında çok yüksek seste hoparlörler açılmayacak, hastane, cami, okul gibi yerlerden geçildiği zaman ses kısılacak ve saat 18.00'den sonra sesli propaganda yapılmayacak.

Karaman Valisi Murat Koca'nın ev sahipliğinde Polisevi'nde buluşan 4 partinin il başkanları, huzur ve güvenli bir seçim süreci geçirmek, bu süreçte vatandaşları rahatsız etmemek için bir dizi ortak karara imza attı. 

Koca, burada yaptığı konuşmada, partilerin ortak karar almasının Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi.

Karaman'da partilerin bu centilmenlik anlaşmasını geleneksel hale getirdiğini belirten Koca, "Bu anlaşmada insanlarımızın rahatsız olmamasını ön plana çıkaracak belli kurallar konulmuş. Tüm partilerimizin işbirliği halinde mutabakata vardığı hususlar, eskiden beri uygulanıyor" dedi.

Kentte vatandaşların ses ve görüntü kirliliği istemediğini ifade eden Koca, şunları kaydetti:

"Önceki uygulamalarda olduğu gibi, ses ve görüntü kirliliği olmaması konusunda da uygulamamız devam edecek. Süslemeler parti binalarında olacak. Gürültü konusunda belirli kurallar konuldu. Miting öncesi üç günlük sürede konvoylar yapılacak. Çok yüksek seste hoparlörler açılmayacak. Hastane, cami, okul gibi yerlerden geçildiği zaman ses kısılacak ve saat 18.00'den sonra sesli propaganda yapılmayacak. Seçmenlerin idaresini ortaya koyarken duyduğu anonstan, gördüğü bir parti bayrağından çok etkileneceğini düşünmüyorum. İnsanlarımız bu demokrasi kültürüne sahip."

- Huzurlu bir seçim için 4 parti "el ele"

AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü da anlaşmanın geleneksel hale geldiğini, görev yapan teşkilat mensupları değişse bile uygulamanın devam ettiğini dile getirdi.

Seçmenlerin de kendilerinden bunu beklediğine işaret eden Ünlü, "İnşallah bu seçim milletimize hayırlı olur. Diğer partilerdeki arkadaşlarımıza bu centilmenlik anlaşmasından dolayı çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

CHP İl Başkanı İsmail Atakan Ünver, Karaman'da birlik ve kardeşlik içerisinde siyasi mücadelenin yapılacağını, seçimin her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yine dostluk ve kardeşlik havasında geçeceğine inandığını vurguladı.

MHP İl Başkanı Oktay Yılmaz ise partilerin, alınan kararlara uyacağını belirterek, "Seçim bürolarının açılması, sesli araçların kullanılması, bayrak ve afişlerinin asılmasının siyasi partilere herhangi bir getirisinin olmadığı, aksine seçmene ve topluma zarar verdiği düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi İl Başkanı Şaban Şahin de ses ve görüntü kirliliğinin en aza indirilmesi ile demokratik bir kazanım sağlanmış olacağına dikkati çekti.