Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanıp, bugün serbest bırakılan 16 yaşındaki lise öğrencisiyle ilgili, “16 yaşındaki bir çocuğu siz bir siyasetçi eleştirdi diye tutup hapse atarsanız olmaz. Bunu yaparsanız Türkiye’yi dünyaya rezil edersiniz” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Beykent Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde düzenlenen ’Genç Sosyal Bilimciler Platformu 2. Ulusal Gençlik Tartışmaları’ etkinliğine katıldı. Etkinliğe Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekilleri Binnaz Toprak, Haluk Eyidoğan, Mahmut Tanal, Faik Tunay, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beykent Üniversitesi Rektörü Emin Karahan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“YÖK OLDUĞU SÜRECE ÜNİVERSİTELER ÖZGÜR VE ÖZERK OLAMAZ”

Etkinlikte bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) kalkması gerektiğini savunarak, “Bilgi toplumunu yakalarsanız, bütün dünyada kabul gören ülke olursunuz ve üniversiteler dünyanın her tarafında ses getirir. Bilgi toplumu olmanın sihirli anahtarı, eğitimdir. Eğitimin özü daha nitelikli sorular sormayı sağlamaktır. Öğrenci daha nitelikli sorular soruyorsa, çevresini, ülkesini, arkadaşlarını, siyaseti ve dünyayı sorguluyorsa orada nitelikli eğitim var demektir. Ancak ses sus, sen konuşma, büyüklerin ne derse sen sadece onu yap diye bir eğitim verilirse, o zaman o ülkenin geleceği karanlıktır. O nedenle eğitim 21’inci yüzyılda tüm ülkelerin en temel stratejik alanıdır. YÖK dediğimiz bir kurum olduğu sürece, üniversiteler özgür ve özerk olamaz. Bunun kalkması lazım” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, “İspanya’da daha yeni iktidar partisinin genel merkezi bir yolsuzluk dolayısıyla 14 saat didik didik arandı. Ama İspanya Başbakanı çıkıp farklı bir şey söyledi. Sadece iktidar partisine oy verenlerin milli irade olarak tanımlandığı bir süreç asla doğru bir süreç değildir. Milli irade bütün siyasi partilere oy verir. Milli iradeyi yargı ve yürütme organı temsil eder” diye konuştu.

“DARBE HUKUKU DEĞİŞMEDİĞİ SÜRECE ANAYASANIN DEĞİŞMESİNİN HİÇBİR ANLAMI YOKTUR”

“Anayasa değişmeli mi? Evet değişmeli” diyen Kılıçdaroğlu, “Bu konuda bizim çok net ve açık ifade etmek gerekirse düşüncemiz şudur; Anayasanın ilk 4 maddesi CHP için kırmızı çizgidir ve değişemez. Bu kadar açık ve net. Az önce Sayın Rektörümüzün odasında Mustafa Kemal’in fotoğrafı var. Orada ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’ diye bir tanımlama var. Biz bu tanımın aynen arkasındayız, hiç kimse endişe etmesin. İngiltere tam tersine demokrasinin beşiği olarak adlandırılır. Önemli olan yasalar değil, kuşkusuz önemlidir ama önemli olan o yasalara hayat verecek olan siyasettir” şeklinde konuştu.

“SİYASETÇİYSENİZ EN SERT ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜL ETMEK ZORUNDASINIZ”

Kılıçdaroğlu, 16 yaşındaki bir çocuğun hapse atılamayacağını savunarak, “16 yaşındaki bir çocuk hapse atılamaz. Şunu düşünebilir misiniz? Siyasetçiye hakaret ettiği diye ya da siyasetçiyi kötüledi diye hapse atılacak. Ancak 16 yaşındaki bir çocuğu siz bir siyasetçi eleştirdi diye tutup hapse atarsanız olmaz. Bunu yaparsanız Türkiye’yi dünyaya rezil edersiniz. Türkiye’nin geldiği nokta budur. Neden bunu yapıyorsunuz? Siyasetçi iseniz en sert eleştirilere bile tahammül etmek zorundasınız” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz darbe hukukunun değişmesini istiyoruz. Türkiye’de birinci sınıf demokrasinin olmasını istiyoruz. Bu ülkenin insanları birinci sınıf demokrasiyi hak ediyor. Biz üçüncü sınıf demokrasiye muhtaç veya mahkum bir ülke olmamalıyız. Hepimiz bunu böyle bilmek ve savunmak zorundayız.”