Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin iktidarı engellemek isteyenlerin bazı söylemleri ısrarla dile getirdiğini belirterek, “Devleti kuran, devleti yeniden inşa eden bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez?” dedi.

Partisinin Giresun 19 Eylül Spor Salonu’nda düzenlenen Karadeniz Bölge Toplantısı’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iktidarı eleştirdi. Türkiye’nin iyi yönetilmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ülkemizin çok zor bir süreçten geçtiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ”Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları ben de siz de biliyorsunuz. Hepimizin ortak kaygıları var. Bu ortak kaygılara sadece CHP’liler sahip değil. Bu ortak kaygıları bu ülkenin bütün insanları ve çağdaş dünyanın üyeleri de izliyor. İşin özünde ve sorulan soru şu; Türkiye iyi yönetiliyor mu? Türkiye’nin iyi yönetilmediğini hepimiz biliyoruz. Tabloya bakalım. İşsizlik var mı? Var. Üretici memnun mu? Değil. Dış politika bataklığa saplanmış durumda. Hayatın her alanında sorunlar ve kaygılar var. O zaman şu soruyu kendimize sormamız gerekiyor? Türkiye’yi çağdaş anlamda, Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu ilkeler çerçevesinde yönetecek olan parti hangisi olmalıdır? Bize bir görev düşüyor. Hepimize görev düşüyor. Ülkeyi yönetmeye hazırız. Ülkeyi yöneteceğiz. Karanlıkları aydınlığa çıkaracağız. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bunu yapacağız” diye konuştu.

"BUNLAR GİBİ YÖNETEMEYİZ"

“CHP’nin iktidarını engellemek için bazı söylemler ısrarla dile getiriliyor” diyen Kılıçdaroğlu, “Birisi şu; efendim CHP iktidar olursa memleketi yönetemezmiş. Şu soruyu sorun onlara; Devleti kuran, devleti yeniden inşa eden bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez. Devleti kurduk, ama nasıl kurduk? ‘Çağdaş uygarlık yolunda bir devlet olsun’ dedik. Demokrasiye, çok partili hayata geçiren bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez? Üniversitelere özerkliği getiren, grevli toplu sözleşmeyi getiren, işçilere hak getiren bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez? Hukuku, hukukun üstünlüğünü getiren bir parti hangi gerekçeyle devleti yönetemez. Bir şey var. ‘Mevcut iktidar gibi devleti yönetemez’ diyorlarsa, doğrudur. Biz onlar gibi devleti yönetemeyiz. Hiçbir yurttaşımızın unutmaması gereken bir özelliğimiz var. Biz ahlakçı değerleri yüksek olan bir partiyiz. Kul hakkı yemeyiz. Her kuruşun hesabını millete veririz. Biz devleti kinle, öfkeyle yönetmeyiz, toplumu ayrıştırmayız. ‘Bana oy vermedi’ diye hizmetleri aksatmayız. Devleti akılla, birlik içinde yönetiriz. Devleti oluşturan bütün vatandaşları kucaklarız. Hangi partiye oy verirse versin CHP iktidarında hiç kimseyi ötekileştirmeyiz. Kuralımız budur. Devleti yönetmek sanki çok zor bir iş gibi. Bizim inancımızda da, hukuk sitemimizde de evrensel kurallarda da var. Şunu söyler, işi ehline vereceksin. İşi ehline verdikten sonra yönetim zor mu olur? Hangi gerekçeyle zor olur, ben söyleyeyim; eğer bir ihaleyi hak edene değil de yandaşa verin diye baskı yaparsan yönetim zor olur. Önce o bürokratların işine son vereceksin, yandaş yerleştireceksin oraya, adam kayırmacılığı yapacaksın. Aklı egemen kıldığınızda hukukun üstünlüğünü egemen kıldığınızda önünüzde bir sorun olmaz. Var olan sorunları da akıl ve mantıkla çözeceksiniz. Kuralı böyle koyarsanız hiçbir sorun çözümsüz olmaz. Devleti ahlakla yöneteceksiniz” şeklinde konuştu.

“SOSYAL YARDIMLAR GÖTÜRDÜKLERİNİN ARTIĞIDIR”

Sosyal yardım alan vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, “Sosyal yardım alan bütün yurttaşlara sesleniyorum. Sana verilen sosyal yardım onların götürdüklerinin artığıdır. Göreceksin CHP iktidarında sosyal yardım bugünkünün en az iki katı olacaktır. Çünkü biz yedirmeyeceğiz. Birilerinin malı götürmesine izin vermeyeceğiz. Her kuruşun hesabını vereceğiz. Türkiye zengin ve güçlü bir ülke. Sosyal devlet sosyal devletliğini yapacak. Türkiye’nin şu anda bir numaralı sorunu işsizlik. Kadına yönelik şiddet arttı, genç çocuklar uyuşturucu tutsağı. Hangi gerekçeyle oluyor bunlar? İşsizlik varsa bir toplumda tüm kötülükleri görebilirsiniz. 12 yıldır iktidardalar. Türkiye’nin bir numaralı sorununu çözemediler. Sözüm söz, ilk çözeceğimiz sorun işsizlik sorunu olacak” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, CHP’ye yönelik eleştirilere sert tepki göstererek şunları söyledi:

“ ‘CHP gelirse, dolar ve faiz yükselir’ diyorlar. ‘Siz borçlarınızı ödeyemezsiniz. Aman ha burada kalalım, sizi biraz daha borçlandıralım. Siz de bizim esirimiz olun’ diyorlar. Borçlu yurttaşlarıma sesleniyorum. Seni borç tutsağından kurtaracağız. Sen kimseye el avuç açmayacaksın,. Siyasetçi değil, sen zenginleşeceksin. Siyasetçi köşeyi dönmeyecek, sen bu ülkenin zengin ve huzurlu vatandaşı olacaksın. ‘Faizin düşmesi lazım’ diye bağırıyorlar. İktidarda sen değil misin? Sen şikayet makamı mısın? Şikayet et diye değil çöz diye sana oy verildi. Şikayet etmek ana muhalefet partisi olarak benim hakkın. Ben şikayet ederim, neden işsizlik çözülmüyor, faiz ne kadar yüksek diye. Orada oturuyor, şikayet ediyor. ‘CHP gelirse kişilerin yaşam tarzına yeniden müdahale edecek’ diyorlar. Buradan söylüyorum. CHP’nin genel başkanı olarak söylüyorum, hiç kimsenin inancı dolayısıyla sorgulanmasına asla izin vermeyeceğiz. Hiç kimsenin yaşam tarzına asla müdahale etmeyeceğiz. Kimseyi etnik kimliği dolayısıyla asla ötekileştirmeyeceğiz. Etnik kimlik, inanç yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacağız. Bizim siyaset anlayışımız işsizlik varsa önleyeceğiz. Yolsuzluktan hesap soracağız. Siyasetin görevi budur. Kişi nasıl giyinirse giyinsin, düşünürse düşünsün, neye inanırsa inansın, hangi kimlikten olursa olsun. Benim başımın üstünde 77 milyon vatandaşımın yeri vardır. Yine bir propaganda, ‘CHP ekonomiyi yönetemez’ diye. Sanki ekonomiyi çok güzel yönetiyorlar da. Ekonomiyi yöneteceğiz, bütçe gelirlerini artıracağız. Her kuruşu bu millet için harcayacağız. Kendimiz, çocuklarımız yandaşlarımız için değil, bu ülkenin refahı ve huzuru için harcayacağız.Bugüne kadar hiçbir CHP’li Başbakan hakkında, genel başkan ve bakan hakkında yolsuzluk şaibesi asla olmamıştır. Yönetimdeyken de olmamıştır. Neden? Çünkü biz kul hakkı yemeyiz. Biz her kuruşun hesabını millete veririz. Sadece kamuda iki milyon taşeron var. İşçiye ücretini veriyorsun da doğrudan vermiyorsun. Niye doğrudan vermiyorsun. Yeraltına maden işçisini indiriyorsun hayatını güvence altına almıyorsun. İşçi yer altında ölüyor. Bakanı, başbakanı, cumhurbaşkanı koro halinde gidiyorlar ‘işçiler öldü’ diye. Niye ölmeden önce gitmiyorsun? Onun hesabını kim verecek.”

"DEVLET AKILLA YÖNETİLİR"

“Devlet akılla yönetilir. Kin, öfke önyargıyla yönetilmez” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bütün çağdaş ülkelere bakın, aklın egemen olduğunu görürsünüz. Bu topluma sesleniyorum, kul hakkı, haram yemiyoruz. Saraylarda oturmuyoruz. Senin verginle kendimize saray yapmıyoruz. Her kuruşun hesabını sormayı namuslu görev biliyoruz. Herkesin aşı ve işi olsun istiyoruz. O zaman helale ortak olmak için, harama ortak olmamak için oyunu CHP’ye vereceksin. ‘CHP gelirse dış politikayı iyi yönetemez’ diyorlar. Sevsinler sizin aklınızı. Hangi dış politika var. 2 milyon Suriyeli mülteci var Türkiye’de. Çalışma bakanı onlara çalışma kartı vereceklerini söylüyor. Sanki Türkiye’de işsizliği çözmüşler bir de onlara iş verecekler. Çocukları iş arayan tüm anne babalara sesleniyorum. Bu politika senin çocuğuna iş bulmaz, evindeki huzuru sağlamaz. Sen çocuğuna iş bulmak istiyorsan, huzur içinde çocuğun işe gidip gelsin istiyorsan, adam gibi geçinmeye ihtiyacım var diyorsan, adresini yönünü değiştireceksin, karşında altı oklu bayrağı göreceksin. Bütün komşularımızla kavgalıyız. Dış politikada sıfır sorundan geldiğimiz nokta sıfır komşu oldu. Bütün sınırlarımız yol geçen hanı. İsteyen istediği yere gidiyor. Terör Türkiye’nin sınırları içine çekilmeye başlandı. Dış politikanın milli olması lazım. İktidar muhalefet olmaz. Dış politikada tek yürek olunur. Ama cumhuriyetin değerlerini koruyarak, ‘Yurtta barış dünyada barış’ diyerek, bütün komşularımızla huzur içinde yaşayarak. Komşularımızın iç işlerine müdahale etmeyerek.”

1000 ODALI SARAY ELEŞTİRİLERİ

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili de eleştirilerde bulunarak, “1000 odalı saray yapmakla itibar sahibi olunmaz, alay sahibi olunur. İtibarsızlık sahibi olunur. Oturuyorsun, kendine bin odalı saray yapıyorsun. 1 milyar 370 milyon liraya. Daha bitmedi. Bin odanın daha döşenmesi var. İtalya’dan mobilya getirecekler göreceksiniz. Hindistan’dan mermer getirdiler. Sanki bizim ülkemizde mermer yok. 3 milyon işsiz var, onu bir tarafa bırakmışsın kendine saray yapıyorsun. Haramdır haram. Orada oturulmaz. Harama ortak olunmaz. Ebu Zerr örneğini verdim. Muaviye’nin yaptığı saray dolayısıyla. O saray Muaviyelere yakışır. O nedenle söylüyorum. Bizim inancımızda israf haramdır. Her kuruşun hesabını vereceksin. Hesabını sormaksa benim boynumun borcudur” dedi.

Kılıçdaroğlu, “CHP gelirse ülkeyi yönetemez” eleştirilerine de tepki göstererek, “Kim söylüyorsa demokrasi inancı yok demektir. Hırsıza, yolsuzluğa prim veren kişi demektir. Namusla, ahlakla, hesap vererek, bu ülkeyi yöneteceğiz. Zenginleşerek değil halkın zenginleşmesini sağlayarak bu ülkeyi yöneteceğiz. 3 büyük kentte metro yapılıyor. İstanbul ve Ankara ‘param yok’ diye metroyu bitiremedi. En son Ulaştırma Bakanlığı aldı yapıyor. İstanbul’da kilometresini 145 milyona yapıyorlar. Ankara’da kilometresini 100 milyona yapıyorlar. İzmir, 60’a yapıyor. Yüzde yüzden daha düşük fiyat. Biz belediyelerde halka da hizmet ederiz. Türkiye genelinde hem kendi ülkemize hem dünyaya hizmet ederiz. Biz bayrağımızı, bu ülkeyi toplumu seviyoruz. Her kişiye yapılmış hizmeti Hakk’a yapılmış hizmet olarak kabul ediyoruz. Bu ülke kurulurken hiç kimseden borç para alınmadan, Osmanlı’nın borçları son kuruşuna kadar ödenip, demiryolları, uçaklar fabrikalar yapılmışsa, 21’inci yüzyılda biz hangi gerekçeyle yapmıyoruz. Bunların hepsini yapabiliriz. Bu ülkenin sorunlarından hepimiz sorumluyuz. Sadece iktidar değil. iktidarın sorumluluğu yönettiği için daha fazla. Çünkü hesap vermiyorlar, zenginleşiyorlar. Halk biraz daha yoksullaşıyor. Sosyal yardım alan aile sayısı her gün artıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.