CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suriye hükümeti ile derhal temasa geçin. Suriye hükümeti de Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana biz de toprak bütünlüğünden yanayız. Eğer Suriye’de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa Suriye hükümetiyle derhal ilişki kurmak gerekiyor" dedi.

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kurultayın Türkiye’yi yaşanan sorunlardan çekip çıkarma kurultayı olduğunu söyledi. Kurultayın huzur ve barış isteyenlerin kurultayı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kurultayın CHP’nin ilk kurultayı olan 4 Eylül 1919 tarihli Sivas Kongresi’nin ruhunu taşıyan bir kurultay olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, kurultaya "Adalet ve Cesaret" adını verdiklerini ifade ederek, "Adaleti ve cesareti bir arada götüreceğiz. Bugün Türkiye 5 temel sorunla karşı karşıya. Karamsar bir tablo var. Bu tablo endişeleri derinleştiriyor. Oysa 2002’de iktidar olduklarında Türkiye’nin bir temel sorunu vardı. Bu temel sorun bazen Kürt sorunu, bazen toplumsal barış, bazen de Doğu-Güneydoğu sorunu olarak dillendirildi. Bunun yanına şimdi 2018’de 4 temel sorun daha eklendi. Demokrasi sorunu, ekonomi sorunu, eğitim sorunu ve dış politika sorunu. Biz CHP olarak sadece sorunları dile getiren parti değiliz. Ayrıca her sorunun üstüne kararlılıkla yürüyen ve çözüm üreten partiyiz" diye konuştu.

"Afrin, milli bir duruşu öngörüyor"

Kılıçdaroğlu, bugün toplumsal barışı tehdit eden terörün dar bir coğrafyadan çıkıp daha geniş coğrafyada kendini göstermeye başladığını kaydetti. Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin’de terör örgütlerine yönelik harekat gerçekleştirildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Biz Afrin’de bu ülke için, bayrak için, bizim için, çocuklarımız için mücadele eden Mustafa Kemal’in Mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz. Afrin, milli bir duruşu öngörüyor. Biz de CHP olarak milli duruşumuzu açık ve net dile getirdik. Ama birileri Afrin operasyonunu partisinin bir kararıymış gibi topluma sunmaya çalışıyor. Ordu, Mustafa Kemal’in ordusudur, senin ordun değil. Mücadele Türkiye içindir, senin için değildir" şeklinde konuştu.

"Suriye hükümeti ile derhal temasa geçin"

Kurultaydan hükümete açık ve net bir çağrı yapmak istediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Suriye hükümeti ile derhal temasa geçin. Suriye hükümeti de Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana biz de toprak bütünlüğünden yanayız. Eğer Suriye’de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa Suriye hükümetiyle derhal ilişki kurmak gerekiyor. Benzer ilişkiyi Irak Merkezi Hükümetiyle de kurmak gerekiyor. 35 yıldır çözülemeyen bu sorun nasıl çözülür? Bu sorunun çözüm adresini yanlış belirlediler. Sorunun çözüm adresi TBMM’dir. Sorun demokrasi ve özgürlük bağlamında ele alınıp çözülmek zorundadır. Sorunun çözümünde komşu ülkelerle yakın ilişki kurmak gerekmektedir. Kürt sorunu ile terör sorunu arasındaki hassas dengenin çok iyi belirlemesi gerekmektedir. Açık ve net söylüyorum adına ister Doğu-Güneydoğu sorunu deyin, ister Kürt sorunu deyin, bu sorunu çözecek olan parti sadece ve sadece CHP’dir. Millete sözüm var ’ilk 4 yıl içeresinde bu sorunu çözmezsem siyaseti bırakacağım’ diye. Barışı Anadolu’nun her toprağına götüreceğim."

"Lozan bu ülkenin tapu senedidir"

Türkiye’nin ikinci sorununun dış politika olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, yalnızlaşan bir Türkiye tablosu ile karşı karşıya olduklarını iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Türkiye’yi bu noktaya taşıyanlar utanmadan, sıkılmadan Lozan’ı tartışmaya açıyorlar. Lozan bu ülkenin tapu senedidir. Lozan’ı tartışmaya açanlara açık ve net şu soruyu soruyorum; sen Sevr’i mi özledin, Sevr’i mi istiyorsun? Lozan’ın nesini tartışmaya açıyorsun? Lozan’ı kanla aldık, gözyaşıyla aldık, acıyla aldık. Türkiye’nin sınırları cetvelle çizilmedi, birileri lütfettiği için böyle bir tablo yaşanmadı. Lozan, verdiğimiz milli Kurtuluş Savaşı’nın onur belgesidir. O onur belgesini hiç kimseye tartıştırmayız" dedi.

"En düşük öğretmen maaşı 5 bin 238 TL’nin üstü olacak"

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin eğitim sisteminde sorun olduğunu savunarak, bu sorunu çözmek için bir takım çalışmalar yürüteceklerini kaydetti. İlk iş olarak öğretmenleri toplumun en saygın kişileri haline getireceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bunun için bir öğretmenler meslek kanununu çıkaracağız. Devlet memuru kanunundan ayrı tutacağız. Onları bilgi ile donatacağız. Onlar aynı zamanda gelecek kaygısı taşımayacak, ’Ay sonunu nasıl getiririm’ diye kaygı taşımayacak. En düşük öğretmen aylığı açlık sınırının üstünde olacak. Bunu söyleyince ’açlık sınırı nedir’ diye birileri sorabilir. Şu anda Türk-İş’in belirlemesine göre açlık sınırı Aralık 2017 itibariyle 5 bin 238 TL. Dolayısıyla en düşük öğretmen aylığı bunun üstünde olacak. Ayrıca her öğretmene 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde birer maaş ikramiye vereceğiz" diye konuştu.