CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 100’üncü Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu’na katıldı. Kılıçdaroğlu, "Tarih siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değil, ders çıkartacağı bir alandır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen 100’üncü Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu’na katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kağan Salıcı, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Tarihçi İlber Ortaylı ve çok sayıda siyasi katıldı. Sempozyumda bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’da hakimiyet gösteren savaşların kaynağını 1. Dünya Savaşı’na dayandırarak, “1. Dünya Savaşı sonunda Ortadoğu coğrafyasında kurulan devletler bölgenin temel hassasiyetlerini hiçe sayan bir anlayışın ürünü olduğu için bu gün bölgede savaşlar devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderleri 1. Dünya Savaşı’nda yaşanan acı tecrübelerden önemli dersler çıkarmıştır. Atatürk’ün de ifade ettiği gibi ülkemiz uluslararası herhangi bir sorunu barış yolu ile halletmeye çalışan bir ülke olmuştur. Atatürk’ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesi doğrultusunda Türkiye güvenlik prensibine yalnızca barış dışında bir seçeneğe mecbur kalmamak için önem vermiştir” dedi.

“ÜLKEMİZİ SAVAŞIN EŞİĞİNE GETİRENLER TARİHTEN YOKSUNDURLAR”

Dünyadaki tüm insanların durumunu iyileştirmek için uluslararası tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bugün özellikle Ortadoğu’ya göz dikerek kişisel ihtirasları uğruna içinde bulunduğumuz coğrafyayı ülkemizi de içine alabilecek bir savaşın eşiğine getirenler, tarih bilgisinden ve geçmişten ders çıkartmaktan yoksundurlar. İçinde bulunduğumuz koşullarda belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz siyasi önerim, cumhuriyet tarihimizin barış eksenli dış politika anlayışına sadık kalmaktır. Biz CHP olarak kalıcı bir barış sağlanması için dünyadaki tüm insanların durumunu iyileştirecek uluslararası tedbirler alınması gerektiğine inanıyoruz. Her ülke yurttaşlarını haset, aç gözlülük ve kinden uzak tutacak şekilde eğitmelidir. Dünya otoriter zihniyetlerden çok çekti. Çocuklarımıza barış ve sevgi dolu bir dünya bırakmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

“Geçmişi doğru öğreneceğiz ki geleceğe sağlıklı kalalım” diyen Kılıçdaroğlu, “Tarih siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değildir. Tarih siyasetçilerin ders çıkartacağı bir alandır” ifadesini kullandı.