MERSİN (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son birkaç aydır yeniden yükselişe geçen terör olaylarının, bizi güçlü ve müreffeh Türkiye hedefimizden vazgeçirmeye yönelik olduğunu biliyoruz. Bölgemizde yaşanan kaos ortamından güç alan terör örgütlerinin ülkemizi ve milletimizi hedef alan saldırılarının üstesinden gelecek güce sahibiz" dedi.

Erdoğan, Mersin'in Anamur ilçesinde Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu KKTC'ye ulaştıracak "Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi"nin açılışında yaptığı konuşmada İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin başta olmak üzere şehirlerin içme suyu sorununu, uzun vadeli olarak çözdüklerini söyledi. 

"Su medeniyettir, Yol medeniyettir" dediklerini ifade eden Erdoğan, 79 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yola, 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol eklediklerini anımsattı.

Erdoğan, medeni, modern ülke olmak için bunların yapılması gerektiğini vurgulayarak, suyu olmayan ülkenin medeniyetten bahsedemeyeceğini  belirtti.

İstanbul'a Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda suların akmadığına, vatandaşın yıkanacak, temizlenecek su bulamadığına işaret eden Erdoğan, bir yılda bu sorunu çözdüklerini anlattı. Erdoğan, "Nerelerden nerelere geldik" dedi.

-"Kimseyi susuz bırakmadan atlattık"

Erdoğan, Türkiye'nin 2014'te ciddi bir kuraklık yaşadığını dile getirerek aldıkları önlemler ve yaptıkları tesisler sayesinde kuraklığı, kimseyi susuz bırakmadan atlatmayı başardıklarını anımsattı. 

İstanbul'da Melen Projesi kapsamında 5,5 kilometrelik Boğaziçi Tüneli sayesinde Asya ile Avrupa'yı yerin 135 metre altından birleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu projeyi inşallah önümüzdeki yıl tamamlıyor, İstanbul'un uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı içme suyunu garanti altına almış oluyoruz. Böyle bir sıkıntı olmayacak. Ankara için de benzer projemiz var. Uzunluğu 32 kilometreyi bulan 4,5 metre çapındaki Türkiye'nin en uzun tüneliyle Gerede'den Çamlıdere'ye 226 milyon metreküp su aktarıyoruz. Hidroelektrik enerji üretiminde de tarihi başarıya imza attık. Geçen 13 yılda hayata geçirdiğimiz projelerle hidroelektrik enerji üretimimizi yılda 26 milyar kilovatsaatten 88 milyar kilovatsaate yükselttik. 2019 yılına kadar 40 milyar kilovatsaatlik daha elektrik enerji potansiyelimizi devreye alacağız. Yani enerjiyi çeşitlendiriyoruz. Sadece doğalgaz çevrim santrallerinden değil sadece güneş, rüzgar enerjisinden değil hidroelektrik santraller. Bunlar yatırım maliyetleri yüksek ama işletmesi çok daha fizibıl olan yatırımlardır ve daha iyi olacak. Muratlı, Deriner, Ermenek, Çine, Dalaman, Akköprü gibi her biri kendi alanında dev eserler olan barajları tamamlayıp hizmete aldık."

-"Hedef GAP'ı 2019'a kadar tamamlamak"

GAP'ı 2019 yılına kadar tamamlamak için süratle çalıştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2008 yılında ilan ettikleri GAP Eylem Planı ile ödenekleri 7 kat artırdıklarını, bölgede sulanan arazi miktarını yüzde 19'dan yüzde 42'ye yükselttiklerini söyledi. Erdoğan, "İnşallah GAP'ı dünyadaki en büyük gıda üretimi ve ihracat merkezlerinden biri haline getireceğiz" dedi.

Konya Ovası Projesi'nin de en az GAP kadar önem verdikleri bir proje olduğunu vurgulayan Erdoğan, Akdeniz'e akan suları Konya Ovası'na yönlendirerek 8,5 milyon dekar araziyi sulamaya başladıklarını ifade etti.

Erdoğan, 2019 yılına kadar bu rakamı 11 milyon dekara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydederek, Doğu Anadolu Projesi kapsamında da 2019'a kadar 6 milyon dekara yakın araziyi sulamayı amaçladıklarını söyledi.

-"1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle, kimlik siyaseti yapmak suretiyle soruyorum sizlere, Allah için bu yatırımlar yapılabilir mi? Sokak aralarına, caddelere, belediyelerin iş makinelerini kullanmak suretiyle hendek açanlarla millete hizmet gider mi? İşte 1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür, bunu hatırlatmak istiyorum. Onun için görevimizin ne denli ağır olduğunu bilmemiz lazım. Daha çok çalışmamız, daha çok koşmamız lazım" diye konuştu.

-"Adım adım 2023 hedefleri"

Trakya Gelişim Projesi ile Ergene Nehri'nin temizlenmesi başta olmak üzere pek çok önemli çalışmanın hayata geçirildiğini anımsatan Erdoğan, Akdeniz Gelişim Projesi'nin de 37 milyar liralık bir yatırımla 3 bin 725 projenin hayata geçirilmesini içerdiğini anlattı.

Erdoğan, Orta Anadolu, Ege, Marmara, Batı Karadeniz'de benzer projelerle ülkenin imkanlarını millet için yarara dönüştürdüklerini dile getirerek Türkiye'nin tüm engellemelere rağmen her alanda olduğu gibi sulama, ormancılık ve tarımda da adım adım 2023 hedeflerine yürüdüğünü bildirdi.

Türkiye'nin gerçek ihtiyacının, hizmet siyaseti, eser siyaseti olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Unutmayın, eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Esere değer verelim. Hiçbir eseri olmayana ne değeri vereceğiz. Türkiye'yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya yönelik her çaba, ülkemizin ve milletimizin geleceğine kasteden bir darbedir. Dikkat edin, Türkiye ne zaman büyüme, güçlenme, demokrasi ve ekonomide sınıf atlama yoluna girmişse önüne hemen bir takım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman terörle, kimi zaman darbelerle, kimi zaman sosyal çalkantılarla ülkemiz farklı gündemlere yönlendirilmiş, milli hedeflerinden uzaklaştırılmıştır. Kendi içimizde birlik, beraberlik, kardeşlik ikliminde kolaylıkla aşabileceğimiz kimi sorunlar, birtakım güçler tarafından kaşınarak, kanatılarak derinleştirilmek istenmiştir. Bu oyun defalarca oynandı. Ülke olarak bu nedenle çok büyük bedeller ödedik. Geçen 13 yılda Türkiye'yi her alanda büyük reformlarla ileriye taşırken attığımız her adımda bu oyunun farklı versiyonlarıyla karşılaştık. Siyasette, ekonomide, demokraside, dış politikada nice provokasyonlara, nice saldırılara, tezgahlara maruz kaldık. Rabbimin inayeti, milletimizin desteğiyle hamdolsun hepsini geride bıraktık."

-"Asırlık sorunları bir anda çözmek mümkün olmuyor"

Bu süreçte Türkiye'nin istiklaline ve istikbaline kast edenlerin istismar ettikleri sorunları çözmek için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, "Ülkemizde bir yandan demokrasiyi güçlendirip, bir yandan refahı yükseltirken sosyal restorasyonu da ihmal etmedik. Özellikle terör meselesini milletimizin gündeminden ebediyen çıkarmak için gerçekten samimi mücadele verdik. Bu süreçte her türlü riski göze alarak Cumhuriyet tarihinin en köklü reformlarını, demokratik hamleleri cesaretle hayata geçirdik. Elbette asırlık sorunları bir anda çözmek mümkün olmuyor. Son birkaç aydır yeniden yükselişe geçen terör olaylarının bizi güçlü ve müreffeh Türkiye hedefimizden vazgeçirmeye yönelik olduğunu biliyoruz. Bölgemizde yaşanan kaos ortamından güç alan terör örgütlerinin ülkemizi ve milletimizi hedef alan saldırılarının üstesinden gelecek güce sahibiz. Bunu böyle biliniz" diye konuştu. 

(Sürecek)