Letonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Atis Sjanitis, Letonya’nın 2015 yılında üstleneceği Avrupa Birliği dönem başkanlığında, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri en güzel noktaya getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Adana Valisi Mustafa Büyük’ü ziyaret eden Büyükelçi Sjanitis, burada valilik şeref defterini imzaladı. Ziyarette konuşan Vali Büyük, Büyükelçi Sjanitis’in Adana’da ekonomik faaliyetlere katkı sağlayacak görüşmeler yapmak için kente geldiğini söyledi. Sjanitis’e ‘hoş geldiniz’ diyen Vali Büyük, dost ülke Letonya ile iyi ilişkilerin Adana için de devam etmesi temennisinde bulundu.

Atis Sjanitis ise Letonya’nın başkenti Riga’nın bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle düzenlenen bir tanıtım sergisi için Adana’da bulunduklarını ifade etti. Çalışmanın, Letonya ile ilgili Adana’da yapılan ilk tanıtım çalışması olduğunu kaydeden Sjanitis, “2014’te Riga Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle sergi dünyayı dolaşıyor. Son 3 senedir Adana’da konsolosluğumuzun olmasından dolayı bunu bir fırsat bilip sergiyi Adana’ya getirdik” dedi. Güney ve Doğu Anadolu’daki tek merkezlerinin Adana’da bulunduğunu belirten Sjanitis, önümüzdeki dönemlerde de bu bölgelerle ilişkileri arttırmayı planladıklarını kaydetti.

Atis Sjanitis, 2015 yılında kendilerini çok daha zor bir görev beklediğini vurgulayarak, “2014 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları bittikten sonra 2015’te bizi çok daha önemli görevler bekliyor. 2015’te Letonya Avrupa Birliği dönem başkanı olacak. Bu başkanlığımız döneminde de Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri en güzel noktaya getirmek için elimizden geleni yapacağız. Bizim için bu çok kolay bir konu. Avrupa Birliği üyeleri arasında Türkiye ile sıfır sorun yaşayan birkaç ülkeden biriyiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Büyük, Büyükelçi Sjanitis’e üzerinde Adana’nın simgeleri bulunan bir vazo hediye etti. Sjanitis ise Büyük’e resim hediye etti.