Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, "ABD’nin Türkiye ile karşı karşıya gelecek fiili duruma geleceğini düşünmüyorum" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, TBMM’de gazetecilerle buluştu. ABD’den Türkiye’ye yapılan ziyaretler hakkında sorulan soruya Karakaya, “Türkiye’nin eli son derece güçlü. Haklı olunan yerde diplomasi de geliyor. Amerika Birleşik Devletleri suçüstü oldu, ilk kez diplomasi konusunda zayıf kaldı. Bizim ne diyeceğimiz belli, Amerika ne diyecek? ABD kendini nasıl savunacak. Burada önemli olan Afrin’deki beka operasyonunun durdurulmadan yapılması” ifadelerini kullandı.

Karakaya, ABD istihbarat raporuna ilişkin soruya, “ABD’den öğrenecek çok şey var. Türkiye’nin elini güçlendirir. Geçmişte benzeri şekilde ABD’nin yazdığı raporlar var. Bu ilk defa olmuyor, PKK milis gücü inkarı içinde değildi. Kabul ediyor ve destekliyor. YPG ile ilişkisini DEAŞ ile mücadeleye bağlıyor” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ’ya ilişkileri düzelteceğiz yada bozulacak’ dediğini hatırlatan ve ABD ilişkilerin bozulmasının risk olkup olmadığını soran gazeteciye Karakaya, "Türkiye hiçbir zaman Amerika ile ilişkileri bozulsun istemez. Ama gelinen noktaya bakınca Amerika’nın izlediği politikalar, iş tuttuğu örgütlere bakınca hedefin Türkiye olduğunu hepimiz biliyoruz. Bilmediğimiz bir şey yok, bilmiyor gibi anlatma yoluna gidildi ama artık bıçak kemiğe dayandı. Burası Türkiye var olma yeri. Bu noktadan sonra diplomasi düşünmek Türkiye açısından faydalı değil, Türkiye önce beka sorununu halletmeli. Her gün ölüyoruz, ya istiklal ya ölüm bu işin başka parolası kalmadı" diye konuştu.

’Suriye’de ABD ile karşılaşmaktan endişe duyuyor musunuz’ sorusuna Karakaya, "Teknik olarak olur mu bilmiyorum. Türkiye her şeyi göze aldı. Türkiye konuya beka sorunu olarak bakıyor. Amerika Türkiye’yi bu konuda ikna etmesinin tek bir sebebi olabilir. Türkiye’nin vazgeçmesinin tek sebebi olabilir; Örgütlerden bölgenin temizlenmesi konusunda garantidir. ’Operasyonu durdurun, karşınızdayız’ tehdidi Türkiye için önemli değil. Amerika kendi menfaatlerini çok iyi hesaplayan bir ülkedir. Bölgede Türkiye ile, NATO üyesi bir ülkenin kendi güvenliği ile ilgili, kendisine yapılmış bir saldırı karşısında uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanma durumundaki bir ülkenin ki, bu noktada iletişim konusunda Zeytin Dalı Harekatı iletişlim yönünden, diplomasi yönünden başarılıdır, kamuoyu oluşturuldu. Amerika’nın Türkiye ile karşı karşıya gelecek fiili duruma geleceğini düşünmüyorum" cevabını verdi.

Türkiye’nin operasyonda kararlı olduğunu belirten Karakaya, "’Ya istiklal ya ölüm’, bugün bu noktaya geldik. Biz vatanı, milleti bekayı savunuyoruz. Türkiye doğru yönünü rotasını buldu" ifadelerini kullandı.

Eski Genelkurmay Başkanı açıklamalarına yönelik soruya Karakaya, "Daha önceki tartışmaları dikkate almamış olabilir, orada önemli olan kendisinin ne dediğidir. Biz o günlerdeki konuşmalarına bakarız. O bütünlük içinde değerlendiririz. Bugünlerde hep şu konuşuldu, Türkiye milli bekası için kendi iç güvenliği için verdiği mücadelenin siyaseten yapıldığını söylemek, başarılı sonuçlanırsa, liderlere artısı olabilir siyasi çıkar elde edilir’ gibi mücadeleyi zayıflatacak ciddi riskler var. Siyasiler artı sonuç elde eder yaklaşımı doğru değil. Genelkurmay Başkanı tepkisi bu açıdan olmuştur. Buradaki mücadele partilerin değil" karşılığını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’de yaşayan 3.5 milyon Suriyeli kendi ülkeleri için savaşsın önerisine Karakaya, "Özgür Suriye Ordusu güçleriyle orada. Bunlar şu esnada çok tehlikeli söylemler, halkın desteğini kafaları karıştırarak desteği azaltmak için sinsice yapılan söylemler. Öncelikle bu çevreler Türkiye bu operasyonu neden yaptığını çok iyi anlamaları lazım, anlamadıklarını da düşünmüyorum" diye konuştu.

İyi Parti’ye çağrı konusunda Karakaya, "Bizlere soru sormayın. Genel Başkanımız sürekli söylüyor. Arındık" dedi.

AK parti ile MHP ittifakı konusunda Karakaya, "İttifak yoluyla ittifak yapanların aldığı toplam oy sayılacağı için sorun olmayacak. Baraj, Hazine yardımı düşürülsün deniyor. Hazine yardımı almak için yüzde 3 oy almak gerekir. Kimse temsilde adalet yönünde değerlendirmiyor. Baraj temsilde adalet ile ilgiliydi" ifadelerini kullandı.