AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, 2015 yılından sonra hayata geçecek ekonomik reformlarla Bursa’nın büyük bir dönüşüm geçireceğini ifade etti.

Matlı, geçen haziran ayında değişen Arazi Kanunu’yla ilgili eleştirilere cevap verdi. Bu kanunun değişmesi için Meclis’te fedakarca çalıştığını kaydeden Matlı, “Benim parlamentoda bulunduğum zaman zarfında en çok değer verdiğim, öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini düşündüğüm problemlerin başında, arazilerin parçalanması bölünmesi ve miras hukuku ile ilgili olarak çarpık yapı geliyordu. Bu manada bu işlerin çözümü ile ilgili olarak arazilerin bölünmesini engelleyen bu kanunun çıkmasını ben çok büyük sevinçle karşıladığımı ifade etmek istiyorum” dedi.

Türkiye’nin kendi coğrafyasına yeten ve özellikle Orta Doğu ülkelerinin ana gıda tedarikçisi olduğunu ifade eden Matlı şöyle devam etti:

“Bunları konuştuğumuz ortamda bizim var olan mevcut arazi yapımıza hatta ve hatta yerleşim alanlarının gelişmesiyle azalan topraklarda verimliliği artırmamız lazım. Tarımsal hasılamızı biz işte bugün 15 milyar dolardan 63 milyar dolara çıkarmışız. Bunun artmasındaki yegane husus verimlilik artışıdır. Ama verimlilik artışında bizim Türkiye’de çok önemli temel problemlerimiz arazi yapımızın çok parçalı olması. Türkiye’de arazi büyüklüğü yaklaşık 55 dekar civarında. Bu Almaya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde ise yaklaşık 500 dekar. AB ortalamasında da 180 dekar olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bu ülkelerle rekabet edebilmesi için mutlaka arazi büyüklüğünün verimli bir noktaya gelmesi lazım. Her geçen gün miras yoluyla arazinin parçalanması da bizim tarım üretimimizin ve verimliliğimizin artması yönünde bir engeldir. Bu manada bu kanun bizim için çok hayırlı bir kanun oldu.”

AK Parti Bursa Milletvekili Matlı, bu kanunda iktidar ve muhalefet kanadının birlik ve beraberlikle hareket ettiğini belirterek, muhalefet partilerine teşekkür etti. Kanunla ilgili aksaklıklara da değinen Matlı, “Parçalanmış arazinin satışıyla ilgili birtakım sıkıntılar var. Bununla ilgili şikâyetleri Gıda Tarım ve Hayvanlılık Bakanlığı’na iletiyoruz. İşin temeline baktığımız zaman çok büyük bir problemi aştık. Bundan sonra artık ince ayar mekanizması işleyecek. Çeşitli yönetmeliklerle kanundaki aksaklıklar giderilecek” diye konuştu.

"HİZMET SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKMALI"

Önder Matlı, Bursa’yla ilgili ‘kimlik’ tartışmalarından da bahsetti. Bursa’nın çok farklı özellikleri bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Matlı, “Bursa bir tarım, tarih kenti, kültür merkezi" dedi.

Bursa’da sağlık turizmiyle ilgili yapılan çalışmaların başarıya ulaşacağını söyleyen Matlı, hizmet sektörünü işaret etti. Bursa’nın hızlı göç sebebiyle travma yaşadığı kaydeden Matlı, “Nüfus artışı son yıllarda makul seviyelere geriledi. 2015’in sonunda sonra Bursa daha da değişecek. Özellikle İstanbul İzmir otobanın açılmasıyla, dengelerin çok değişecek. 2017’de hızlı trenin Bursa’ya girmesiyle şehir lojistik olarak çok avantajlı hale gelecek. “Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle deniz ulaşımı da Bursa’da gelişiyor. Bunların hepsini bir bütün halinde düşündüğümüz zaman Bursa’nın cazibesi daha da artacak” dedi.

Hizmet sektörünü mutlaka öne çıkarmalıyız diyen Matlı, “Termal turizmi çok önemsiyorum. Daha birkaç yıl öncesine kadar turistleri ağırlayacak otel altyapımız zayıf iken, bugün çok geliştiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Matlı farklı özelliklerin de Bursa’da bir arada götürülebileceğini anlattı. Sanayi için “Bir üst segmente çıkmalıyız, katma değeri yüksek ürünlere dayalı sanayi gelişmeli” diyen Matlı, tarımın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Bursa’da siyah incir, konserve salça gibi birçok ürünün marka haline geldiğini vurgulayan Matlı, “Ne turizmi, ne sanayiyi, ne de tarımı göz ardı edebiliriz. Sanayi deyince tarımdan fedakârlık yapmak gerekir diye yanlış bir algı var” dedi.

‘Sanayinin bu kadar geliştiği bir kentte sağlık turizmi yapılamaz’ yönündeki eleştiriye ise Matlı, “Almanya’ya baktığımız zaman dünyanın en üstteki sanayi ülkelerinden biri ama sağlık turizmi termal turizm ciddi bir manada gelişmiş. Sağlık turizminin termal turizmi engeller yolundaki söylemler çok doğru değil” cevabını verdi.

"BURSA’DAKİ DÖNÜŞÜMÜ GÖRECEĞİZ"

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, 2015 genel seçimleriyle birlikte yeni bir reform sürecinin başlayacağını söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sektörel bazda 25 ekonomik reform paketi hazırladığını dile getiren Matlı sözlerini şöyle tamamladı: “Önümüzdeki hafta içinde de 8 başlık daha açıklanacak. Ondan sonra bir 8 madde daha açıklanacak. Türkiye Orta Gelir Tuzağı’na düşmemek için bu reformları bir bir hayata geçirecek. 2015 genel seçimlerinden sonra bir 2023 hedeflerimize rahatlıkla ulaşacağız. Bursa’yla ilgili konuştuğumuz tüm hedeflerin hepsi de aslında bu 25 maddenin içinde yer alıyor. Bu hedeflerin yapılmasıyla Bursa’daki değişimi, dönüşümü hep beraber göreceğiz.”

Matlı, 12 yıldır vesayete direndiklerini vurguladı. Milli iradenin sadece TBMM’de temsil edildiğini söyleyen Matlı, “Ne AYM, ne de diğer yapılar durumdan vazife çıkarmaya kalkmasın. Herkes işine baksın. Bugüne kadar vesayet sistemlerini bir bir yıktık, yıkmaya devam edeceğiz” dedi.