Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’ye fitne ve fesat ihraç etmek isteyenler ve fesat yaymak isteyenlerin, öncelikle eğitimi ve eğitim kurumlarını hedef aldığını söyledi.

Nabi Avcı, AK Parti Mardin’in Midyat ilçesi 5. Olağan Kongresine katıldı. Bakan Avcı’yı AK Parti Mardin Milletvekili ve İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, AK Parti Mardin il ve ilçe teşkilat üyeleri karşıladı. Bir otelde yapılan AK Parti Midyat 5. Olağan Kurulu’na katılan Bakan Nabi Avcı, Türkiye’ye fitne ve fesat ihraç etmek isteyenler ve fesat yaymak isteyenlerin, öncelikle eğitimi ve eğitim kurumlarını hedef aldığını söyledi. Bakan Avcı, “Bu daha öncede paralel yapılanmalarda da böyle oldu. 6-7 Ekim olaylarında da çok açık bir biçimde bölgede okullarımızın eğitim kurumlarımızı uğradığı saldırılarda da bunları gördük. Bu ne demektir? Bu saldırıları planlayanların ve icra edenlerin geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine, halkımızın geleceğine düşmanlıklarının bir göstergesidir. Halk düşmanlığının, gençlik düşmanlığıdır. 6-7 Ekim tarihlerinde zarar gören okullarımız için bölgeye 65 milyon liralık ek ödenek ayırdık. Bunun bir bölümü de Mardin’de harcadık. Ben bu arada bu olaylar sırasında özellikle Mardin’de mesela Kızıltepe’deki Aile Destek Merkezimizin uğradığı saldırı sırasında oradaki komşularımızın, halkımızın, kadınlarımızın saldırganların önüne dikilmelerinden onlara mani olmalarına çalışmalarından ötürü onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Ve biliyorum ki bu saldırıları yapanlar taşımalı gelenlerdir, yani Mardin’in çocukları değildi, Midyat’ın çocukları değildi. Çünkü onalar biliyorlardı ki Mardinli çocuklar, Midyatlı çocuklar kendi okullarını, annelerinin, teyzelerinin, kız kardeşlerinin eğitim gördüğü aile destek merkezlerini tahrip etmezler, onun için dışarıdan olan birileri bu saldırıları yaptı. Birçok bölgede ve yerde bunu yaptılar. Halkımız elden geldiğince bu saldırıların önüne geçmek için samimi bir gayret içerisinde oldular. Ben o nedenle de Mardinlilere Midyatlılara da ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

Antalya’da düzenlenecek eğitim kongresine katılacaklarını belirten Bakan Avcı, Mardin’de eğitime yaptıkları yatırımlardan bahsetti. Bakan Avcı, "2003 yılında Mardin’de 300 yataklı 1 yurt, 2013 yılında Mardin’de 430 bin 608 lira yapım programı için, 9 milyon 187 bin 500 lira büyük onarımlar için, 101 bin 500 lirada bakımlar için, toplam 9 milyon 719 bin 608 lira ödenek gönderilmiştir. 2003 yılından 2013 yılına kadar sadece eğitim amaçlı olarak Mardin’e gönderilen toplam yapılan harcama 561 milyon 699 bin 608 liradır. Bu hem Mardin’e hem de özellikle eğitime verdiğimiz önemin bariz bir kanıtıdır" diye konuştu.

“ANA DİLDE EĞİTİM YAPAN SÜRYANİCE OKUL EĞİTİME BAŞLADI"

Son on yıl boyunca bütçeden en fazla payın eğitime harcandığını, eskiden birinci derecede payın milli savunmaya aktarıldığını belirten Bakan Avcı, onun için özellikle eğitim kurumlarına birilerinin kasıtlı olarak saldırdığını söyledi. Bakan Avcı, "İnşallah Midyat’ta önümüzdeki ders yılına yetiştirilmek üzere hem Fen Lise’si hem de Sosyal Bilimler Lise’sini yapacağız. Sosyal Bilimler Lise’sini çok önemsiyoruz çünkü gerçekten Midyat bütün dünyaya örnek teşkil edecek bir medeniyet şehridir. Buradaki bin yıllık tecrübenin ilmi metotlarla da incelenmesi, öğrenilmesi ve dünyaya tanıtılması gerekiyor. Bunun içinde buraya dört dörtlük bir sosyal bilimler lisesine ayrıca ihtiyaç var. Midyat gerçekten bunu hak ediyor. Bütün cumhuriyet tarihi boyunca Süryani vatandaşlarımızın talep ettiği ama bir tülü gerçekleşmeyen ve ilkini gerçekleştirmek üzere bize nasip oldu. İstanbul’da Süryanice eğitim veren ilkokulun ve ortaokulunun açılışını da biz sağladık. O da bu yıl eğitim-öğretime başladı. Ana dilde eğitim yapan Süryanice okul eğitime başladı. İnşallah devamı da gelecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı ilçe milli eğitim müdürleriyle bir araya gelmek üzere Mardin’e geçti.