Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Seçim ittifakı meselesi seçim kanunu içerisinde değişiklik olarak bu çalışmanın alt başlığıdır. Bu çalışma Anayasa değişikliğinin hükümet sisteminin gerekli kılmış olduğu, devletin yeniden yapılandırılması yeni hükümet bağlamında kanun değişikliklerini kapsayan bir çalışmadır” dedi.

İttifak Komisyonu’nun ilk toplantısı tamamlandı. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, milli mutabakat komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Komisyonu Milli Mutabakat Komisyonu diye isimlendiriyoruz. Yaşadığımız süreci hepimiz biliyoruz. 15 Temmuz Türkiye tarihi bakımından milat olarak kabul edilebilecek bir tarihtir” ifadelerini kullandı.

Hükümet sistemi değişikliğini anayasa düzleminde gerçekleştirdiklerini belirten Şentop, “Bunun zorunlu sonucu olarak kanun değişiklikleriyle, yasal düzelmede çalışmalar yapılması gerekiyordu. Gerek AK Parti’de gerekse Milliyetçi Hareket Partisi’nde yürütülen çalışmalar vardı, onları birlikte nasıl bir sonuca ulaştırabiliriz diye konuşulacak. Seçim ittifakı meselesi seçim kanunu içerisinde değişiklik olarak bu çalışmanın alt başlığıdır. Bu çalışma anayasa değişikliğinin hükümet sisteminin gerekli kılmış olduğu, devletin yeniden yapılandırılması yeni hükümet bağlamında kanun değişikliklerini kapsayan bir çalışmadır” dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, komisyonun sadece seçim ittifakı olmadığını söyleyerek, seçim ittifakını da kapsayan Anayasa değişikliği ile ilgili uyum yasalarını görüşüleceği bir komisyon olduğunu ifade etti. Kalaycı, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi milletimizin tercihidir, kararıdır. Milli mutabakat milletimizin kararı, iradesidir. Bizim komisyon olarak yapacağımız çalışma, Cumhuriyetimizin 100. yılını yaşayacağımız 2023 yılında lider ülke Türkiye yapacak, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hukuki alt yapısını oluşturmaktır” şeklinde konuştu.

Kalaycı MHP olarak çalışmalarının olduğunu belirterek, gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Şentop bir sonra ki toplantının Salı günü olacağını açıkladı.