SİVAS (AA) - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti'yi milletin gönül tahtından indirmek için her yolun mübah görüldüğünü belirterek, "Sanıyorlar ki AK Parti'yi milletin gönül köprüsünden, gönül tahtından indirirlerse kendileri itibar görecek ama kendileri de itibar görmediler çünkü bu millet, gönül tahtına onu hak etmeyeni koymaz" dedi.

Kent merkezindeki otelde gazetecilerle bir araya gelen Yılmaz, milletvekili genel seçimini geride bıraktıklarını söyledi.

AK Parti'nin 3 Kasım 2002'de tek başına iktidara geldiğini ve 13 yıl zarfında hem Türkiye'yi hem de muhalefeti değiştirdiğine dikkati çeken Yılmaz, son seçime girildiğinde muhalefetin hiçbir dönemde olmadığı kadar farklı politika izlediğini anlattı.

Yılmaz, "Şimdiye kadar laikliktir, irticadır, gericiliktir, 'Türkiye, geriye gidiyor' diye gündem oluşturanlar... İlk defa ana muhalefet partisi, halkın önüne halkın gerçek gündemiyle, ekonomiyle, demokratikleşme talepleriyle çıktı. Bunun dışında 2 parti de etnik kimlikle milletin önüne çıktı" diye konuştu.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Peki AK Parti, bu seçimi kaybetti mi? Hayır, AK Parti, bu seçimi kaybetmedi. Geçen ay İngiltere'de bir seçim yapıldı. Cameron, kaç oy aldı? Yüzde 36. Bütün İngiliz gazeteleri ne başlık verdi? 'Cameron, ezici çoğunlukla iktidara geldi.' Kaçla iktidara geldi? Yüzde 36 ile iktidara geliyor ve 'Ezici çoğunlukla geldi' deniliyor. O halde biz, yüzde 41 aldığımız halde iktidarda değilsek, önümüzdeki dönemde Türkiye'deki yönetim sistemini ve nasıl bir anayasaya ihtiyacı olması hususundaki taleplerimizi halka anlatabilmek için bir alan bulduğumuzu söylüyoruz."

Son bir yılda 3 seçime girdiklerini ifade eden Yılmaz, yerel yönetimler seçiminde milletin partisini açık ara önde tuttuğunu dile getirdi.

Daha sonra cumhurbaşkanlığı seçimine girdiklerini anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yine bu seçimde olduğu gibi adeta yedi düvel karşımızdaydı. Kendi partileri içinde dahi bir araya gelemeyenler, Cumhurbaşkanımızın karşısına bir aday koydular ve 'çatı adayı' dediler. Dolayısıyla milletimiz cumhurbaşkanlığı seçiminde halkımızın iradesi doğrultusunda tercihte bulundu. 25. dönem milletvekili genel seçiminde AK Parti, tek başına iktidarı kaybetse de AK Partisiz iktidar kurulamayacak. Yüzde 41'lik oy aldı. Yüzde 41'lik oy oranı, AK Partinin en zor dönemde dahi kemikleşmiş oy tabanını göstermesi açısından kayda değerdir.

AK Parti, önemli sosyolojik ve iktisadi tabana oturmaktadır. Yüzde 41'e rağmen iktidar olamadıysa yeni Türkiye'ye ihtiyaç olduğunu apaçık göstermektedir."

Yılmaz, AK Parti'nin 56, CHP'nin 10, MHP'nin 1 ve HDP'nin 14 ilde birinci geldiğine işaret ederek, partisinin ülke birliğinin çimentosu olduğunu vurguladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da AK Parti'nin olduğunu belirten Yılmaz, partisi bu bölgelerden çekildiğinde kimlik politikası yapmayan, ulusal birlikten yana olan partilerin kazanamayacağını söyledi.

Yılmaz, AK Parti'yi zayıflatmanın ülkenin birliğini ve bütünlüğünü zayıflatmak anlamına geldiğini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"AK Parti, geçen seçimlerde Güneydoğu'da, Doğu Anadolu'da birinciydi ancak oradan AK Parti çekilince ya CHP ya da MHP olması gerekirdi. Çok net söyledim. CHP ve MHP, o bölgeyle gönül köprülerini attı. Bundan sonra 100 yıl da geçse kuramaz. Kuramayacağı için de dolayısıyla tek başına iktidarın da mümkünatı yok. Bundan sonra tekrar 100 yıl seçim yapılsın. Bu oy oranlarını istedikleri kadar konuşsunlar.

Koalisyon ortağı olabilirler ama tek başına iktidar olabilme ihtimali yoktur."

 

- "AK Parti sussa, millet susmaz"

AK Parti ile diğer partilerin oy oranlarını kıyaslayan Yılmaz, bu partilerin temsilcilerinin kazandıkları için değil, AK Parti kaybettiği için sevindiklerini söyledi.

Yılmaz, şunları dile getirdi:

"AK Parti'nin kayıpları kendilerinin hiçbir zaman için kazancı değildir. AK Parti'yi bu milletin gönül köşkünden indirseniz dahi bu millet, yine size oy vermez, genelde de vermedi. AK Parti'yi milletin gönül tahtından indirmek için her yolu mübah gördüler. Sanıyorlar ki AK Parti'yi milletin gönül köprüsünden, gönül tahtından indirirlerse kendileri itibar görecek ama kendileri de itibar görmediler çünkü bu millet, gönül tahtına onu hak etmeyeni koymaz. Onlar sanıyorlar ki AK Parti olmazsa mesele kalmayacak.

Halbuki AK Parti olmazsa millet yine onlara oy vermeyecek çünkü gönül frekansını yakalayamamışsınız. Onların milletin gönül dilini anlayabilmesi de imkansız. Milletle kavga edene, iki kelimesinden biri hakaret olana ve müfteriye de millet oy vermez."

Yılmaz, "Onlar sanıyorlar ki AK Parti sussa mesele kalmayacak. AK Parti, milletin gür sesidir. AK Parti sussa, millet susmaz. AK Parti'den kurtulsalar tarihin hükmünden kurtulamazlar" diyerek, zaman geçtikçe milletin seçim sürecini açık şekilde değerlendireceğini ve hükmünü vereceğini anlattı.

- "Hiçbir partiye kapımız kapalı değil"

Yılmaz, milletin hizmetlere bakarak AK Parti'yi açık ara iktidara getireceğini düşündüklerini ancak seçim sistemi nedeniyle yüzde 41 oy almalarına rağmen tek başlarına iktidar olamadıklarını vurguladı.

Bunun 4. partinin Meclise girmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Yılmaz, "Eğer 4. parti yüzde 9,91'de kalsa da Meclise giremese, CHP oyunu yüzde 30'lara, MHP yüzde 20'lere çıkartsa yine AK Parti 300 milletvekilinin üstünde milletvekiliyle iktidar oluyordu. O halde bu seçim sistemi hakkında da aziz milletimiz ayrı değerlendirme yapacaktır" görüşünü paylaştı.

Partisi sayesinde ülkede iklimin ve atmosferin değiştiğini aktaran Yılmaz, ülkeye demokratik ortam oluştuğunu bildirdi.

Yılmaz, seçimin birincisinin açık ara AK Parti olduğunu dile getirerek, "Yüzde 41 oyla milletin şu mesajı verdiğini düşünüyoruz: 'Yine hükümeti sen kuracaksın, bu milleti hükümetsiz bırakma, birinci öncelik ve sorumluluk sana aittir. Muhalefet olan partilerden birisini al.' Hiçbir partiye kapımız kapalı değil. Her partiyle oturup konuşacağız. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerinin hepsiyle görüşecektir ve milletimiz için en hayırlısı hangisiyse o koalisyona karar verecektir" şeklinde konuştu.

AK Parti'nin sorumluluğunun bilincinde hareket ederek koalisyon kurmak için çalışacağını belirten Yılmaz, her türlü olumlu hareketlerine rağmen muhalefet partilerinin "AK Parti ile koalisyon kurmuyoruz" demeleri halinde bunu millete anlatacaklarını kaydetti.

(Sürecek)