Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Kamu düzenini sağlamak kaydıyla çözüm sürecinin devam etmesini istiyoruz. Olmazsa olmaz unsur budur. Çözüm sürecine ulaşmak için kamu düzeninden feragat edilmeyecek, kamu düzeni kurban edilmeyecek. Bizde diyoruz ki hem çözüm sürecine devam edeceğiz hem de inşallah kamu düzenini sağlayacağız. İşte kamu düzenini sağlayabilmek için iç güvenlik reformu çıkıyor” dedi.

Bakan Yılmaz, Sivas’ta bir lokantada sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Burada konuşan Yılmaz, “AK Parti’nin gündemi bu aralar kongreler. Mart ayına kadar kongrelerimizi tamamlamak istiyoruz. Kongreler bittikten sonra inşallah bir seçimimiz olacak. Seçimi öne almak gibi bir düşüncemiz yok. Zaten Mart ayının sonuna kadar kongreler bitecek, o yüzden seçimi öne alabilmek mümkün değil” dedi.

“İÇ GÜVENLİK YASASINI ÇIKARTACAĞIZ”

Çalışma günü olarak Meclis’te az bir sürenin kaldığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

“Çıkarmak istenilen yasalar çok fazla, mesela biz bedelli askerlik yasasını çıkardık. Ancak bundan sonra iç güvenlik yasası var iç güvenlik reformuyla birlikte. İç güvenlik reformu ne bakımdan önemlidir. Hükümetin gündeminde çözüm süreci var. Çözüm süreci için herkes diyor ki 6-7 Ekim olaylarının yaşandığı yerlerde ‘Eksikliklerine rağmen devam etmemiz lazım, ama bir şeyin daha mutlaka olması lazım, kamu düzeninin sağlanması lazım’ diyor. Kamu düzeninin sağlanması lazım ama biz öyle bir kanun yaptık ki Türkiye bütün problemlerini çözmüş gibi biz her durumda savcıya gitmişiz. Güvenliğin bedeli olmaz, vatandaşın istediği güvenliği sağlayın, kamu düzenini sağlayın. Kamu düzenini sağlamak kaydıyla çözüm sürecinin devam etmesini istiyoruz. Olmazsa olmaz unsur budur. Çözüm sürecine ulaşmak için kamu düzeninden feragat edilmeyecek, kamu düzeni kurban edilmeyecek. Bizde diyoruz ki hem çözüm sürecine devam edeceğiz hem de inşallah kamu düzenini sağlayacağız. İşte kamu düzenini sağlayabilmek için iç güvenlik reformu çıkıyor. İnşallah 6 Ocak’tan sonra iç güvenlik reformu yasamız gelecek, bu iç güvenlik reformunu mutlaka çıkaracağız. Çünkü kamu düzenini sağlayabilmek için bu gereklidir ve şarttır. Kamu düzeni herkes için. Kamu düzeni özgürlükleri kısıtlamak için değil, kamu düzeni özgürlükleri kullanmak içindir. Eğer dışarıda güvenlik olmazsa ne yürüyebilirsin, ne mülkiyetin olabilir, ne konuşabilirsin ne de yazı yazabilirsin. Dolayısıyla da güvenliklerin ve özgürlüklerin temeli güvenlikle geçiyor, ikisi de birbirinden ayrılmaz. Biz vatandaşların özgürlüklerini kısıtlamak için değil, vatandaşın özgürlüklerinin tamamıyla hakkıyla kullanabilmesi için bu yasayı istiyoruz.”

“MİLLİ MAYIN MERKEZİ KURULACAK”

Milli mayın merkezi kurulması için bir yasanın olduğunu da ifade eden Yılmaz, “İç güvenlik reformundan sonra bizimde Meclis’e sunulmuş milli mayın merkezi kurulması için bir yasa var. Onunla ilgili Silahlı Kuvvetlerimizin de ihtiyacı olan 100’e yakın bir madde vardı. Bunun içinde bedelli askerlikte vardı. Ancak biz partinin gruplarıyla görüştüğümüzde 110 maddenin hepsine önerge vereceğiz diyenler olduğundan, zaten bir parti önerge verirse diğer partide AK Parti’ye muhalefet sanmışçasına, AK Parti’ye muhalefet etmezse işbirlikçi durumuna düşermiş gibi lüzumlu lüzumsuz her konuda önerge veriyorlar. Dolaysıyla milli mayın yasası da çıkacak”şeklinde konuştu.

“ASKERİYEDEKİ İNTİHAR OLAYLARINDA ŞÜPHE KALMAYACAK”

Askeriyede gerçekleşen şüpheli ölümlerde ve intihar olaylarında hiçbir şüphenin kalmayacağını söyleyen Bakan Yılmaz, “Gündem toplum için önemli bir madde daha var. Şimdiye kadar askeriyede intihar olayları oluyor, en son Urfa’da oldu. Bir askerimiz diğer iki asker arkadaşını öldürdü, kendisi de intihar etti. Ancak intihar edenin ailesi bile orada ben Genelkurmay Başkanlığı’ndan aldığım açıklamayı Meclis’te okuduğumda ‘Böyle olmaz intihar değil’ gibi çok net olan bir olayda bile kişilerin kabullenmesi zor oluyor. O zaman bir yasa koyduk, şimdiki tasarıya diyoruz ki askeriyede şüpheli ölümlerde, ölüm anı gerçekleştiği andan itibaren ailenin eğer bir avukatı varsa hemen avukatı gelecek ilk otopsiye, soruşturmaya girecek. Dolayısıyla da ailenin aklında bir kuşku olmasın. Eğer dava açılma aşamasına gelmişse savcılık karar vermişse, dava aşamasında da o avukat aynen devam edecek. Ücretini de ilgili bakanlık olarak Milli Savunma Bakanı veya İçişleri Bakanlığı’na ait ise parasını ödeyecekler. Dolayısıyla istiyoruz ki askerdeki bu şüpheli ölümler, yani intihar olaylarında ailenin kafasında bir şüphe kalmasın, ilk andan itibaren kendi avukatları girsin. Kendi avukatlarına atama için biz avukatlarına ulaşamadık ya da atanmasını istemediler, o zamanda baroya müracaat ediyoruz, onlar avukat gönderiyor, onun da parasını biz ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Meclis’te televizyonda yayınlar verildiğinde herkesin çok net konuştuğunu ancak yayınlar kesildiğinde kavgalar ve kendini göstermelerin bittiğini söyledi. Bakan Yılmaz, programın ardından Sivas’tan ayrıldı.