Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, ’yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili bireysel başvurular genel kurulda görüşülecek’ açıklamalarına, "Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir yetkisi yoktur" cevabını verdi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, Haşim Kılıç’ın yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili açıklamalarını İHA’ya değerlendirdi. Yapılanları anlamanın mümkün olmadığını belirten Kuzu, "Bunlar, gündeme gelme gayretleri, boş işler. Bireysel başvurunun kapsamı bellidir. Bu bir bireysel başvurudur.

Yasama işlemleri doğrudan bireysel başvuru konusu olamaz. Anayasa Mahkemesi’nin, ‘Benim böyle bir yetkim yoktur, yasa çok açıktır, bakamam’ demesi gerekirdi. Burada kalmıyor. Buna 5 kişilik jüri bakması gerekirken, ‘17 kişilik genel kurula getireceğim’ diyor. Asla böyle bir yetkisi yok. Bireysel başvuru genel kurulda görüşülemez" dedi.

Kılıç’ın, ‘Karar 2015 seçiminde uygulanır’ sözlerini de eleştiren Kuzu, "Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerinin, mahkemenin verdiği kararın ne zaman, nasıl uygulanacağı konusunda hiç bir açıklama yetkisi yoktur. Bu tamamen Yürütme’ye ait husustur. Bu alana asla karışamaz. 1995’li yıllarda Anayasa Mahkemesi, ‘Yüzde 10’luk baraj ülkenin içinde bulunduğu şartlar bakımından geçerlidir’ diyor. İptalini reddediyor" dedi.

Kuzu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu, ’yaptım oldu’ mantığıdır, gündemde kalmadır. Birilerinden öç almadır. Bunun başka bir izahı olamaz. Biz böyle bir kararı yok sayarız. Anayasa Mahkemesi’nin varlığı tartışma konusu olur. Anayasa Mahkemesi kapatılsın mı, devam mı etsin noktasına gelir bu iş Türkiye’de. Bunu asla kabullenemeyiz. Bu açıklama hemen, derhal geri alınmalıdır, yok hükmünde sayıyoruz".