Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği temsilcisi Avukat Mustafa Güneş, “Perakende sektöründe bir milyon 960 bin kişi, bunun 400 bini AVM’lerde çalışıyor. Pazar günü saat 20.30’a kadar çalışılması halinde, vardiya teke ineceğinden 120 bin kişinin işini kaybedeceği öngörülüyor” dedi.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Teknoloji Komisyonu’nda ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’ görüşmeleri başladı. Görüşmelere Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin yanı sıra esnaf, sanatkar alışveriş merkezi, tüketici temsilcileri katıldı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, kendilerini hükümet ve muhalefetin desteklediğini belirterek, tasarının alt komisyona indirilmeden Meclis Genel Kurulu’na gitmesini istedi. Palandöken, alışveriş merkezleri ile şartların eşitlenmesini istediklerini belirtti. Komisyondan Genel Kurula inmesinin kendileri için başarı olduğunu kaydeden Palandöken, “Başbakan Davutoğlu, esnaf ve sanatkarlar haftasında birlikte (size dönerek) ‘Bu yasayı çıkaralım. Esnafları onları da mağdur etmeyecek bir düzen kuralım’ dedi. 96’dan geçen süre içinde başkandım. İşte un, işte yağ, işe şeker. Kavurup yiyeceğiz. Diyeceksiniz ki, hükümetin iradesi bu. Bu şeref hükümetinize nail olacak” ifadelerini kullandı.

Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Yavuz Cabbar ise, ödemelerle ilgili sınırların getirildiğini söyleyerek, mal iadesine ilişkin hükmün olmamasının ödemeler kısmının erozyona uğratılmasına neden olacağını ifade etti. Büyük mağazaların tedarik ettiği malı 15 gün sonra bir ay sonra iade ettiğini belirten Cabbar, büyük mağazaların iade ettikleri malın tekrar aldıklarını aktardı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği temsilcisi Avukat Mustafa Güneş de, Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin toplam cirosunun 75 milyar lira olduğunu belirterek, bunun yüzde 30’unun pazar günleri elde edildiğini söyledi. Yüzde 30’un gelir kabı olarak ekonomiye yansıyacağını ifade eden Güneş, yaklaşık 120 bin kişinin işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğinin altını çizdi. Güneş, şunları kaydetti:

“Perakende sektöründe bir milyon 960 bin kişi, bunun 400 bini AVM’lerde çalışıyor. Pazar günü saat 20.30’a kadar çalışılması halinde, vardiya teke ineceğinden 120 bin kişinin işini kaybedeceği öngörülüyor.”