17 Aralık operasyonunda 53 kişi için takipsizlik kararı verilmesi üzerine CHP İzmir İl Başkanlığı, Türkiye’deki diğer il başkanlıkları ile eş zamanlı olarak İzmir Adliyesi önüne siyah çelenk bıraktı. İl başkanı Ali Engin, “Savcılığın verdiği karar gerekçe gösterilerek parlamentodaki yolsuzluk komisyonunun da bir müddet sonra tatil edileceğinden endişeliyiz” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 Aralık 2013’te yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından 53 kişi için takipsizlik kararı vermesi üzerine Türkiye’deki CHP il başkanlıkları adliye önüne siyah çelenk bırakarak durumu protesto etti. İzmir’de de CHP İzmir milletvekilleri, CHP’li belediye başkanları, ilçe başkanları, il ve ilçe yönetimleri ile çok sayıda partili CHP İzmir İl Başkanlığı öncülüğünde İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı, ardından adliye önüne siyah çelenk bıraktı. CHP’liler, sloganlar atarken, 17 Aralık operasyonuna gönderme yapan dövizler taşıdı. Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan protesto ile ilgili açıklama yapan CHP İl Başkanı Ali Engin, “Parlamentoda oluşan bakanlarla ilgili komisyon da inşallah sonuçsuz kalmaz. Savcılığın verdiği takipsizlikten sonra parlamentoda da bir tezgah kurularak, aylardan beri komisyonun çalışmaları ertelenerek savcılığın verdiği karar gerekçe gösterilerek parlamentodaki yolsuzluk komisyonunun da bir müddet sonra tatil edileceğinden endişeliyiz” dedi.

“DEMOKRASİ TARİHİMİZİN KARA GÜNÜ”

Takipsizlik kararıyla ilgili eleştirilerini sürdüren Engin, “Bugün maalesef yargı tarihimizin, demokrasi tarihimizin kara bir günü, kara bir lekesi. Türkiye’nin bütün adliyesine siyah çelenk koyarak hem maalesef 17-25 Aralık tarihlerindeki yolsuzluk operasyonlarını, yargı fezlekelerini unutturmak, gündemden çıkarmak, bakanlarla ilgili parlamentoda oluşturulan yolsuzluk komisyonunu bir an önce tatil etmek için yapılan çabaları hem kamuoyu gündemine getirmek hem de bu konuyu sonuna kadar takip edeceğimizi ifade etmek için buradayız” diye konuştu.

“OPERASYON YAPANLAR YALNIZ DEĞİL”

Türkiye’nin en büyük yolsuzluk operasyonu ile Aralık ayında karşı karşıya kaldıklarını, bu operasyonların bir ayağının da İzmir’de yapıldığını hatırlatan Engin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık bürokratları, bakanlığa iş yapan müteahhitlerle ilgili büyük bir soruşturma, ciddi deliller vardı. Ben İzmir Cumhuriyet Başsavcısının hazırladığı fezlekenin, İzmir Valisi’nin, hükümetin baskılarıyla ortadan kaldırıldığını bir daha ifade etmek istiyorum. Bu konunun da sürekli takipçisi olacağız. Operasyon yapan, dinleme yapan savcıların, emniyet görevlilerinin yalnız olmadıklarını, sonuna kadar gitmeleri gerektiğini buradan ifade etmek istiyorum.”

“YOLSUZLUK OLAN ÜLKEYE YABANCI YATIRIM GİTMEZ”

Yolsuzluğun o ülke açısından ekonomik krize neden olabileceğini ifade eden Engin, şöyle konuştu: “Bir ülkede yolsuzluk varsa, ekonomide kriz yaşar. Bütün medeni ülkelerde yolsuzluk olan hiçbir ülkeye yabancı sermaye gitmez, yatırım yapılmaz. O ülkeye güven olmaz. Yabancı yatırımlar açısından yolsuzluk birinci derece önemlidir. Artık sözün bittiği yer. Cumhuriyet Halk Partililer her zamankinden daha fazla bir ve beraber olmalı. Cumhuriyet Halk Partililere her zamankinden daha çok hizmet ve görev düşmektedir.” CHP’liler basın açıklamasının ardından İzmir Adliyesi önüne siyah çelenk bıraktı.