ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türkiye'nin etrafındaki güvenlik risklerinin artması ve ülke içinde de terör tehdidinin yeni bir boyut kazanması sebebiyle Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin özel bir önem taşıdığını söyledi.

Bu çerçevede birçok projenin gözden geçirildiğini dile getiren Davutoğlu, yeni bazı kararların alındığını aktardı.

"Değişen güvenlik riskleri ve tehdit tanımlamaları çerçevesinde savunma sanayisi yapılanmasını, yeni bir stratejik zeminde ele almaya karar verdik" diyen Davutoğlu, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin gerekli hazırlıkları tamamlayarak nisan-mayıs ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu'nu toplamayı planladıklarını ifade etti.

"Yerli üretime ağırlık vereceğiz"

Savunma sanayisinde yerli üretime ağırlık vereceklerini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir taraftan acil ihtiyaçları göz önüne alarak, tedarik imkanları çerçevesinde alımları sürdüreceğiz, diğer taraftan da orta ve uzun vadede savunma sanayinde millileşmenin oranını artıracak, yerli üretime ağırlık vereceğiz. Böylece acil ihtiyaçları karşılarken, orta ve uzun vadede yerli ve milli savunma sanayinin gelişmesini de göz önünde bulunduracağız. Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4,5 milyar doları yerli üretim şeklinde, yerli ekonominin üretimi şeklinde gerçekleşecek. Bu da tabii genelde de sanayimizin üretim artışına önemli katkı sağlayacak. Bugünlerde yayınlanan sanayi üretim rakamları da bizi gerçekten teşvik edici bir sonuç doğurdu" diye konuştu.

Milli piyade tüfeğinin seri üretimine bu yıl içinde geçileceğini belirten Başbakan Davutoğlu, silahlı insansız hava aracı yapımı konusunda da önemli bir aşamaya gelindiğini bildirdi.

Toplantının özel bir gündeminin de 23 Temmuz'dan beri devam den terörle mücadele bağlamında sınır içinde ve sınır ötesinde yapılan operasyonlarla ilgili ihtiyaçlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Bu bağlamda önemli kararlar aldık, ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğümüz, MİT, Kara Kuvvetleri Komutanlığımız, Jandarma Genel Komutanlığımızın ihtiyaçlarının hiç kesintisiz ve hiç aksamadan sağlanması için gerekli talimatlar verildi. Bu konuda herhangi bir kaynak sıkıntısı yoktur" dedi.

HDP'lilerin dokunulmazlık dosyalarının Meclis'e sunulması

HDP'lilerin dokunulmazlık dosyalarının Meclis'e sunulmasına ilişkin Davutoğlu, şunları söyledi:

"Kürsü dokunulmazlığı demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındandır ve Meclis kürsüsünde herkes fikrini açıkça ifade etme özgürlüğüne sahiptir ama bu kürsü, dokunulmazlığı istismar edilerek maşeri vicdanı, toplumumuzun temel değerlerini ve özellikle son dönemde terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan, yapılan eylemleri mazur gören, 29 canımızı kaybettiğimiz bir saldırıdan sonra dahi bu tavrını sürdürenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu çerçevede istişarelerimizi de sürdürüyoruz, Meclis Başkanımız ile de bu konuyu görüşeceğim ve bazı temaslarımız da olacak."