Başbakan Ahmet Davutoğlu, "17-22 Aralık arasında bu kura için müracaatlar yapıldı. 2 bin 375 kardeşimiz müracaat etti, şimdi onların atamasını yapacağız ama sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Onun için Nisan ayına kadar yeniden bir alım yapacağız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium’da gerçekleştirilen 2828 Sayılı Kanun Kapsamında Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlananların İstihdamına ilişkin kura töreninde yaptığı konuşmada, "Birçok önemli toplantıda birçok yeni başlangıçlara şahitlik ettik. 4 ayı aşan başbakanlığım döneminde katıldığım en anlamlı tören bu törendir. Çünkü bu tören devlet sorumluluğu itibarıyla taşımakta olduğumuz ağır sorumluluğumuzu ve siyaset felsefemizi doğrudan yansıtan bir tören. Siyasetin, iktisadın, hayatın her safhasında aslolan insandır. Gençlerimizle kaderin bir cilvesi olarak ellerinde olmayan sebeplerle diğer arkadaşlarından farklı bir hayat çizgisi olan gençlerle bu hayati sorumluluğu yaşıyoruz. Bu tören, insani boyutu olan bir tören. Sosyal boyutu olan bir güzel girişim. Sosyal hayatta gençlerimizin zorlukları aşarak en doğru yöntemle hayata kazandırılması sosyal barış açısından önem taşıyor. Belki gençlerimizle karşı karşıya geldiğimizde bunların istisnai olduğunu düşüyoruz. Hayır, sosyal hayatımızın ve geleceğimizin teminatıdır. Bu nedenle toplumumuzun her kesimimizi sosyal duyarlılığa sahip çıkmaları için çağrıda bulunuyorum. İnsanı yaşatmak şefkatle, merhametle olur. Sadece şefkat ve merhamet yetmez, kudretle olur. Eğer bir devlet kudret sahibi olup da şefkat ve merhametini yitirirse tiranlaşır, zorbalaşır. Türkiye Cumhuriyeti ve bizim devlet geleneğimizin en önemli vasfı şefkat ve kudreti birleştirmiş olmasıdır. 77 milyona sesleniyorum ki Türkiye Cumhuriyeti şefkat devletidir, her bir vatandaşına şefkat eli ulaşacaktır" dedi.

"Şu anda yeni Meclisimizden geçmiş olan bütçemizle sosyal harcamaların tutarı 33 milyar TL’dir" diyen Başbakan Davutoğlu, "Sosyal harcamalar 2002’den bu yana 20 misli arttı. Gerek engelli, gerek şehit ve gazi yakınlarının atamalarında rakamlar o derece üst düzeye çıkarıldı ki bu kardeşlerimizin hem şefkat hem kudret ellerini üstlerinde görmeleri hasıl oldu. Bir kez daha bakanlıklarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Her bir vatandaşımıza da teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

“TEK BİR GENCİMİZİN DAHİ KENDİSİNİ KİMSESİZ, SAHİPSİZ HİSSETMESİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTUR”

Konuşmasına üç mesajı olduğu vurgusuyla devam eden Davutoğlu, bugün ataması yapılacak gençlere, bütün vatandaşlara ve yurtlarda görev alan personele seslendi. Davutoğlu, "Bugün atanacak gençlerimize ve devlet şefkati ve kudretiyle kimsesiz olan gençlerimize sesleniyorum. Siz, kimsesiz değilsiniz, sizin kimseniz Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Bütün devlet kademeleri sizin kimseniz olmak için gece gündüz çalışacaktır. Tek bir gencimizin dahi kendisini kimsesiz, sahipsiz hissetmesine tahammülümüz yoktur. Özgüveniniz tam olsun. Ben de annemi 4 yaşında kaybettim. Babamın dirayeti ve şefkati, beni büyüten annem olmasaydı belki ben de sizin aranızda olacaktım. Dolayısıyla siz kendinizi bu zorluklar nedeniyle suçlamayın. Başınızı önünüze eğmeyi gerektirecek hiçbir gerekçe yoktur. Başınızı dik tutun. Sizinle aynı odada, aynı makamda çalışanlarla sizler arasında bir fark yoktur. Çalışmalarınızı pozitif ayrımcılığı hakedenler olarak her türlü talebinizi ifade edin" dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özgüveniniz olduğu zaman sizin kendi hayatınızı belirleme kudreti kadar devlet kademesinde de en üst görevlerde yer alma hakkınız olacaktır. STK’lara da sesleniyorum. En önemli maya sosyal ayaklar üzerinde yükselen sosyal merhamet duygusudur. Mersin’de bir koruyucu aileye gittiğimde çocukları arasında hiçbir ayrım yapmadığını görünce çok büyük bir mutluluk hissettim. Esas şefkat diğer çocuklarımıza kendi çocuklarımız gibi muamele etmekten kaydedilir."

Makedonya’ya yaptığı ziyareti hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye’de hediye yerine fidan dediniz’ dediler. Fidanın da ötesine geçerek her bir iş adamı için bir yetim bursu Makedonya’da kardeşlerimize verdiler. 30 yetim bursunu ilan ettiler. Ben de 30’un 50 olmasını istedim, onu da kabul ettiler" diye konuştu.

Bütün vatandaşlara seslendiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Kimsesizlere sahip çıkma konusunda onlara hayatları boyunca sahip. En güzel hediye bir yetimin başını okşamaktır, ona merhamet göstermektir. Bütün bu kültürün, inşallah sosyal hayatın her katmanına yayılacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

“HİÇBİR MEMURİYET, BU GENÇLERLE İLGİLENMEK BAKIMINDAN KUTSAL DEĞİLDİR”

"Bu yurtlarda görev alan kardeşlerimize sesleniyorum" diyen Davutoğlu, "Hiçbir memuriyet, bu gençlerle ilgilenmek bakımından kutsal değildir. Bunu memnun mantığıyla yapmayın demiyorum. Bunu insani özünüze dayanarak yapın. Daha fazlasını yapmak durumundayız. Dilinizle değil, gözünüzle biz sizi seviyoruz demek zorundasınız. Biz, rutin bir devlet görevi olarak görmüyoruz bu vazifeleri. Burada her iki bakanımıza da bir talimatımı daha netleştirmek istiyorum. 17-22 Aralık arasında bu kura için müracaatlar yapıldı. 2 bin 375 kardeşimiz müracaat etti, şimdi onların atamasını yapacağız ama sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Onun için Nisan ayına kadar yeniden bir alım yapacağız. Bir müracaat takvimi ilan edelim. En geç Nisan ayında çok daha fazla sayıda gencimizin bu görevlendirmelerle hayata atılmalarını sağlayacağız. Hedefimiz bütün gençlerimizin iş sahibi olmalarıdır" dedi.

BAKAN ÇELİK: “458 BİNİ ÖĞRETMEN OLMAK ÜZERE 1 MİLYON 440 BİN KİŞİ KAMUYA YERLEŞTİRİLMİŞ BULUNMAKTADIR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, "Bize göre sosyal devlet Ankara’da çakılı kalan devlet değil, kimsesizlerin kimsesi olan devlettir. Bugüne kadar kamuya pek çok atamalar gerçekleştirdik bu anlayış içinde. 12 yılda 32 bin 301 engelli kardeşimizin istihdamını gerçekleştirdik. 12 yıl içinde sizler de dahil 16 bin 792 siz değerli gencimizi kamuya yerleştirme onur ve gururunu yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. 458 bini öğretmen olmak üzere 1 milyon 440 bin kişi kamuya yerleştirilmiş bulunmaktadır. 2 bin 375 gencimiz bugün işe başlayacak. Gençlerimizin KPSS’ye girmemeyi ihmal etmemeleri gerektiğini ifade ediyorum" dedi.

BAKAN İSLAM: “ÇOCUKLARIMIZA SADECE BAKMAKLA KALMIYORUZ, ONLARI SAHİPSİZ BIRAKMAMAK BİZİM GÖREVLERİMİZ ARASINDA”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da, bu yıl bakım altında bulunan çocukların üniversiteye giriş oranının yüzde 67, lise başarı oranlarının ise yüzde 93 olduğunu belirterek, "Bu, sistemimizi giderek daha iyiye doğru evirdiğimizi gösteren bir sonuç. Çocuklarımıza sadece bakmakla kalmıyoruz. Onları sahipsiz bırakmamak bizim görevlerimiz arasında. Çocukların iş sahibi olmaları son derece önemli. Buradaki toplantıda çocuklarımızın reşit olduktan sonra iş sahibi olmaları için bir adım atıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımdan iki ricam var" diyen İslam, "Atama süreçlerini çok iyi takip etmelerini istiyorum. Bu süreci sizin takip etmeniz lazım. Kendinize düşen iş ve işlemleri zamanında yerine getirin. ’Nasıl olsa istihdam hakkımız var’ garantisi ile eğitiminizi ihmal etmeyin. Bizim sizler için hazırladığımız atama zincirimizde nasıl bir eğitim aldığınız var" şeklinde konuştu.

Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da katıldı. Başbakan Davutoğlu, Bakan Çelik ve Bakan İslam butona basarak kura törenini başlattı. Ataması yapılacak olanlar büyük bir heyecanla sonuçları bekledi. Ataması yapılanlarla kucaklaşan Davutoğlu, vatandaşlarla da sohbet etti. Ardından Başbakan Davutoğlu vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.