KİEV (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Başbakanlık binasında Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile baş başa görüşmesinin ardından aile fotoğrafının çekimi ve heyetlerarası çalışma yemeğine katıldı.

Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Ukrayna ile bugün Rusya'nın gerek Kırım'a yaptığı, gerekse de Suriye'de ortaya koyduğu saldırgan tutumuna karşı ortak bir tavrı benimsediklerini bildirdi.

Davutoğlu, "Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanımakta ve Kırım'ın ilhakını ise kesinlikle reddetmektedir. Kırım, Ukrayna topraklarının bir parçasıdır ve Kırım Tatarları'nın asli yurdudur" diye konuştu.

-"Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir"

Davutoğlu, "Bugün aslında üç ülke toprak bütünlüğü konusunda Rusya'nın tehdidi altındadır, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye. Ermenistan'a verdiği destek dolayısıyla Azerbaycan'ın da toprak bütünlüğü de fiilen Rusya'nın tehdidi altında" dedi.

Kırım'da açık insan hakları ihlali söz konusu olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isteriz ki Rus yetkililere, Sovyetler Birliği dönemi bitmiştir. 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de olumlu sonuçlar, hayırlı sonuçlar doğurmaz. Birleşmiş Milletler'deki veto kartına güvenerek bu tür maceralara yönelmek Rus halkının da benimsemeyeceği bir husustur" şeklinde konuştu.

-"Suriye'de birçok insanlık suçuna sebebiyet veriyorlar"

Suriye'deki son gelişmeler hakkında Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'a bilgi verdiğini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bu görüşmeleri sürdürürken dahi Rusya, balistik füzeyle Hazar'dan atıldığı düşünülen, Azaz'da okul ve hastaneyi vurdu, çok sayıda çocuk ve sivil hayatını kaybetti. Suriye rejimi, bunu destekleyen Rusya ve diğer ülkeler ve YPG başta olmak üzere terör örgütleri bugün Suriye'de birçok insanlık suçuna sebebiyet veriyorlar. Çözümden önce, bir görüşmeden önce, alanda kazanım elde edebilmek için uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ediyorlar."

-"Türkiye hiçbir zaman işgalci olmamıştır"

Başbakan Davutoğlu, "Şu anda Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur Suriye içinde değildir. Türkiye, Suriye halkının yanındadır ancak Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır" şeklinde konuştu.

Muhabir: İlkay Güder