ÇANKIRI (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde PKK terörünü, PKK'nın şehit ettiği güvenlik görevlilerimizi, katlettiği insanlarımızı görmezden gelen bir kesim var. Bunlar PKK'yı va örgütün güdümündeki diğer yapıları onların mensuplarını parlatmak için adeta kırk takla atıyorlar" dedi.

Erdoğan, Çankırı'da yapımı tamamlanan Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nın açılışında yaptığı konuşmada, üzerinde yaşanılan toprakların vatan haline getirilmesi için bin yıldır kesintisiz mücadele verildiğini belirtti.

"Bu coğrafyanın bizim vatanımız olmasını kabul etmek istemeyenler de hiç boş durmadılar, her fırsatta emellerini, niyetlerini ortaya koydular" diyen Erdoğan, Türkiye'nin son kırk yıldır yaşadığı, farklı isimler altında, aynı amaca hizmet eden terör sorununun, tarihi mücadeleden bağımsız olmadığını vurguladı.

Türkiye için PKK ve onun uzantıları olan PYD, YPG terör örgütlerinin, DHKP-C'nin, DAEŞ'in hiç bir farkı bulunmadığını ifade eden Erdoğan, "Bunların hepsi de bizim için, varlığımıza ve geleceğimize kast eden, eli kanlı terör örgütleridir. Bu terör örgütlerinin herhangi birinin eylemine duyarsız kalıp, sadece diğerinin eylemi karşısında sesini yükselten kim varsa o terörün, terör örgütlerinin safında demektir. 'Benim teröristim iyi, senin teröristin kötü' anlayışı en az terörün kendisi kadar tehlikelidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde PKK terörünü, PKK'nın şehit ettiği güvenlik görevlilerimizi, katlettiği insanlarımızı görmezden gelen bir kesim var. Bunlar PKK'yı ve örgütün güdümündeki diğer yapıları, onların mensuplarını parlatmak için adeta kırk takla atıyorlar. Aynı şekilde DHKP-C'nin eylemlerini, örgütün faaliyetlerini adeta sempatiyle karşılayanlar olduğunu görüyoruz. Halbuki DEAŞ'ın Suruç'ta patlattığı bomba ile PKK'nın Gaziantep'te patlattığı bomba arasında ne fark var? DEAŞ'ın bombalarıyla ölenler insan da, PKK'nın bombalarıyla, roketleriyle, silahlarıyla ölenler insan değil mi? Böyle bir yaklaşım, her şeyden önce insani değildir. Türkiye, tüm terör örgütlerine karşı samimi mücadele verirken, olaylardan devleti, hükümeti ve hatta şahsımı sorumlu tutanlar, doğrudan terör örgütleriyle aynı safta yer aldıklarını bilmelidirler."

Bu çabaların gerisindeki niyeti iyi bildiklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletimizin birliğinden, beraberliğinden, kardeşlik ikliminin güçlenmesinden rahatsız olanlar, umutlarını teröre, terör örgütlerine bağlamış durumdalar. Türkiye'nin önünü başka türlü kesemeyeceklerini düşünenler son bir gayretle terör kartını ortaya sürdüler. Ama başaramayacaklar. Türkiye, bir olarak, iri olarak, diri olarak hedeflerine yürümeyi sürdürecek. İşte bugün bu açılış bunlardan bir tanesidir. İnşallah yeni yatırımlar yapmaya, yeni istihdam alanları açmaya, yeni ekonomik değerler üretmeye devam edeceğiz."

- "Bölge halkı hesap sormalı, onları yalnızlığa mahkum etmeli"

Açılışı yapılan fabrikada, ilk etapta 650 kişinin istihdam edileceğine dikkati çeken Erdoğan, bu rakamın kısa zamanda 2 bin kişiye kadar çıkacağını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yan gelip yatarak, terör örgütü mensubu olarak, elinde silahla işsize iş bulunmuyor. Niye Güneydoğu'ya yatırımcı gitmiyor? Benim oradaki vatandaşım niye bu soruyu sormuyor? 'Acaba yatırımcı buraya niye gelmiyor?' Keyfinden mi? Yoo. Orada yatırım yapıyor yatırımcı, ama gidiyorlar fabrikasını yakıyorlar. Termik santraller yapıldı, gittiler, bombaladılar, atıl hale getirdiler. Şimdi o girişimci, orada kolay kolay yatırım yapar mı? Bunun hesabını birinci derecede kim soracak? Tabii ki devlet olarak, bizim bu konuda görevimiz var. Biz bunu tabii ki takip edeceğiz ama bölge insanı, bölge halkı da bunun hesabını sormalı ve onları yalnızlığa mahkum etmelidir.

Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi 2023 hedeflerimize ulaşmaktan alıkoyamayacaklar. Terör meselesinin de üstesinden geleceğiz, Suriye'deki krizin çözümü için de çalışacağız, mazlumların ve mağdurların seslerini dünyaya duyurmaya da devam edeceğiz. Çünkü biz Türkiye'yiz, farkımız bu. Binlerce yıllık tarihi olan bir millet olarak nice badireler atlattık, bugünkü sıkıntıları da inşallah birlikte atlatacağız, bunları geride bırakacağız. Biz işte bu inançla, istiklalimiz ve istikbalimiz için mücadele edecek, sonra da bayrağı bizden sonraki nesillere devredeceğiz." 

Bugün idrak edilen Hicri yılbaşını kutlayan ve 1 Muharrem itibarıyla Hicri 1437 yılına girildiğini belirten Erdoğan, "Hicri yılbaşımıza, yanı başımızdaki Suriye ve Filistin başta olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde Müslümanların zorlu imtihanlarla karşı karşıya oldukları bir dönemde ulaştık. İnşallah yeni Hicri yılımız, tüm Müslümanlar, tüm insanlık, bilhassa da Suriyeli ve Filistinli kardeşlerimiz için güzel günlerin habercisi olur" değerlendirmesini yaptı. 

Sözlerini, açılışı yapılan fabrikanın Türkiye ve Türk-Japon dostları için hayırlı olmasını dileyerek tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin inşasında emeği geçenlere teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından fabrikanın açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, daha sonra fabrikayı gezerek incelemelerde bulundu.

Toplam yatırım değeri yaklaşık 500 milyon dolar, sermayesi yaklaşık 230 milyon dolar olan fabrika, haziran ayında üretime başladı. 2015 yılı sonu itibarıyla günde 4 bin adetlik üretim kapasitesi hedefleyen fabrikanın, 2019 sonu itibarıyla günde 30 bin adet lastik üretmesi planlanıyor. 

(Bitti)