AKSARAY (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "ülkeyi nasıl en iyi şekilde yönetiriz" diye sorulması gerektiğini belirterek, "Parlamenter model dediğiniz bizim akrabamız değil, başkanlık modeli de bizim düşmanımız değil. Cevabı da bence böyle özetlenebilir"dedi. 

Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetince düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konferansına katılmak için Aksaray'a gelen Kuzu, ilk olarak Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı'yı makamında ziyaret etti.

Kuzu, burada gazetecilerin sorusu üzerine başkanlık sisteminin Türkiye için çok önemli bir gereksinim olduğunu belirtti. Yakın zamanda 63. Hükümet'in kurulacağını ifade eden Kuzu, "Bir hükümetin 4 yıllık ömrü olması lazım. 62 hükümeti 4 ile çarptığımız zaman 248 yapıyor. Yani biz 90 yılda kurduğumuz 62 hükümeti aslında 248 yılda kurmamız gerekiyordu. Yani normal şartlarda bugün 22. hükümet olması lazımdı. Dolayısıyla bu konuya son vermek adına, başkanlık sistemine geçmek zorundayız" diye konuştu.

Başkan Kuzu, Türkiye'nin gündeminde bir baraj sorununun bulunduğunu, yüzde 10 gibi bir barajın dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını bildirdi.

Baraj oranının Rusya'da yüzde 7, Almanya'da yüzde 5 olduğunu anımsatan Kuzu, "Tamam bunları kabul ediyorum ama bir birim adamı olarak her zaman da maalesef bunu savunmak zorunda kaldık. Niye? Sırf istikrar uğruna, doğru olduğundan değil. Gerçi bizde Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları Mahkemesi bunu yüksek görmedi ama kim ne görmezse görmesin bence bunun makulü yüzde 5'tir."

-"Hangi modelden iyi sonuç alıyorsak ona geçeriz"  

Türkiye'nin şu anki mevcut parlamenter sisteminin birçok sorun oluşturduğunu anlatan Kuzu, şunları kaydetti:

"Hangi modeli alırsan al, hangi sistemi alırsan al, hangi kuralı öne sürersen sür, hangi gerekçe olursa olsun bütün bunlar işin araç bölümüdür. Asıl olan amaç, insanın mutluluğudur. Yani hangi modelden iyi sonuç alıyorsak ona geçeriz. Parlamenter model dediğiniz bizim akrabamız değil, başkanlık modeli de bizim düşmanımız değil. O yüzden 'en iyi şekilde memleketi nasıl yönetiriz' sorusudur bu. Cevabı da bence böyle özetlenebilir. Aksi halde Türkiye mevcut modelle dünyada küresel güç olamaz."