TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına ilişkin, "Bizim bakımımızdan geçerliliği olmayan bir karardır, Türkiye bu kararı yok hükmünde adletmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atacak, barış zeminini tamamen yok edecek, bazı çatışmaları yaratma riskini attıracak kararı gözden geçirmelidir" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, makamında Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Waleed A. Elkhereiji’i kabul etti. Bozkır, yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye- Suudi Arabistan ilişkileri ve bölgede yaşanan konular hakkında konuştuklarını aktardı. Bozkır, Kudüs konusunda ise, "Kudüs Türkiye bakımından, dünyada yaşayan Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi toplumları bakımından kutsal bir mekandır. Burada emrivaki ile İsrail lehine gerçekleştirilecek bir statü değişikliği Müslüman ve Hristiyan toplumları için infiale yol açacaktır. Beklenmedik çatışmaların nedeni olacaktır. Kudüs, Türkiye ve İslam toplumu için önemli bir meseledir, Türkiye için kırmızı çizgidir. ABD yönetiminin açıklamasını zamansız ve sorumsuzca olarak değerlendiriyoruz. Türkiye ve Uluslar arası camiada büyük bir endişe uyandırdı. Uluslararası hukuka aykırı, Birleşmiş Milletler kararlarına uymayan bir karardır. Bizim bakımımızdan geçerliliği olmayan bir karardır, Türkiye bu kararı yok hükmünde adletmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atacak, barış zeminini tamamen yok edecek, bazı çatışmaları yaratma riskini attıracak kararı gözden geçirmelidir" diye konuştu.

Elkhereiji ise, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın derin ve güçlü ilişkilere sahip iki ülke olduğunu kaydetti. Elkhereiji, "İki ülke de konu hakkında açıklama yaptı. İki açıklama arasında çok sayıda benzerlikler var. İki ülke de açıklamalarında kararı reddediyorlar. İsrail-Filistin barışına hizmet etmeyecek bir karardır" ifadelerini kullandı.