ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hilton Otel'de düzenlenen Türkiye-Belçika Üçlü Bakanlar Toplantısı sonrasında soruları cevaplandırdı.

Belçika ve Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, Türkiye’nin bugüne kadar adi suçlular ve yabancı terörist savaşçılar konusunda Belçika’nın taleplerini yerine getirdiğini hatırlattı.

Belçika’nın adi suçluların iadesi konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Fakat PKK ve DHKP-C konusunda aynı hassasiyeti gösterdiğini söyleyemeyiz. Polisin en son 2014’te yaptığı (Belçika) operasyonların daha yargıya yansımadığını görüyoruz. Hiç kimsenin iç işlerine karışmak istemeyiz. Ama teröristler ve terör örgütlerine karşı çifte standarttan uzak durmak lazım” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Belçika mahkemelerinin yabancı terörist savaşçılar konusunda kısa sürede kararlar aldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bunları memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de gözaltına aldığımız, tutukladığımız çok sayıda yabancı terörist savaşçılar var. Ama PKK’yı DAEŞ’ten farklı tutup ona tolerans göstermek, ya da DHKP-C gibi terörist örgütlere müsamaha göstermek çifte standarttır. Bizim de arzumuz, bu teröristler konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesi ki Belçika’da da bunların cezaya çarptırılması gerekiyor. Müsamaha yapılmaması gerekiyor.”

"Nisan ayında çalıştay düzenlenecek"

Belçika Dışişleri Bakanı Reynders de uluslararası anlaşmaların kendileri için de geçerli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Belçika’da PKK ve DHKP-C hakkında adli takip ve soruşturmalar federal savcılar tarafından, çok detaylı bir şekilde yürütülmektedir. Kısa bir süre sonra 4 dava hakim karşısına çıkacak. Usulleri yavaş olan bir ülkeyiz ancak terör ve teröristlerin süreçleri konusunda en aktif ülkelerden bir tanesiyiz. PKK ve DHKP-C terör örgütlerinin soruşturması konusunda da taahhütlerimizi yerine getiriyoruz. Nisan ayında bürokratlarımız arasında suçluların iadesi, hukuki işbirliği ve hüküm giymiş kişilerin transferiyle alakalı bir çalıştay düzenlenecek ve detaylı görüşmeler olacak. Tabii ki sözler verdik ve bunları da tutacağız.”

"BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapmak istiyoruz"

Mültecilerin iade edilmesi konusunda ortak bir karar alınıp alınmadığı konusunda Çavuşoğlu, Türkiye-AB zirvesinde Türkiye'nin yaptığı tekliflere işaret etti. Çavuşoğlu, “Önümüzdeki 10 gün bunları çalışmaya devam edeceğiz. Hem birlikte, hem de AB kendi içinde çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

Türkiye’ye gelecek mülteciler konusunda atılacak adımlar hakkında da bilgiler veren Çavuşoğlu, Suriyelilerle ilgili bir sorun olmadığını fakat, Türkiye’nin coğrafi kısıtlamaları olduğunu anımsattı. Kısıtlamadan dolayı Türkiye’nin doğusundan gelen mültecilere statü verilmediği ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Bunların geri gönderilmesi önemli. Geçici barınma merkezlerinin sağlıklı, aynı mülteciler için yaptığımız kamplar gibi iyi standartlara sahip olması lazım. Maalesef Avrupa’daki bazı geri gönderme merkezleri utanç verici durumda. Onlar gibi olmaması lazım. Bize yakışmaz bu. Dolayısıyla geçici olarak nasıl barındıracağız, sonra nasıl göndereceğiz. Biz bu konularda da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapmak istiyoruz.