Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Niğde Üniversitesi’nde gerçekleşen 2. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, "İstanbul’un beklediği proje durdu" şeklindeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.

Niğde Üniversitesi’nde düzenlenen 2. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti.

Bakan Lütfi Elvan sempozyum sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Demiryollarının serbestleştirilmesi ile ilgili bilgi vererek, “Demiryollarının serbestleştirilmesini 2015 yılında sağlayacağız. İkinci düzenlemeleri tamamladık ve inşallah önümüzdeki günlerde bununla ilgili ikinci düzenlemeleri yayınlayacağız. Bu şekilde de demiryolu sektörünü serbestleştirmiş ve özel sektöre açmış olacağız" dedi.

"Sadece THY iç hatlarda bir uçuş gerçekleştiriyordu ve havacılık istenilen seviyede değildi. Biz THY serbestleştirdik ve diğer havayollarına da açtık ve inanılmaz bir rekabet ortamı oluştu" diyen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İç hatlardaki yolcu sayımız 12 yılda tam 10 kat arttı. Dolayısıyla demiryollarının da serbestleştirilmesi demek özellikle yük taşımacılığında özel kesimin bu alana girmesi, özel sektörün bu alanda işletmeci olması anlamına geliyor. Ciddi bir rekabet ortamı olacak, maliyetler daha da aşağılara düşecek. Şu anda Devlet Demiryolları işletmeciliği yapıyor. Kamu kurumlarının işletmecilik yapması çok kolay değildir. Düzenli bir işletmecilik olmuyor ve maliyetler çok yüksek ama özel sektörün işletmeci haline geçmesi halinde başta maliyetler olmak üzere ciddi bir iyileşme sağlanacak ve demiryolu sektörü bir anlamda canlanacak."

"Avrupa ve Anadolu yakasını Boğaz’ın altından tüplerle birleştirilen Marmaray’ı Halkalı’ya kadar uzatma projesinin durma noktasına geldiği için askıya alındığı yönündeki soruyu cevaplayan Bakan Elvan, “Özellikle Pendik, Halkalı arasındaki hat askıya alındı, haberleri doğru değildir. Orada yüklenici firma çalışmalarını biraz ağırlaştırmıştı. Bu konuda Bakanlığımız gerekli uyarıları yaptı. Çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir sebeple bu projemizin askıya alınması söz konusu olamaz. Sözleşmemiz 2015 yılı Haziran ayına kadar devam ediyor. Herhangi bir aksaklıkta da gerekli tedbirleri almaktan sakınmayacağız. Yüklenici firmanın verilen tarihe kadar gerçekleştirmeleri güç görünüyor. Sözleşme yükümlülüklerine göre biz de gereken neyse onu yapacağız. Bu sürecin hızlanması için gereken çabayı göstereceğiz” diye konuştu.

"Biz okullar, kütüphaneler, kültür merkezleri yaptırıyoruz ve onlar Orta Çağ’dan kalma yöntemlerle okulları, kütüphaneleri ve araçları yakıyorlar, ateşe veriyorlar. Ancak hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu vandallar bizi işimizden alıkoyamazlar" diyerek şu şekilde konuştu:

"Sayın Başbakanımız geçtiğimiz gün iç güvenlik paketini açıkladı. Bu paket özgürlük ve güvenlik dengesi göz önünde tutularak hazırlandı. Kamu düzenini sağlamak olduğu gibi kişilik haklarını koruyan özgürlükleri güvence altına alan şiddet uygulayarak kişilik hak ve özgürlükleri üzerinde vesayet uygulamaya çalışanları engellemeye yönelik bir düzenlemedir. Bu tedbirler sayesinde kimse bu halkın huzurunu bozmaya cesaret edemeyecektir. Demokrasi karşıtı, kalkınma karşıtı, büyüme karşıtı, emek karşıtı bu vandallar ve onları talimatlandıran vesayet odakları hak ettikleri cezayı alacaklardır. Bu cezayı da onlara öncelikli olarak halk verecektir. Kapıkule’den Mersin’e Akdeniz’e kadar kesintisiz otoyola sahip olacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz bu mevcut otoyol güzergâhını Habur’a kadar uzatacağız."

Elvan, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği iş birliğinde Niğde Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 2. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, bölgedeki illerin önceki hükümetler döneminde yıllar boyunca hizmet beklediğini, AK Parti hükümetlerinin ise bu bölgede neye ihtiyaç varsa o yatırımı yaptığını söyledi. 12 yıl boyunca ülkenin her bir metrekaresine yatırım yaparak vefa borcunu ödediklerini belirten Elvan, ulaştırma sektörünün büyümenin motoru olduğunu vurguladı. Ulaştırma yatırımlarının tüm sektörlere yapılan yatırım anlamına geldiğini ifade eden Elvan, ulaştırma yatırımlarının tarımdan sanayiye, hizmetler sektörünün bir biriminden başka bir birimine hangi alandan bakılırsa bakılsın tüm sektörleri tetiklediğini dile getirdi. 2002 yılında 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefi konulduğunda buna kimsenin inanmadığını ancak gelinen noktada 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirten Elvan, şunları kaydetti:

"Karayolunda bölünmüş yol yatırımlarına ilave olarak otoyol yatırımlarımız olacak. Türkiye için önem arz eden bir otoyol projemiz Ankara Niğde otoyol projemizin ihalesine bu yıl çıkacağız. Kapıkule’den Mersin’e, Akdeniz’e kadar kesintisiz otoyola sahip olacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz, bu mevcut otoyol güzergahını Habur’a kadar uzatacağız. Ulaşım ve iletişimin olmadığı bir yerde kalkınma olmaz. Hangi medeniyete bakarsanız bakın çok güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu görüyoruz. Sanayi açısından da taşımacılık maliyetlerini aşağı çekerek rekabet gücümüzü artırıyoruz. O nedenle bu tür yatırımları sadece yol, köprü yatırımı olarak değil bir kalkınma, gelişme hamlesi olarak görmek gerekiyor."