ESKİŞEHİR (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geleneksel oyun kültürüne yeniden dönüş için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Çocukluğu bir bütün olarak kabul etmek ve çocuğun zihin ve ruh dünyasına uygun bütüncül yaklaşımları inşa etmek mecburiyetindeyiz. Oyun anlamında da bu böyle geleneksel değerlerin benimsetilmesi anlamında da beslenme konusunda da" dedi. 

Bakan Avcı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı''nda yaptığı konuşmada, etkinliğin başarılı geçmesini diledi.

Bilge bir şairin, "Geleceğin alın yazısının çocuklara bağlı olduğu"nu ifade ettiğini hatırlatan Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çocukları kendi çizgimize çekmeye, onları kendi hedeflerimiz doğrultusunda yönlendirmeye pek meraklıyız ama doğrusu, bizim çocuklara tabi olmamız, onların dünyasından ilham alarak çocukluğa dair perspektifler geliştirmemizdir. Çocuklarımız bir şey yapmaya uğraşırken onların son derece zengin ve masum dünyalarını kısıtladığımızın farkına varamıyoruz. Oyunlarını ellerinden alıyoruz, oyun için onlara yeterli alan ve zaman bırakmıyoruz. Oyuncakların ise hızla değişmesine, azalmasına ve nitelik değiştirmesine şahit oluyoruz. Çok değil bundan 30-40 yıl önce söğüt dalı, teneke bir kutu, çocuklara sonsuz mutluluk veren birer oyuncak iken bugün pahalı teknolojik araçlara mahkum ettiğimiz çocuklarımız, oyun ve oyuncak evreninin zengin ve renkli dünyasından mahrum kalıyor."

- "Çocuğa uygun bütüncül yaklaşımları inşa etmek mecburiyetindeyiz"

Avcı, insanın gerçek evreninin çocukluk olduğunu, geleneksel çocuk oyunlarının okullarda daha fazla bilinmesi için çalışma başlattıklarını anımsatarak, okul bahçelerinin yeniden düzenlendiğini, geleneksel çocuk oyunları festivali, yarışmalar düzenlendiğini, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün "Çık Dışarıya Oynayalım" projesi yürüttüğünü anlattı.

Bu alanda farkındalık oluştuğunu, geleneksel oyun kültürüne yeniden bir dönüş sağlandığını ifade eden Avcı, şu görüşleri dile getirdi:

"Çocukluğu bir bütün olarak kabul etmek ve çocuğun zihin ve ruh dünyasına uygun bütüncül yaklaşımları inşa etmek mecburiyetindeyiz. Oyun anlamında da bu böyle geleneksel değerlerin benimsetilmesi anlamında da beslenme konusunda da. 'Bir insanı al, onu çöz, çocuk olsun' diyen şairin işaret ettiği gerçeğe saygılı olmak ve buna göre düzenlemeler yapmak gerektiğinin farkındayız. Bu alanda atılan adımları çoğaltmak, yaymak ve sistemli hale getirmek zorundayız."

Toplantıda daha sonra Bakan Avcı ve diğer yetkililer, geleneksel "aşık oyunu" oynadı.

Bakan Avcı'nın projede emeği geçen Timur Kocaoğlu ve Moğolistanlı Tumen Ulzii Zandraa'ya birer plaket verdiği toplantıya, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, proje koordinatörü ve ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan ile diğer davetliler katıldı.