CHP İstanbul Milletvekili, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, siyasi ahlak yasası çıkarılması çağrısında bulundu.

17-25 Aralık yolsuzluklarının yıldönümünde CHP, 18 ayrı ilde görevlendirilen milletvekilleriyle yolsuzluk konulu toplantılar yapıyor. Parti göreviyle Trabzon’a gelen CHP İstanbul Milletvekili, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da çağrıda bulunarak, “CHP olarak yasa teklifimizi 17 Aralık’ın yıldönümünde bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunduk, Davutoğlu’na ve büyük ağabeyine ’hodri meydan’ dedik. Öyle lafla peynir gemisi yürümez, kol koparmana gerek yok, gel bu yasayı çıkaralım, bu yasa çıktığında ortada zaten koparılacak kol kalmayacak, kimse harama, yetimin hakkına elini dahi uzatamayacak” dedi.

Oran, Trabzon’un kendisi için son derece önemli bir il olduğunu da söyledi. Trabzon’un Karadeniz’in güçlü bir kalesi olduğu kaydeden Oran, “Benim açımdan da önemli. Daha fazla önem verilmesi gereken bir il. Bugün bizim için önemli bir gün. İsmet İnönü’yü kaybetmenin 41. yıl dönümü. Onu rahmetle anıyoruz. İsmet İnönü’nün Başbakanlığı döneminde iki bakan yüce divana giderek aklanmıştı. Bunun gibi örnekler tarihimizde çok. Yani bugün bakanlar içinde eğer temizseniz, sorun yoksa yüce divana gitmekten niye çekiniyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

“Bir Cumhurbaşkanı ve bu hükümetin başbakanı yolsuzluk iddiası altında ezilen bakanlarının sanki avukatlıklarını üstlenmişler” diyen Oran, “Sanki onların avukatı gibi sürekli savunma yapıyorlar. Karşılarında düşman oluşturuyorlar. O düşmana karşı kanunsuz savaş açıyorlar. Böyle bir şey Türkiye’de hiç olmadı. Hem suçlular hem de güçlüler. Bir yıl önce 8 bin polisin yeri değişti. Binlerce hakim ve savcıların yeri değişti. Bunun da Avukatlığını yapan bir Cumhurbaşkanı ve bir Başbakan karşımızdadır. Son derece kınanacak bir durum. Osmanlı zamanına gidecek olursak, Trabzon’un mayasında Fatih Sultan Mehmet var. Onu sürekli anmayı kimseye fırsat vermiyorlar. Ama onu hiç anlamamışlar. Trabzon Fatih’i Fatih Sultan Mehmet, Bizans’tan rüşvet aldığı iddia edilen o zamanın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa için mal varlığına el koydurmuş. Ortaya bir iddia atılmış, bu iddiadan aklanana kadar mal varlığına el kondurmuş. Bugün mal varlığına el koyduruyorlar mı? Bırakın koymayı paraları faiziyle geri veriyorlar. Korkularından, konuşacaklar diye. O zaman Fatih Sultan Mehmet, rüşvet iddiasıyla sadrazamı hapse attırtmış. Hapse atılan sadrazamın çocuklarını bile tutuklatmış. Osmanlı’da bile rüşvet konusunda hırsızlık konusunda, yolsuzluk konusunda durum bu. Bugün bunların tam tersi yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Suçluların cezalarını çekecekleri ifade eden Oran, “Geçen hafta Cenevre’deydik. Konsey toplantısında hemen hemen 180 ülkeden çeşitli partiler geliyor 2 gün toplantı oluyor, konuşuluyor. Türkiye dediğimizde tek gündem maddesi yolsuzluk, mezhepçilik ve otoriterlik. Savunma yapmak zorunda kalıyorsun çünkü mesele Türkiye. Mızrak hiçbir zaman bu çuvala sığmayacak. Onlar yargıyı emniyeti ayarlasalar da paralel düşman yaratsalar da yüce divana gitmekten, yargılanmaktan, kara para aklama, altın kaçakçılığı, rüşvet, komisyonculuk var. Bırakın yüce divanı Lahey’deki Adalet Divanı’nda da yargılanacaklar. Eğer suçlularsa cezalarını çekecekler. Biz sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çağrıda bulun Oran, "Ortada bir hükümet var, hükümet devleti soyuyor. Parti olarak TBMM’nin kirlenmesine ve itibarının zedelenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu soygunu yapan hükümetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Gerçekleri mutlaka ortaya çıkaracağız. Parti olarak bir kez daha TBMM’ye ’Siyasi ahlak ve etik’ kanun teklifimizi verdik. Eğer samimiysen bırak elini kesmeyi, kolunu koparmayı, gel bu yasayı hep beraber çıkartalım. İlave edeceklerin varsa gel. Ama ses yok. Davutoğlu G 20 dönem başkanlığı yapıyor. Orada da ana madde yolsuzlukla mücadele. Düşünebiliyor musunuz? Hükümetin beşte biri yolsuzluğa batmış ve Türkiye G 20’ye dönem başkanlığı yapıyor. Bu ne perhiz ne lahana turşusu? Öyle bir pas veriyoruz ki kendisine, tam penaltı noktasında sadece vuracak. Golü o atsın ama o golü atmaya gelmiyor, çünkü korkuyor. Hodri meydan” dedi.