Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adalet ve Kalkına Partisi’nin (AKP) “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programı kapsamında Karaman’ı ziyaret etti.  New Karaman Otel’de düzenlenen basın toplantısına katılan Yanık, bakanlığın çalışmaları ve gündeme ilişkin olarak gazetecilere açıklamada bulundu.

Karaman’da olmanın çok heyecan ve mutluluk verici olduğunu ifade eden Yanık, “Karaman Türklerin Anadolu’ya girdiği kapılardan birisidir. İki kapımız vardır birisi Malazgirt, bir tanesi de Karaman. Kime sorsanız eğer bir tarafından Yörüklük varsa Karaman’dan geçmişiz der.  Dolayısıyla Karaman benim açımdan, hafızamda anlatılan ve konuşulanlar üzerinden baktığınızda hiç öyle kendimi yabanı hissettiğim bir yer değil.  Partimizin düzenlediği “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programını hep beraber birlikte icra etmiş olacağız. İnşallah güzel bir program yapacağız. Bu programların ilkini Tekirdağ’da beraber icra etmiştik, verimli bir program olmuştu. Karaman’da da verimli ve güzel olacağını ümit ediyorum.

Bizim teşkilatımızla, vatandaşımızla, kanaat önderleriyle, sivil toplum örgütleriyle çok çeşitli gruplarla her dönem her fırsatta bir araya gelmeye çalıştığımız malum. O yüzden tekrar 2023’e Doğru Şehir Buluşmalarında vatandaşlarımızın dilek ve taleplerini, beklentilerini, vatandaşlarımızın ülkemize geleceğimize dünyaya dair yaklaşımlarını birebir birinci ağızdan dinlemiş, değerlendirmiş olacağız.

Türkiye’nin refah seviyesini yükseltmek, vatandaşlarımızın hayat standartlarını geliştirmek AK Parti hükûmetlerinin en temel gayesi oldu. İktidara geldiği ilk günden aralıksız bugüne kadar bu gayeyi gerçekleştirmek için yoğun bir gayretin içinde olduk.

Hem merkezi iktidarda hem yerel yönetimlerimizde hem teşkilatlarımızda vatandaşın talep ve beklentilerini biraz önce ifade ettiğim gibi takip noktasında her birimiz kendi sorumluluk alanlarında yerine getirmeye çalıştık.

Türkiye, AK Parti iktidarının yarattığı farkı Karaman da dahil olmak üzere 81 şehrimizin her birinde ayrı ayrı gördü. Bunun en yakın şahidi, bu hizmetlerin haberlerini yayımlayan siz basın mensubu arkadaşlarımızsınız. Doğu’dan batıya, kuzeyden güneye, ülkemizin her köşesinde bu gelişmenin şahidi olan medyamızın haberlerinde de 81 şehrimizin her birinde AK Parti’nin izini, dokunuşunu, eserlerini, hizmetlerini görmek, sizlerin aktarımlarına şahit olmak bizleri mutlu ediyor.

Biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye’yi büyütmek, maddi manevi, her alanda zenginleştirmek için gece gündüz demeden, durmadan, yorulmadan çalıştık, çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. 2002’de çıktığımız bu yolculuğun her durağında, ülkemizin her karış toprağında verdiğimiz emeklerin sonuçlarını görüyoruz. Eğitimden sağlığa, ulaştırmadan savunma sanayiine kadar hem genel olarak bütün hizmet alanlarında hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizim çalışma alanımıza giren konularda birçok yeniliğe, hizmete ve yatırıma imza atıyoruz. Türkiye, özellikle sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında yaptığımız çalışmalarla dünyaya örnek gösterilen bir ülke haline geldi” dedi.

KARAMAN’DA 4.319 KİŞİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ VERİLDİ

“Bakanlığın Karaman’da vermiş olduğu hizmetlerde değinen Yanık, şu sözleri kaydetti:

“Çocuklar için şeker ölçüm cihazlarını biz ulaştıracağız. Çocukların parmakları delinerek kan alma durumu ortadan kalkacak. 0-14 yaş grubuna yönelik bir hizmetimiz olacak. 2 yıllık temin süreciyle alakalı çalışmalarımız devam ediyor.  Bakanlığımızın hizmetleri, hizmet verme mantığı, AK Parti’nin sosyal hizmetlere ne kadar önem verdiğinin açık bir göstergesi. Sizler de Karaman’da bu hizmetleri açık bir biçimde görüyorsunuz. Karaman’da Bakanlığımıza bağlı hizmet veren 2 Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) var. Sosyal Hizmet Merkezimiz bir koordinasyon kuruluşu. Bu kapsamda Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında ilimizde 16 meslek elemanı ile tam 17.253 haneye ulaşmışız. Karaman’da Evlilik Öncesi Eğitim (EÖE) Programımızdan 1.928 kişi yararlandı. Aile Eğitim Programı (AEP) Programımızdan 7.352 kişi, Aile Danışmanlık Hizmetimizden de 953 kişi yararlanmış Karaman’da 4.319 kişiye bağımlılıkla mücadele eğitimi verildi.

2014’te Ermenek’te yaşanan maden kazasından etkilenen 78 kişiye bu süreçte psikososyal destek hizmeti sağlamışız.  Bakanlığımızın en önemli, en önemsediğimiz başlıklarından, sorumluluk alanlarından birisi de çocuklar. Çocuklarımızı kurum bakımına almadan önce ailelerinin yanında desteklemeyi önemsiyoruz. Bütün hizmetlerimizin merkezine aile odaklı yaklaşımı alıyoruz.

Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Bizim Bakanlık olarak yaptığımı her hizmetin çocuk, engelli, yaşlı, sosyal yardımlar, kadın bütün çalışmalarımızın temelinde aile odaklı yaklaşım var.  Hizmetin merkezinde aile var. Eğer ailenin etrafında desteklemek, ihtiyacını karşılamak mümkünse bunu sağlıyoruz. Mümkün değilse o zaman ancak kurum bakımlarına alarak o desteği sağlamaya devam ediyoruz. Çocuklarımızın aile temelli desteklenmesi bakışıyla Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetini sunuyoruz. SED uygulamasıyla ailesi yanında destek verilen çocuk sayısı Karaman’da 115 olup, 2012 yılından bugüne kadar bu çocuklarımız için tahsis edilen Sosyal Ekonomik Destek miktarı 13,7 milyon lirayı aşmıştır. Koruyucu aile yanında 46 çocuğumuza bakım sağlıyoruz. Bu çocuklarımızın bakımını 37 aile üstlendi. Son 10 yılda koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuklarımız için yaklaşık 6,4 milyon TL destek sağlamışız.  Aile yanında desteğin mümkün olmadığı durumlarda çocuklarımızı kurum bakımına alıyoruz. Kurum bakımında da koğuş tipi adı verilen yurt modelinden ev tipi mekanlara geçtik. Karaman’da 6 Çocuk Evimizde 38 çocuğumuza bakım veriyoruz.  “Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü”müze bağlı Çocuk Evleri Sitesinde 49 çocuğumuza kurumsal bakım hizmeti verilmektedir.  Kuruluş bakımı altında bulunan çocuk sayısı 87’dir. Kuruluş bakımı altında bulunan çocuklarımıza 2012 yılından bugüne kadar aktardığımız kaynak 52,1 milyon TL. Bakanlığımızın temel çalışma alanlarından birisi kadın çalışmalarıdır. Kadının statüsünün yükseltilmesi ve şiddete karşı aile bireylerinin korunması bizim için önemli. Karaman’da Bakanlığımıza bağlı 1 Kadın Konukevimiz var.  9 yılda 1.390 kadın ve 954 çocuk olmak üzere toplam 2.344 kişiye hizmet sunulmuştur.”

Bakan Yanık, basın toplantısının ardından AK Parti Karaman İl Başkanlığı tarafından düzenlenen teşkilat toplantısına katıldı. Toplantının akabinde Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Saray Bisküvi Fabrikasını ziyaret eden Yanık, fabrikanın kadın personelleriyle bir araya geldi.

Ziyaretin bitiminde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluşan Yanık, çocuk evleri sitesi, şehit ailesi ve esnaf ziyaretlerinde bulundu.

Karaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Gençlik Merkezinde gençlerle buluşan Yanık, öğrenciler ile bir süre sohbet etti.

Yanık, programın sonunda Karaman’dan ayrıldı.