TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, içinde başkanlık sisteminin de olduğu yeni anayasa önerilerinde değişiklik yapmadıklarını ifade etti.

Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin yeni anayasa önerisinde değişiklik yapıldığı iddiasını yalanladı. AK Parti olarak içinde başkanlık sisteminin de olduğu yeni anayasa önerilerini, 24. Dönem'de 25 ay çalışan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna iletilmek üzere TBMM Başkanlığına sunduklarını hatırlatan Şentop, bunun parti yetkili kurullarında benimsenmiş öneri olduğunu bildirdi.

Her partinin yapabileceği gibi AK Parti'nin de önerisini değiştirebileceğini, ancak bunun usulü ve nasıl gerçekleştirileceğinin belli olduğunu anlatan Şentop, partinin yetkili kurullarında görüşülüp karar alınması halinde değişiklik yapılabileceğini vurguladı. Şentop, kendisinin 24. Dönem'de de Mecliste ve partide oluşturulan Anayasa Komisyonu üyesi olduğunu hatırlattı. Şentop, bu dönemde de hem TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı hem de partideki anayasa çalışmaları içinde bulunan, MKYK üyesi biri olarak verdikleri resmi önerinin değiştiğini, yenilendiğini, farklılaştığını bilmediğini söyledi.

Şentop, "Önerimizin değiştiğini kim biliyorsa, kimliğiyle açıkça söylemesi lazım. Başkanlık sistemi, herkesin konuştuğu bir konu. AK Parti adına açıklama yapılırken faili meçhul görüş olarak yazmak yanlış. Ayrıca faili meçhul açıklamalara itibar etmek yanlış. Böyle bir şey yok. Şu an itibarıyla AK Parti olarak önerimiz, daha önce sunduğumuz mevcut önerimizdir" ifadesini kullandı.

-"Parlamentoyu tek taraflı fesih yetkisi yok"

Şentop, AK Parti olarak "Başkana parlamentoyu tek taraflı fesih yetkisi verdikleri" iddiasına da işaret ederek, tek taraflı feshin, başkanlık sisteminin özüne aykırı olduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesinin (AYM) Başkan ve icraatlarını denetleme iddiasının da doğru olmadığına işaret eden Şentop, yüksek mahkemenin icraatları değil, kararlarının olduğunu hatırlattı. AYM kararlarının denetleme yetkisini Başkana vermenin mantığının olamayacağını belirten Şentop, bu durumda mahkemenin varlığının da tartışmalı hale geleceğini bildirdi.

"CHP federasyona değil, başkanlığa reaksiyon gösteriyor"

Şentop, "CHP'yi komisyona katılmayacak kadar rahatsız eden başkanlık sistemi. Ama HDP, daha önce BDP olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonuna yerel kamu idareleri, bölgesel kamu idaresi var, bölge meclisi ve bölge başkanları önerdi. Bir şekilde federasyonun önerildiği modeli var. CHP, HDP'nin federasyon önerisini komisyonda konuşup tartışacağını söylüyor ama hükmet istemi olarak başkanlık sistemini komisyona katılamak için gerekçe gösteriyor. CHP federasyona değil, başkanlığa reaksiyon gösteriyor. İlginç olan bu..." dedi.

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz