Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, çevre baskısıyla pek çok kişinin istemediği alanlarda çalışmak durumunda kaldığını belirterek, “Hepimiz kendi hayatımızı çizmeliyiz. Hak ettiğimiz hayatı yaşamak ve içimizden geleni yapmak kendimize en büyük borcumuz” dedi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü’nün davetlisi olarak Mersin’e gelen Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, “Araştırma ve İnsan Odaklı Eğitim” konulu bir konferans verdi. MEÜ Çiftlikköy Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Katılımcılara eğitim yaşamı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Berker, 17 yaşındayken Amerika’ya gittiğini ve 15 yıl önce Türkiye’ye döndüğünü dile getirdi. Amerika’daki son 20 yılını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) kuramsal fizik profesörü olarak geçirdiğini, Türkiye’ye döndükten sonra ise üç büyük üniversitede yöneticilik görevi yaptığını dile getiren Berker, Türkiye’de 15 yıl içinde yaptığı akademik çalışmaların 20 yıl boyunca Amerika’da yaptığı çalışmalara eş değer olduğunu ifade etti. Berker, bunun Türkiye’deki gençlerin müthiş yeteneği ve çalışkanlığı sayesinde olduğunu vurguladı.

Fizikte çalışmalar yaparak sonuçlara ulaşıldığını söyleyen Berker, ayrıca kendini kabul ettirmek için makale basmak ve konferans vermek gerektiğinin altını çizdi. Fizik dalında önemli iki tür konferans olduğunu aktaran Berker bunlardan birinin dünyanın pek çok ülkesinden 8 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen American Physical Society toplantıları olduğunu kaydetti. Kendisinin yardımcı doçent olduğu 1979’dan beri bu toplantılara düzenli olarak katıldığını anlatan Berker, o yıl itibariyle hangi öğrencisi yeni bir çalışma yaptıysa onun mutlaka bu toplantıya gitmesini sağladığını, 1999’da Türkiye’ye döndükten sonra da buna devam ettiğini belirtti. Fizik dalındaki diğer toplantının ise daha az katılımlı konferanslar olduğunu ifade eden Berker, bu konferanslardan biri olan Statistical Mechanics Conference’la ilgili bilgi verdi ve buraya katılan öğrencilerinin de son derece başarılı sonuçlar elde ettiklerini dile getirdi.

“Biz hocalar için büyük ödül, öğrencilerimizin bizimle beraber dünya çapında çalışmalar yapması ve sonuç elde etmesidir. Ama bundan daha büyük bir ödül var ki o da öğrencilerimizin bizden bağımsız olarak dünya çapında bir çalışma yapmasıdır. Beni bundan daha fazla hiçbir şey mutlu edemez” diyen Berker, bu başarılara ulaşmış öğrencileri olduğunu belirterek, kendinden başarılı insanlar yetiştirmenin başarı için ölçüt olduğunu söyledi. TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’deki pek çok üniversiteden çok sayıda lisans 3.-4. sınıf öğrencisine Faz Geçişleri ve Renormalizasyon Grubu oluşturarak dersler verdiklerini bildiren Berker, ayrıca yine Türkiye’nin farklı yerlerinde bulunan liselerden gelen öğrencilere de benzer biçimde “Arttırılmış Mekanik” dersi verdiklerini kaydetti. Dersler süresince çok sayıda doktora öğrencisinin ders verme konusunda kendilerine gönüllü destek sağladığını söyleyen Berker, bunu dünyanın başka yerinde görmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Gençleri erken ödüllendirmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Berker, gençlerin içlerinden ne geliyorsa onları yapması gerektiğini kaydetti. Çevre baskısıyla pek çok kişinin istemediği alanlarda çalışmak durumunda kaldığını ve bunun yanlış olduğunu ifade eden Berker, “Hepimiz kendi hayatımızı çizmeliyiz. Yeter ki yoğun bir şekilde istediğimiz şeyin peşinden gidelim. Hak ettiğimiz hayatı yaşamak ve içimizden geleni yapmak kendimize en büyük borcumuz” dedi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Çamsarı, Prof. Dr. Berker’e bir teşekkür plaketi takdim etti.