Plazma Kinetik teknolojisiyle yapılan Prostat ameliyatlarında %100 başarı sağlayan ve Hasta konforunun en üst seviyede tutan bu teknoloji Karaman Özel Selçuklu Hastanesinde hizmetinizde.

PROSTAT HASTALIKLARI

ProstaH sadece erkeklerde bulunan bir organdır.  Mesane (İdrar kesesi)  ile dış idrar yolu arasında bulunan prostat bezi yaklaşık  20 gr. ağırlığında olup görevi meninin sıvı kısmının oluşturulmasıdır.  Prostat, yaş ilerledikçe büyüyen bir organdır. Yaklaşık olarak  30 yaşlarından sonra büyümeye başlar,
1) PROSTAT TÜRLERİ
Prostat bezi ile ilgili olarak bir erkekte yaşamı boyunca görülebilecek sorunları üç kısımda inceleyebiliriz;
Prostat iltihabı (Prostatit) ağrılı idrar yapma  veya zor idrar yapma gibi belirtileri ile  kendini gösteren prostat enfeksiyonudur.  Daha çok genç erkekleri etkilemektedir.
Prostat büyümesi (BPH) kanser ile ilgisi  olmayan prostat bezinde büyüme ile seyreden  hastalığıdır. İleri yaştaki erkeklerde sıktır. 60'lı yaşlarda erkeklerin yarıdan fazlasında görülür. Bu noktada şu düzeltmeyi yapmakta fayda görüyorum. Halk arasında yaygın kullanımı ile ' Prostat  oldum tabiri ile kast edilen iyi huylu prostat büyümesidir. 
Prostat kanseri: Diğer  kanserlerde olduğu gibi prostat dokusunda ortaya çıkan habis       hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşur
Bu üç hastalık grubu birbirinden farklı olmakla birlikte hastada aynı şikayetleri verebilirler. Bu şikayetler kısaca; idrar yaparken yanma sık idrara çıkma, idrarı tam yapamama hissi, idrar yapamama gibi şikayetlerdir.
2) PROSTAT HASTALIKLARINDA BELİRTİLER
İdrar yapmayı başlatmada zorluk (özellikle sabah ilk idrarda)
Sık sık idrara çıkma (özellikle geceleri) 
İdrar yaparken sızı ya da yanma
Mesanenin tamamen boşalmadığı hissi 
Aniden kuvvetli idrara çıkma ihtiyacı 
Zayıf idrar akımı, kesik kesik, çatallı idrar yapma
İdrar yaparken zorlanma ya da ıkınma 
İdrar damlaması ya da kaçırma 
İdrar yaparken sızı ya da yanma 
İdrar yaparken zorlanma ya da ıkınma 
3 ) PROSTAT HASTALIKLARINDA TANI 
Prostat hastalıklarının temel  değerlendirmesinde kanda bakılan PSA hormon  düzeyi, parmakla prostat muayenesi ve ultrasonografik inceleme kullanılmaktadır. 
Parmakla prostat muayenesi :  Prostat kanseri ayırıcı tanısında önemlidir . Normal PSA değerlerine sahip hastaların belirli bir kısmında bu muayene ile kanser teşhisine yardımcıdır.
Serum Prostat Spesifik Antijen (PSA) bakılması :   Prostat kanseri ayırıcı tanısında önemli
bir labaratuar testidir.
Ultrasonografik inceleme 
İdrar tahlilleri 
İdrar akım ölçümü (Üroflowmetri)   İdrar akış  hızı, süresi,  hakkında  objektif bilgi verir.
İdrar yapma sonrası mesanede kalan idrar miktarı tayini 
Endoskopi  (Mesane ve  idrar yollarının optik aletlerle direkt gözlenmesi ve hasta şikayetlerininin kaynağını sadece prostatın idrar yolu içine  büyüyüp yolu tıkaması veya idrar yolu darlıkları, taş , tümöral oluşumlar araştırılır. Ek olarak  mesane  değişiklikleri  değerlendirilir.
Prostat biyopsisi : şüpheli olgularda ultrason eşliğinde makattan girilerek prostattan iğne ile parçalar alınması işlemi.
Her erkekte prostatın iyi huylu büyümesi  yaşlanma ile beraber olmaktadır. Yaşlanma sürecinin doğal  sonucu  gibi gözükmektedir.  Ancak erkekte prostat büyümesi olmasına karşın, her hastada aynı şikayetler  gözlenmeyebilir. Bu durumda sadece prostat bezinin büyümesinin saptanması, işeme şikayetleri hastada bulunmuyorsa, çok anlamlı bir bulgu değildir.
4) İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİNDE TEDAVİ
Tedavide hastalığın bellirti ve bulguların şiddetine göre hafif derecede şikayeti olanlarda ilaç tedavisi, daha ağır olanlarda cerrahi tedavi yapılmaktadır.
İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar idrar yolu çevresindeki kas liflerini gevşeterek hastaların rahat idrar yapmalarına yardımcı olurlar. Burdaki etki kalıcı değildir , hastanın her gün ilacını düzenli alması gerekir. İlaç kesilince etkiside kaybolur.
Cerrahi tedavide;  İdrar yollarının tıkanması nedeni ile sonda takılmış olması , ilaç tedavisi ile şikayetlerin istenilen düzeyde rahatlama sağlamaması , mesane taş gelişmiş olması ,böbrek yetmezliği bulgularının başlamış olması sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda başvurulmaktadır. Yöntem olarak TUR-P ( kapalı ) ve açık prostat ameliyatları yapılmaktadır. Açık prostat ameliyatları günümüzde çok büyük prostatlarda uygulanmaktadır. Günümüzde daha çok TUR-P operasyonu yapılmaktadır.
Kapalı ameliyatta penisten optik bir aletle girerek prostatın  kazınmasıyla yapılır. Operasyon yaklaşık olarak  bir saat sürer. Hasta İki gün sondalı olarak hastanede kalır.  
5) TEDAVİ EDİLMEMESİNİN RİSKLERİ NELERDİR ?  
İdrar yolu iltihapları : İdrar yaparken  yanma şikayetine  neden olabilir.
Ani idrar tıkanması:  Hiç idrar yapamama ve idrar sondası takılır ve  cerrahi tedavi planlanabilir. 
 Mesanede fonksiyon bozukluğu : Prostatın meydana getiridiği idrar yolu tıkanıklığı uzun dönemde  mesanenin tam  boşaltılamamasına bağlı mesane kasında  yorulma yapısında bozulma elastikiyetinde kayıp neticesinde  hasta idrar yapmaya çalışırken yeterince kasılamayabilir. Bu yorulma aşırı derecede olursa tıkamaya yol açan prostatın ameliyatla ortadan kaldırılması sonrasında bile hasta rahat idrar yapamayabilir. İdrar kaçırma problemleri başlayabilir.