Psikolojik danışma, bireyin kendini anlaması, çevresiyle uyum halinde olması, sağlıklı iletişim kurması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi için aldığı profesyonel yardım sürecidir. Bu süreçte yardımı veren uzman kişi psikolojik danışman, yardımı alan kişi de danışandır. Amerikan Psikolojik Danışma Derneği (American Counseling Association)  tarafından kabul edilen tanım ise şöyledir; Psikolojik danışma, farklı özelliklere sahip birey, aile ve grupları ruh sağlığı, iyilik hali, eğitim ve kariyer amaçlarına ulaşmaları yolunda yetkinleştiren profesyonel bir ilişkidir.

Psikolojik danışmanlar, üniversitelerin eğitim fakültesi psikolojik danışma ve rehberlik alanında dört yıllık lisans eğitimini tamamlamış kişilerdir. Amerikan Psikolojik Danışma Derneği (American Counseling Association) tarafından 1997’de kabul edilen psikolojik danışmanlık tanımı ise şöyledir: Ruh sağlığı, psikoloji ve gelişim ilkelerinin, bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve etkileşimsel müdahale stratejileri aracılığıyla, bireyin iyi oluşu, kişisel ve meslek gelişimi ile patoloji konularını ele alacak şekilde uygulanması.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanının alt uzmanlık alanları bulunmaktadır. Bunlar; okul psikolojik danışmanlığı, kariyer danışmanlığı, aile danışmanlığı, rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı ve ruh sağlığı psikolojik danışmanlığıdır.

Psikolojik danışma sürecinde danışanlar hasta olarak tanımlanmazlar. Psikolojik danışmanlardan destek almak toplum tarafından her ne kadar negatif bir şeymiş gibi algılansa da bir psikolojik danışmana başvurmak, her insan için gayet normal ve olağan bir durumdur.

Psikolojik danışma süreci koşulsuz kabule dayanan bir süreçtir. Danışanlar arasında dil, din, ırk, cinsiyet gibi ayrımlar yapılmaz. Danışan ve danışman arasında konuşulanlar gizlilik esasına dayanır.

Psikolojik danışman olmak ve özel kurumlarda bu unvanı kullanmak istiyorsanız, psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimini tamamlamanız gerekmektedir.

İyi haftalar diliyorum.